https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Z novim letom se ukinja prostovoljno dopolnilno zavarovanje

30.12.2023 ob 6:00  

S 1. januarjem bo namesto prostovoljnega dopolnilnega zavarovanja, uveden obvezni zdravstveni prispevek (OZP). Košarica pravic bo po novem krita v celoti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki pa ima dva vira – dosedanji prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje in novi - obvezni zdravstveni prispevek.


Zavarovalne police za dopolnilno zdravstveno zavarovanje bodo z novim letom avtomatsko prenehale veljati, zato glede tega zavarovancem ni treba storiti ničesar. Prav tako ni treba skleniti nobenih dodatnih zdravstvenih zavarovanj, saj bo OZP skupaj z dosedanjim obveznim zdravstvenim zavarovanjem v celoti kril košarico pravic v nespremenjenem obsegu. Zavarovanim osebam z urejenim OZP torej zaradi sprememb tudi po 1. januarju ne bo treba plačevati oziroma doplačevati zdravil, zdravstvenih storitev in medicinskih pripomočkov, ki so bili prej v različnih deležih kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, doplačilo do 100% vrednosti pa je bilo krito iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma z neposrednimi plačili iz žepa. 

Prav tako je odveč bojazen, da bi morali kaj (do)plačevati tisti, katerih zdravljenje se je začelo v letu 2023 in se nadaljuje v leto 2024. Vse zdravstvene storitve, ki so bile opravljene oziroma zdravila in medicinski pripomočki, ki so bili oziroma bodo izdani do vključno 31. decembra, bodo kriti po starem sistemu, torej s kombinacijo obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zdravstvene storitve, zdravila in medicinski pripomočki, ki se začnejo izvajati ali izdajati po 1. januarju pa bodo v celoti kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Prvi OZP bo treba plačati za januar 2024, znašal pa bo 35 evrov mesečno. Plačevanje OZP bo potekalo preko glavnega delodajalca ali izplačevalca prejemka (Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), Zavod za zaposlovanje, Center za socialno delo, …), ki bo odtegnil prispevek od dohodka zavarovanca. Upokojencem bo tako na primer OZP odtegnil ZPIZ od njihove pokojnine.

Sami, torej preko univerzalnega plačilnega naloga (UPN), ki jim ga bo poslal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), bodo morali OZP plačevati tujci, ki se izobražujejo v Sloveniji, družinski člani, ki ne plačujejo prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, ter osebe s stalnim prebivališčem v RS, ki so: zavarovane pri tujem nosilcu zdravstvenega zavarovanja, si same plačujejo prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje ali prejemajo pokojnino od tujega nosilca pokojninskega zavarovanja.

Finančna uprava bo za OZP bremenila naslednje samostojne zavezance: samostojne podjetnike, osebe, ki opravljajo samostojno poklicno dejavnost, samostojne zavezance – kmete, samozaposlene v drugi državi članici EU, osebe v delovnem razmerju v tujini, ki opravljajo delo na območju RS, osebe, ki so sočasno zaposlene v drugi državi članici EU do polnega delovnega časa, zaposlene pri mednarodnih organizacijah, ustanovah, konzularnih in diplomatskih predstavništvih s sedežem v RS, osebe s stalnim prebivališčem v RS, zaposlene pri tujem delodajalcu, ki niso zavarovane pri tujem nosilcu zavarovanja, vrhunske športnike in vrhunske šahiste, družbenike družb v RS, ki so poslovodne osebe, ter družbenike družb v drugi državi članici EU, ki so poslovodne osebe. OZP bodo morali plačati tudi v času, ko del meseca ali celotni mesec prejemajo nadomestilo ali drug dohodek iz naslova obveznih socialnih zavarovanj, sporočajo z ministrstva za zdravje. 

Ker je OZP obvezni prispevek, bo v primeru neplačila nastal dolg. Ostale storitve si bodo morali neredni plačniki zagotoviti z lastnimi sredstvi (samoplačnik), ki jih bo ZZZS povrnil, ko bodo tudi sami poravnali svoje obveznosti.

FOTO: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.12.2023 ob 9:03 Karel K. gost

      Potrebno bi bilo zajeziti sam

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.12.2023 ob 15:36 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.12.2023 ob 9:07 Karel K. gost

      Potrebno bi bilo zajeziti samo 10 modtotkov korupcijskih aktivnosti katere izvajajo privilegiranci s pomočjo sedanje poliitčne elite in nebi bilo potrebno plačati nobenega dodatnega zdravstvenega prispevka. Korupcijske dejavnosti se lahko gredo le privilegiranci, saj jim je to dovoljeno, drugorazredni kateri plačujejo davke tega ne morejo početi, saj jih takoj politična elita s pomočjo sebi podrejenih državnih institucij in uradnikov obglavi, kot se je to zgodilo temu kmetu možganu, ko so mu kar čez noč ukradli krave in eksistenco za celo družino.

