https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

VIDEO: Verski voditelji na ekumenskem sprehodu za edinost

24.01.2024 ob 17:15  

V Tednu krščanske edinosti so se na ekumenski sprehod po Murski Soboti odpravili verski voditelji.

Po skupni izjavi v Evangeličanskem centru so se na ekumenski sprehod od evangeličanske cerkve Martina Luthra proti katoliški cerkvi sv. Nikolaja in Binkoštni cerkvi odpravili evangeličanski škof mag. Leon Novak, katoliški škof dr. Peter Štumpf, superintendent dr. Daniel Grabar in duhovnik srbske pravoslavne cerkve v Mariboru Milan Jovanović.

Kot je dejal škof Novak ekumenski sprehod po Murski Soboti letos poteka tretjič, sicer pa je tradicija stara že več kot sto let. Začeli so jo z namenom, da bi z druženjem, pogovorom in skupnim sprehodom po mestu občane Murske Sobote seznanili s tem, kako pomembno je, da živimo v strpnosti, medsebojnem spoštovanju in prijateljevanju.

Škof Štumpf je poudaril, da imajo krščanske cerkve dve nalogi v enem dihu, in sicer oznanjati Kristusa in ostati edine med seboj. V Prekmurju so odločeni, da že sto let poskušajo hoditi skupaj na poti oznanjevanja Kristusa in hkrati v edinosti, a da ta pot ni vedno enostavna. Skupni sprehod pomeni, da imajo voditelji cerkva v Prekmurju veliko odgovornost in hkrati zavezo drug z drugim, da skupaj hodijo po poti vere in medsebojne edinosti ter si medsebojno pomagajo. Tako kot škof Novak, je tudi katoliški škof izrazil željo, da da tudi verniki sledijo njihovem zgledu.

Dr. Daniel Grabar je izpostavil, da želijo s to gesto pokazati, da se kljub razlikam, ki jih imajo in prakticirajo, da živeti skupaj, spoštovati drug drugega in ohranjati prijateljske odnose. »Z današnjim sprehodom želimo pokazati, da v času razhajanj, v času, ko vsak išče svoj prav in si prizadeva uveljaviti svojo voljo, je še bolj pomembno kazati prave smeri, sožitja med ljudmi, izgrajevanja boljših odnosov in povezovanja.«

Foto: FB Evangeličanska Cerkev V Sloveniji

    Fotogalerija