https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zdravniki napovedali zaostritev stavke

22.01.2024 ob 9:20  

Po doslej neuspešnih pogajanjih vlade in zdravniškega sindikata Fides se zdravniška stavka nadaljuje tudi ta teden. Odslej bo potekala v zaostreni obliki, kar pa bo odvisno od vsakega posameznega zdravstvenega zavoda. Vlada in Fides naj bi sicer tudi danes sedla za pogajalsko mizo.

Zdravniki in zobozdravniki so minuli ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

V minulem tednu sta se sicer večkrat sestala Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vladna stran, a pogajanja niso prinesla napredka, saj strani nista uspeli doseči stavkovnega sporazuma. V Fidesu so zato napovedali, da bodo stavko še zaostrili, napovedano zaostrovanje pa bo odvisno od vsakega posameznega zavoda. Danes se bodo sicer stavkajoči v posameznih zavodih sestajali na stavkovnih zborih.

Na kakšen način naj bi zaostrena stavka potekala, ni povsem znano, je pa članica glavnega stavkovnega odbora Fidesa Ana Lina Vodušek minuli teden pojasnila, da ima Fides pri zaostrovanju "še nekaj manevrskega prostora, kar se tiče zakonskega minimalnega delovnega procesa".

V času stavke se izvajajo zgolj tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Naloga zdravnikov med stavko je zgolj ta, da bolnike triažirajo po pravilih stavkovnega minimuma, so poudarili v Fidesu. Tako po njihovi oceni tudi vzdrževanje poti naročanja ter izdaja zdravniških potrdil in zdravniških spričeval, na primer bolniških listov, ni obveznost zdravnikov v času stavke.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa so po drugi strani pojasnili, da so zdravniki v času stavke dolžni zavarovanim osebam zagotavljati zdravstvene storitve, ki so nujne za socialno varnost zavarovancev, mednje pa da sodi tudi obravnava zavarovancev z namenom uveljavljanja njihove začasne zadržanosti od dela zaradi bolezni ali poškodbe, poroča STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.01.2024 ob 10:22 gost

      Kirurg medicinska sestra in medicinski brat,na odelku si zaslužijo večje plače vsi ostali jim pa znižati ker si ne zaslužijo plač.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.01.2024 ob 10:52 jakec gost

      vse kar se dogaja z zdravstvom se lahko pripiše sindikalnim vodjem,predvsem pa Štruklju,ki je z zvijačo podpisal z vlado pogodbo in s tem onemogočil ,da bi se gdo lahko sploh pogajal,tako se šolstvo in vso pisarništvo lahko držijo zdrvstva in si na račun zdravstvene veje vsi lahko povečujejo plače,ker zdravstvo pač vsi potrebujemo,je pa velikanska razlika ,zdravnik ,učitelj ,pisarniški delavec ,povejte kedaj je kateri delal ponoči ,ob sobotah in nedeljah ,praznikih ,veliko preko obveznega delovnega časa,kdo ima ,kdo ima počitnice ob božiču ,ob novem letu ,krompirjeve počitnice ,zimske prvomajske ,2 mesca letnih ,sploh nevem,če sem vse naštel,zato se vsi držijo zdravstva,ker tako mislijo,da bodo prišli lahko do večjih plač

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.01.2024 ob 11:05 gost

      Zdravniki ne štrajkajo oni izsiljujejo vlado. Slovence pa imajo za bedake ker njim ne nudijo zdravstvenih uslug kere si zaslužijo.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2024 ob 11:37 Štef gost

        Eni pišete na pamet, sam sem v času stavke opravil dve storitvi in to brez kakršnega čakanja, eni pač nasedate propagandi kjer je v ozadju SDS

        7 6 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.01.2024 ob 11:06 gost

      Zdravniki bi morali večina vrniti pol plače ker si jo ne zaslužijo .

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.01.2024 ob 11:18 gost

      Sram je lahko ker njim gre samo za denar .boli jih pa k,,,,,,,za paciente. gdo v državi ima mogoče petdeset dni dopusta razen zdravnikov.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.01.2024 ob 11:21 gost

      Tij,ka si tak celo leto na dopustu,psihopatek mali čefurski.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.01.2024 ob 11:23 gost

      Pravilno,naj štrajkajo in se borijo za svoje pravice , naj ne popustijo tej ciganiji.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2024 ob 11:34 gost

        majo čisto prav......najprej jih je leto pa pol nategavo ovi Loredan, zdaj pa še tej goloub hempasti, naj se borijo za sebe

        5 11 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.01.2024 ob 11:42 gost

      123,hitro vzemi kumrovške kapljice,ka si že čista nori.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      22.01.2024 ob 12:06 gost

      Delavca v tovarni lahko zamenjaš z drugim delavcem, zdravnika pa ne moreš zamenjati z drugim delavcem, ampak samo z drugim zdravnikom, ki pa jih na trgu ni. Ni več zdravnikov iz bivše Jugoslavije, ker tam imajo že tudi podobno plačilo, kot pri nas. Če pa ti zdravniki hočejo zaslužiti več, pa grejo čez Slovenijo, ker severno in zahodno od nas jih plačujejo veliko bolje, kot v Sloveniji.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2024 ob 14:52 gost