      16 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.12.2023 ob 10:45 123 gost

        Če mogoče Janša ni dal posle samo svojim posel,kar sploh ni tema, pojdi v Avstrijo kjer plačaš vsak recept in še hrano v bolnici

        10 10 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.12.2023 ob 1:39 Crkvena Mafia gost

        vecer.com/maribor/aktualno/europlakat-kar-povprek-na-crno-vsi-digitalni-prikazovalniki-oglasov-v-mariboru-nezakoniti-

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.12.2023 ob 10:48 Razkrizje gost

      Kje je gorelo?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.12.2023 ob 0:33 kilonja gost

        vprašaj znamenitega člana trio Langaš, njemu rada zgori hiša ki jo je treba obnavljat :) tako ene trikrat se mu je že to zgodilo :)

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.12.2023 ob 10:54 gost

      123 , sploh ni res kar pišeš,si navadni lažnivi Kljukec, še nikoli nisi bil v bolnišnici v AT. in potem pač lažeš,ne pravijo zaman,da je laž nesmrtna duša komunjarov.

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.12.2023 ob 12:01 123 gost

        Starši so celo delovno dobo oddelali v Avstriji, sorodniki delajo čez mejo,,svinja cerkvena laži v cerkvi kjer so te to tudi naučili,,

        8 9 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.12.2023 ob 11:25 Karel K. gost

      Za tega umskega bolnika je korupcija vsakdanja legalna zadeva. Morda je on sam njen sopotnik, da se na ta način preživlja. Korupcija v Sloveniji uniči polovico BDP. To pa ne škoduje samo zdrastvu ampak razvoju države, izgradnji infrastrukture. Tu se sklicuje na Svstrijo in celo laže o tamkajšnjem stanju na področju zdravja, ko pa gre za demokracijo, pravno državo in podobne zadeve pa je za njega Avstrija gnili kapitalizem in se sklucije na Rusijo, Venezuelo, Kitajsko, Severno Korejo.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.12.2023 ob 1:43 Private capital u Austriji propada gost

        https://www.oe24.at/businesslive/unternehmen/signa-pleiten-die-vollstaendige-liste/580285531

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.12.2023 ob 11:47 svoboda gost

      Z novim letom se ukinja prostovoljno dopolnilno zavarovanje in se uvede obvezno plačevanje za dopolnilno zavarovanje, škoda, da nisem med tistimi srečneži katerim bo to plačevala država.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.12.2023 ob 12:15 gost

      123--BUDALO SI !!!!!!!!!!! V avstriji sta država in cerkev povezani --pomeni da dobro delata ! Tij skot pa potem vse tole blatiš !! Majmun levojajarski !!!!! Gnus !!!nevaspitana !!!!!!!!

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.12.2023 ob 0:29 Ma curac gost

        zurnal24.si/zdravje/mateja-logar-ta-pogosta-zdravila-so-v-polovici-primerov-predpisana-neustrezno-

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.12.2023 ob 12:16 Štef gost

      Po podatkih iz vzajemne glede na strošek dela,,povprečna plača je bila okrog 2500eur,,zato pa so taka nasprotja,, odpovej ta prispevek in si plačaj uslugo

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.12.2023 ob 13:39 Karel K. gost

        Ta prispevek ne bo dolgo 35 EUR mesečno ampak bo še višji kot so ga hotele zavarovalnice pred meseci dvigniti. Ne zagovarjam zavarovalnic, saj one skrbijo za dobiček, ampak so titoisti to zavarovalnicam vzeli, da si bodo lahko polnili zdravstveno blagajno in bodo posledično njihovi privilegirani dobavitelji lahko dobavljali za trikrat višjo ceno zdravila in pripomočke ter ostalo opremo za potrebe zdravstve.. 2500 EUR je bruto plača.

        7 6 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.12.2023 ob 13:14 gost

      Hi,hi,hi, 123,Lali,Štef,daj uporabi še kakšen nick,vsaj še eno dva,drugače pa si mentalni bolnik ,pitaj Boga od kejc si se pritepo,samo svinjaš te prostor,čefur ,na kilometer te že prepoznamo in tvoje laži.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.12.2023 ob 13:32 123 gost

        Pod različnimi nicki se Janševi predstavljajo ko so sami sebi dajali komentarje in to je vaša stara praksa

        9 6 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.12.2023 ob 13:16 gost

      Lali,v Avstriji za manjake,mutibariče in lažnivcev nega mesta,pa ajde spelaj se .

