https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Odziv soustanoviteljic na izstop štirih občin iz Javnega podjetja Prlekija

01.02.2024 ob 15:10  

Po odstopu občin Križevci, Ljutomer, Razkrižje in Veržej iz JP Prlekija so se nanj odzvale ostale občine soustanoviteljice, ki so bile, kot so zapisali, z izstopom seznanjene s strani medijev.

Kot izhaja iz skupne izjave občin Gornja Radgona, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici, bodo kot soustanoviteljice Javnega podjetja Prlekija d.o.o., v skladu s svojimi pristojnostmi, sprožile vse ukrepe za zagotavljanje nemotenega izvajanja gospodarske javne službe oskrba s pitno vodo. Vsekakor sledi zahteva za sklic seje skupščine in sveta ustanoviteljic Javnega podjetja Prlekija d.o.o..

Ob tem so poudarili, da jih je novica resnično presenetila, saj so si kljub različnim pogledom na zatečeno stanje med ustanovitelji, v preteklem letu vseskozi prizadevali za reševanje razmer v skupnem podjetju. »Še posebej so nas presenetile te »skrivne« seje štirih občin, saj smo vendarle v mesecu decembru 2023, bili vsi župani na skupnem sestanku z zaposlenimi na sedežu podjetja v Ljutomeru in smo se zavezali k reševanju stanja v podjetju,« so zapisali.

Kot še izhaja iz izjave so zaskrbljeni za usodo podjetja, kakor tudi za vse zaposlene v podjetju. »Naša naloga je, da sprožimo vse ukrepe za zaščito interesa občin in predvsem, da omogočimo varno in nemoteno izvajanje gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo.«

Na dogajanje se je odzval tudi direktor JP Prlekija, Artur Racman, ki je za STA dejal, da je "zadeva konfuzna in da ne ve, kam se bo vse skupaj obrnilo ter kam bodo stvari šle." Dodal je, da izstop glede na zapisano v njihovih aktih traja šest mesecev in da bo medtem podjetje moralo normalno funkcionirati. "Ob tem obstajajo najemne pogodbe za vseh osem občin v sistemu C, tudi za Občino Radenci, ki veljajo vsaj do konca tega leta, tako da bo do nekega dogovora lastnikov moralo priti," je menil. Kot je še opozoril, "javno podjetje ne more biti talec nekaterih županov, na ta način se ne da delati".

Predsedujoči svetu ustanoviteljic JP Prlekija Andrej Steyer je za STA povedal, da v odloku o ustanovitvi družbe piše, da lahko vsak od družbenikov izstopi iz javnega podjetja, mora pa izstop napovedati šest mesecev prej. "Zdaj bodo sproženi postopki, o tem pa odloča skupščina podjetja, njen predsednik je Darko Fras, ki bo to obravnavala in sprožila postopke," je pojasnil. Po Steyerjevih besedah se bo zato kmalu sestal svet ustanoviteljic in skupščino pozval, naj začne postopek.

Dodal je, da bi morali na svetu sprejeti tudi nove cene, a jih občinski svet v Radencih ni potrdil. "Podjetje je že zdaj v rdečih številkah, kar pomeni, da bo stanje čez pol leta še slabše, kot je zdaj," je posvaril.

Kot župan Apač pa je Steyer že ob odstopu na vprašanje, kako bodo kot občina zdaj zagotavljali javno službo oskrbe z vodo, odgovoril, da so, ko gre za vodovod, tako ali tako neločljivo povezani z Gornjo Radgono in da bodo verjetno z njimi in s Svetim Jurijem ob Ščavnici šli v skupno zgodbo z določitvijo upravljavca vodovoda. "Smotrno bi bilo, da bi imele te štiri občine - torej Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici - skupnega upravljavca za ta del sistema C," je zaključil.

Župan Razkrižja Stanko Ivanušič pa je o dogajanju v JP Prlekija za STA povedal, da je bil izvorni greh ustanovitve podjetja v tem, da se vseh osem občin pravzaprav nikoli ni popolnoma strinjalo o stvareh, o katerih bi se morale. Tako že nekaj let niso mogli sprejeti skupnega elaborata o cenah: "Vseh osem občin mora sprejeti iste cene, drugače to ne gre in problem je, da se nismo mogli zmeniti. In vprašanje, ali bi to kdaj sploh lahko dosegli." Ob tem je izrazil upanje, da ne bodo poglabljali težav, ampak da bodo ljudem zagotavljali zdravo pitno vodo po "znosnih cenah".

Foto: arhiv Pomurec, Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

      • gost
        01.02.2024 ob 22:49 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.02.2024 ob 17:53 Gost-prlek gost

        Za nastalo situacijo,se naj vpraša,Leljaka,kako ga ni sram,saj je to vse on zakuhal in njegovi nekateri,večinski občani Radencev,saj so dolžni 2.400.000 evrov Jpp-ju. Občani Radencev in ti Leljak,kje maš srce,da Farbaš novinarje,občane in tako dalje.... Kaj vam ni jasno,v zgodbi onih štirih občin,ki so izstople,ni VAS RADENCEV IN NI LELJAKA,v zgodbi ki so ostale še zaenkrat v Jpp,vas ni Radencev in Leljaka...zakaj ne,ker vas imajo vrh glave,ker, vaše stroške Radencev so morale kriti ostale občine,vas ni srammm Verjamete,drago boste ta dolg vračali in plačevali za vodo,če jo boste hoteli imeti.. Kako to Leljak in občani da vas ni sram,kje mate srce,zaposleni na Jpp ki imajo družine bodo ostali na cesti,zaradi vas,ne bo plač,zaradi vas,že sedaj dobivajo dodatke,do minimalne plače.... Novinarji,vprašajte Leljaka zakaj laže,vi Radenski podporniki,pa se zamislite,kako boste nam občanom Radencev pogledali v oči,ko bomo vodo si morali v trgovini kupovati,ker nam jo bodo zelo drago zaračunavali,zaradi Leljakovega dolga 2.400.000 in kaj boste rekli družinam delavcev Jpp,ko bodo na zavodih...

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    1. gost
      02.02.2024 ob 17:57 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kaj cmizdriš,bednik,dno Radajnera....

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.02.2024 ob 20:03 Freigeist gost

      Počasi se uresničuje dogovor med o.k in p.m o prehodu ljutomerskega vodovoda na k.p.o.. pa srečno srčno srčni .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.02.2024 ob 21:21 Toporišič gost

      Gost-Prlek. Kje ti je "slovenščina". Če bi to prebral Toporišič, bi se nekje "obračal". Za "vejico" je presledek. Pred "ki", "ker", da", "če",... je vejica!!!!! Očitno pa je, da je največji problem v tem, ali bodo na JPP dobili plače.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.02.2024 ob 21:57 Tudi Toporišič gost

        Se strinjam, komentator je polpismen, vendar mu je vseeno uspelo zadeti bistvo problema😁.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.02.2024 ob 3:02 gost

      te do pa lidje v Radencaj pilij slatino

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.