https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Radencih okronali 27. Vinsko kraljico Slovenije

19.01.2024 ob 12:10  

V četrtek, 18. januarja, je v hotelu Radin v Radencih potekalo kronanje 27. Vinske kraljice Slovenije.


Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma sta drevi kot 27. Vinsko kraljico Slovenije okronala Sanjo Ferjančič iz Planine pri Ajdovščini. 

V letu 2024 bo kot 27. Vinska kraljica Slovenije predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Kdo je 27. Vinska kraljica Slovenije?

Sanja Ferjančič prihaja na slovenski vinski prestol iz Planine pri Ajdovščini, vinorodna dežela Primorska, vinorodni okoliš Vipavska dolina. Po izobrazbi je diplomirana fizioterapevtka (UN) UP Fakultete za vede o zdravju in nadaljuje študij na magistrskem programu fizioterapija. Opravila je tudi tečaj za sommelierja 1. stopnje. Na domačem posestvu pomaga družini v vinogradu in vodi vinske degustacije za najavljene skupine gostov.

O sebi pove naslednje: »Čeprav moja formalna izobrazba izhaja iz zdravstvene smeri, vino od nekdaj predstavlja velik del mene. Odraščala sem na Posestvu Ferjančič, kjer sem že kot majhno dekle spoznala dela vinogradništva in vinarstva. V Vipavski dolini, od koder prihajam, se je z razmahom turizma skozi leta povečalo povpraševanje po vinskih degustacijah, katerih vlogo sem na našem posestvu prevzela jaz. Pri tem delu neizmerno uživam, saj skozi vsako izmed njih spoznavam svet, ljudi in se vedno znova naučim še kaj novega. Skozi degustacijo tujcem predajam našo zgodbo, kulturo, tradicijo ter spoštljiv odnos do vina. Vinu in pridobivanju novega znanja posvečam tudi veliko svojega prostega časa z udeleževanjem vinskih festivalov, tako v vlogi gosta kot vinarja ter s potovanji in raziskovanji vinorodnih dežel po Evropi.«

Na kronanju je prisotne najprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije. Slavnostni govornik je bil Roman Žveglič, predsednik KGZS, ki je letos tudi generalna pokroviteljica projekta. 

Z nagovorom se je od prestola poslovila Maja Pečarič, Vinska Kraljica Slovenije 2023, ki je sodelovala na blizu stotih dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.

Po svečanem nagovoru in prisegi je Sanji Ferjančič, 27. Vinski kraljici Slovenije 2024, najprej čestital Roman Žveglič. Tadej Beočanin, župan matične Občine Ajdovščina, letošnje zlate pokroviteljice ji je čestital v imenu občanov, občinskega gospodarstva in turističnih ponudnikov. 

Kot predstavnik pokrovitelja vina, Posestva Ferjančič je novi kraljici čestital njen brat Domen in predstavil kraljevsko vino, vino Pinela 2023 z zaščitenim geografskim poreklom.

Pokrovitelj avtomobila Dušan Rajh, Avto Rajh Ljutomer, Murska Sobota ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport 1.0 125KM, športne izvedbe ST-line.

27. Vinski kraljici Slovenije so čestitali še Patrik Zgonik kot zastopnik Zavoda Vipavski križ, Dušan Benčina - Vina Benčina, vinar leta 2023 in Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije. Mitja Škrabl iz Steklarne Rogaške ji je predal ročno izdelane vinske kelihe Vinske kraljice Slovenije 2024 z njenim podpisom.

Alojz Cedula, sekretar Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije je novi kraljici podelil častno diplomo. Zdenka Ploj, izvršna direktorica Zdravilišča Radenci, ki je tradicionalni gostitelj slovesnosti, pa je predstavila kulinariko in vinsko karto.

V svoje občestvo so Sanjo Ferjančič sprejele predhodnice, dosedanje Vinske kraljice Slovenije. Predstavljala jih je Ana Pavlin, ki je zaradi epidemije koronavirusa odlično opravljala svoje poslanstvo kar dve leti. V imenu svojih kolegic ji je čestitala in zažela vse najbolje v njenem mandatu. 

Za izvrsten glasbeni program so poskrbeli Andi Sobočan, cimbale, Dorina Gujt, pevka in Samo Budna, violina. Prireditev je povezoval Stane Kocutar, mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.01.2024 ob 14:11 prekmurec gost

      Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je žvegljal, da težko živi od obvezne članarine zbornice in "Pokrovitelj avtomobila" Dušan Rajh, Avto Rajh Ljutomer, je pokril avto. tako je vsaj razbrati iz vsebine članka !!

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.01.2024 ob 14:53 gost

        Gost 14.11 - Kje pa piše, da je "pokril avto", le vozila se bo z njim za čas enoletnega mandata. Torej je avto na izposoji za eno leto.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.01.2024 ob 20:59 123 gost

      Kaj pa Pavlinjek tam dela saj on sam sebe ne razume

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.01.2024 ob 17:34 Lendavčan1 gost

      Jaz sem pa vinski brat,čestitam novoizvoljeni kraljici vina,na zdravje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2024 ob 19:06 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Lendavčan......spij čajček......pocuzlaj zdravilček... protezo v kozarček...pa Matildico med krpami šlatat....Kdor zjutraj ne vstane je mrtev.Amen.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.