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      30.12.2023 ob 14:29 Karel K. gost

      Pa tudi za hašišare ni neomejenega zdravljenja na račun zdravstvene zavarovalnice kamor delovni in ustvarjalni ljudje vplačujejo solidarno prispevke. V Sloveniji pa se za njihovo zudravljenje porabi mnogo denarja, ne da bi se jih odvajalo na razne načine od tega, da bi spet postali normalni in bi živeli življenje kakršnega si ustvarijo, ne pa tistega katero si ustvarijo z mamili.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      30.12.2023 ob 18:45 gost gost

      ŽE JOKATE ZA SDS KA PA ŠE BO ZAPOMNITE SI ŠE PRISPEVEK ZA TV BO ISTO DAVEK ODTEGLJAJ OD PLAČE ALI PENZIJE

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      30.12.2023 ob 18:52 Kiflin gost

      Obvezno začeti s participacijo na urgenci za neurgentne obravnave drugače bo prišlo fo totalnega kolapsa zdravstva

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.12.2023 ob 19:03 gost

        Se strinjam! Pa ne samo na urgenci, za vsak obisk zdravnika participacija in vrste se bodo takoj zmanjšale.

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      31.12.2023 ob 0:30 kilonja gost

      Napačen naslov...pošteni naslov bi bil..uvaja se OBEZNO dodatno zdravstveno zavarovanje, Uregnca je bila do sedaj krita iz naslova osnovnega zavarovanja, zdaj me pa zanima kdo bo plačeval dodatno obvezno zavarovanje klošarjem, ilegalcem, pripadnikom indijske skupnosti itd ? Ali si bodo po novem sami plačevali ta obvezni prispevek . Holob nas je lepo na suho nategnil, ves čas je govoril o ukinitvi DODATNEGA, da bo le to postalo OBVEZNO pa se je pozno spomnil . Kaj levi antijanšisti, vam je všeč dražje živet ? Saj vem da se bojite Janše, ampak po drugi strani pa gledate redno smrkce kjer je Janšev " dvojnik " gargamel...torej vas v resnici le ni toliko Janše strah da bi morali životariti po levimi vladami ? Mogoče ima celo Karel prav in Kučan in Janša igrata dvojno igro . Janša gor, Janša dol, novi obraz gor, ko novi obraz kmalu zafura, Janša gor, iščejo kandidata namesto Janše, pa znova ko najdejo kandidata Janša dol...Kučan in Janša bi morala počasi končati s svojimi političnimi karierami, da bi Slovenija lahko zadihala, za SLovence z desno sredinsko vlado, levuharji tako samo na račun antijanšizma zmagujejo .

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.12.2023 ob 1:02 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      31.12.2023 ob 7:35 Karel K. gost

      Zakonca Igor Zabret in Tanja Frantar Zabret sta si nedaleč od golfskega igrišča Arboretum v bližini Kamnika omislila pravo graščino. Ob njej sta nakupila še parcele v skupni velikosti okoli 20 tisoč kvadratnih metrov. Gradnja je potekala precej hitro, kar ob količini denarja, ki se steka v njuno podjetje Medicoengineering, ni presenetljivo. Firma ni le dobavitelj medicinskega materiala, pač pa sodeluje tudi pri gradbenih projektih v zdravstvu in dobavah stvari za opremljanje novih pridobitev. Po aplikaciji Erar je Medicoengineering od leta 2003 iz državnih virov prejel že 74.868.637,89 evra za različne posle. (vir Reporter). Zato morajo reveži plačevati obvezni prispevek za zdravstvo). Zakaj morajo biti posredniki pri dobavi zdravil in medicinske opreme, zakaj gradbena dela izvajajo tovrstni privilegiranci. Zabret je bil vpleten v tisto afero s smejalnim plinom ko so v Šempetrski bolnišnici zaradi njegove uporabe umirali ljudje. Z ženo sta si zgradila celo graščino v Radomljah. Tega ne potrebujeta niti za nadstandardno življenje. Mesec, Sukičeva, Vrečko bi nacionalizirali male obretne delavnice, privatna podjetja, kaj pa takšne graščine, ki so plod privilegiranega statusa in tudi izkoriščanja delavskega razreda, kot vedno govorijo, da podjetniki izkoriščajo dealvski razred. To bi bilo potrebni nacionalizirati ali že prej ukrepati in jim zapleniti denar kateri ni bil pridobljen po legalni in pošteni poti zaradi znanja in dela.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      31.12.2023 ob 8:29 kilonja gost

      debeli pa tvoja familija je ja vzgojena za hlapca jodlarjem..šajz kerl :). V resnici nemškutar, navzven se dela srba, živi v Sloveniji...debeli ti si zmazek.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      31.12.2023 ob 8:37 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      A,Károly še ni cvoknu... ta socialistična rit se kar drži....... "Ljubi te Jugoslavija,moja in tvoja dežela".Ta Károly je riti leve lizal,zdaj pa desne . Ne bo več dolgo,plenice ga dajejo,pa na onem vrhu je doma........

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.