        Ha ha ha kdo gre čez mejo ? eden na tisoč jih oddide, tak kot pri vseh poklicih. Ni jih ker jih stari domobranski Ivanovi doktorji nočejo spustiti naprej.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.01.2024 ob 13:03 gost

      Jakec ti si čuda od čude! Če pa tvoj sinček ne bi imel vseh teh počitnic pa ne bi bilo OK! Učiteljem se pa pozna pri plači! Pa jih ne zagovarjam! Različna narava dela pač! Zdaj ne delajo zdravniki in zato piši o tem ne pa o drugih!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      22.01.2024 ob 14:14 gost

      bravo doktori, vi vsaj mate jajca, nedajte se tej elektroperjanici

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      22.01.2024 ob 14:50 gost

      12.06,,,,bedak zategnjeni. Zdravnikov je v Sloveniji preveč samo so slabo prerasporejeni. Eni delajo preveč eni se pa ukvarjajo z izsiljevanjem za več denarja na svoje račune. Kot je povedal zdravnik iz iz ljubljanske urgence. Mi nimamo časa dihati kamoli da bi štrajkale. Kajti vsi zdravniki keri štrajkajo so nesramno bolnike napotili na urgenco.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      22.01.2024 ob 14:58 gost

      Janez grozni je že 4 krat bil mandatar vlade. Enkrat je vrgel puško v koruzo ko mu je evropska trojka trkala na vrata. Potem ga je rešila gospa Bratušek. Kaj je naredil za zdravstvo v teh 3 in pol mandate kot vladni pizdek. T vse skupaj nanese 14 let samostojnosti Slovenije. Nič ni nič,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, in še enkrat nič. Edino svoje oligarhe tajkune lobiste oblozil z davkoplačevalski denarjem. Najbolj jih je oskrbel zdaj za časa velikega namišljenega KOVIDA.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      22.01.2024 ob 15:00 gost

      Ajde doktorji,karajte to komunistično bagro.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      22.01.2024 ob 16:11 gost

      Pacientov nikoli ne bo premalo...zdravnikov je pa že in še jih bo. Tako da kar pogumno, boste zelo kmalu protestirali pred praznimi ZD in bolnišnicami. Probajte raje pred ministrstvom ali parlamentom, tam bo pravi naslov.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      22.01.2024 ob 16:11 gost

      Pacientov nikoli ne bo premalo...zdravnikov je pa že in še jih bo. Tako da kar pogumno, boste zelo kmalu protestirali pred praznimi ZD in bolnišnicami. Probajte raje pred ministrstvom ali parlamentom, tam bo pravi naslov.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      22.01.2024 ob 17:01 gost

      Zdravnikov ni premalo jih je preveč ker so tudi na borzi. Samo čakajo gdj njm bo zdravniška zbornica dovolila na trg dela. Zato ne bluzi te da jih je premalo.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      22.01.2024 ob 17:30 ........ gost

      primer soboške bolnišnice, radiologinje delajo čez 40 let, mladi radiologi odhajajo v tujino, ni več kaj za dodati. In dokler stara golazen dela, mladi nimajo niti šanse, da dobijo službo. Vse to pa preko zvez in poznanstev. Če si za penzijo, si za penzijo, ne da delaš dokler ti paše. Me zanima, koliko bi tako sposobneži zdržali v industriji ali pri cestnem podjetju. In to je isto v vseh državnih institucijah, zato se sprašujem, kak smisel končati izobraževanje, če brez poznanstva ne dobiš službe. Dobijo jo pa sinovi, hčere, sorodniki, znanci že zaposlene strukture, ki se bo upokojila pri 102 letih delovne obe.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      22.01.2024 ob 17:49 gost

      Zdravniki so uvrščeni v plačne razrede, ker so javni uslužbenci. Sem že dajal linke do tega, kako so uvrščeni in koliko je vrednost razredov. Pod črto: plačani so od 8 do 15 eur na uro. Lahko povem za družinskega zdravnika izpred nekaj let, zdaj je mislim, da nekaj boljše: plača po 10 letih delovne dobe 1750eur za 8 ur na dan, odštempljanih na delovnem mestu, delovni čas slab, ker vsaj 2x na teden popoldan do noči kar pomeni, da takrat ves dan ne vidiš družine. Poleg tega imaš obveznost dežurati na urgenci, tudi za vikende in ponoči, a to je 1x ali 2x na mesec. Plačan si 10 eur ma uro, starejši več. Dopust je bil mislim da 30 dni. Obvezna članarina zdravniški zbornici vsak mesec 32 eur. Mediji pa potegnejo ven neke izjemne primere, ki imajo še ne vem kakšne funkcije, ogromno nadur v nemogočih razmerah, plačilo za ne vem kakšne projekte in poračune za nazaj. Takih zdravnikov je toliko med zdravniki kot rogličev in pogačarjev med kolesarji.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      22.01.2024 ob 20:09 gost

      17:30 može čefur iz Srbije ili iz Bosne ali ne može Srbija ili Bosna iz čefurja,in ti si najboljši dokaz za to.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.