https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Dogovor podpisale županje in župani občin, v katerih so evidentirana romska naselja

18.01.2024 ob 10:00  

Občine z evidentiranimi romskimi naselji so v Trebnjem podpisale sporazum, s katerim so se zavezale k namenski porabi sredstev, ki jih kot občine, kjer živijo Romi, prejmejo od države. Dogovor so podpisali tudi župani in županja več pomurskih občin.


Občine, z namenom zboljšanja življenjskih pogojev in integracije, zagotavljajo številne storitve in opravljajo različne naloge, ki so prilagojene lokalnim potrebam. Na slavnostnem podpisu Dogovora so se županje in župani občin z evidentirano romsko skupnostjo zavezale, da bodo aktivno uresničevale pravice romske skupnosti na področjih izobraževanja, kulture, zaposlovanja, urejanja prostora, varstva okolja, zdravstvenega in socialnega varstva, ter vključevanja v odločanje o javnih zadevah, ki se tičejo romske skupnosti. 

Predsednik Skupnosti občin Slovenije, dr. Vladimir Prebilič, je v zvezi s podpisanim Dogovorom obrazložil: »Županje in župani smo se s podpisom medsebojno zavezali k sodelovanju pri integraciji romske skupnosti. Znotraj Skupnosti občin Slovenije smo sestavili nabor nalog, ki ponazarja možna področja ukrepov, ki vodijo k učinkovitemu naslavljanju izzivov z integracijo romske skupnosti in zanje predlagamo porabo finančnih sredstev, prejetih na podlagi 20a člena Zakona o financiranju občin. Segmenti, ki jih katalog nalog obravnava so različni in so prepuščeni avtonomni presoji vsake občine, glede na specifične potrebe in izzive. Največkrat gre za naloge na področjih izgradnje potrebne infrastrukture, reševanje stanovanjskih problemov, adaptacije stanovanj in dejavnosti na področju vzgoje in izobraževanja.« 

Župani so ob podpisu sporazuma sicer izrazili obžalovanje, da je DZ lani zavrnil zakonskih paket za urejanje razmer otrok iz težavnih socialnih okolij, tudi romskih, ki ga je v DZ vložilo 11 občin. Opozorili so, da je bil ob obravnavi paketa na odboru za delo sprejet sklep, da bosta vlada in DZ do konca leta pripravila zakonodajne spremembe, ki bodo ustrezno in učinkovito naslovile romsko vprašanje, a se to do danes ni zgodilo.

Sredstva za reševanje romskih vprašanj prejema 25 občin. Skupno gre po podatkih Skupnosti občin Slovenije za okoli osem milijonov evrov letno.

Dogodka so se udeležili tudi župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj, županja Občine Črenšovci Vera Markoja, župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar in župan Občine Turnišče Borut Horvat. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto: Skupnost občin Slovenije

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.01.2024 ob 10:04 gost

      Prebilič pa skoči že iz vsake konzerve.

      24 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.01.2024 ob 11:48 gost

      GREBE se in želi biti v SREDIŠČU POZORNOSTI oziroma POMEMBEN

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.01.2024 ob 13:36 Lendavčan1 gost

      Kje pa je Janez Madjar,čudno da ni prisoten.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.01.2024 ob 16:59 gost

      Debeli Horvat se je postavil v zadnjo vrsto da naprej drugače zavzame prvo vrsto sam.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.01.2024 ob 17:49 Svizec gost

      Kdo zajebava krajane Lendavskih goric?

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.01.2024 ob 18:28 gost

      Vaš debilni župan lendavski SDS bedak.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.01.2024 ob 18:51 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Eno in edino,zakaj bedo Indijsko podpirati,pognati jih tja v kjer so se imeli lepo,na smrdljive vozove......Kaj se sprenevedatate,kdo pa ima rad Cigojnare?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.01.2024 ob 20:06 gost

      Ti kreteni županski imajo po 5 tisočakov plače za en drek dela.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.01.2024 ob 21:48 gost

      Na račun teh "Indijancev" ene občine dobro živèjo.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.01.2024 ob 9:53 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kaj so pa kao da Romiši".....e,dno.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.