https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ob kulturnem prazniku pripravili strokovno predavanje in koncert Starih kovačev

06.02.2024 ob 17:40  

Univerza za tretje življenjsko obdobje pri Ljudski univerzi Murska Sobota je v ponedeljek, 5. februarja 2024, ob kulturnem prazniku pripravila kulturno-glasbeni dogodek v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

Številni zbrani so najprej prisluhnili strokovnemu predavanju Francija Justa z naslovom Küzmičev Nouvi Zákon – svetilnik besede, dogodek pa so sklenili s koncertom pevskega zbora Stari kovači.

Strokovno predavanje je pripravil profesor, literarni zgodovinar in publicist Franci Just, dobitnik nagrade Mestne občine Murska Sobota za življenjsko delo na področju kulture ob kulturnem prazniku v letu 2024. Ob minuli 300. obletnici rojstva Štefana Küzmiča je zbranim predstavil Küzmičev prekmurski prevod Nove zaveze in njegov pomen za razvoj prekmurskega jezika in slovstva ter njegovo vlogo pri oblikovanju slovenskega knjižnega jezika.

Kot je uvodoma dejal Just, je Prešeren Slovencem »izmajstril« pesniško besedo, ampak mojstri besede so poleg pesnikov, pisateljev in dramatikov tudi številni drugi ustvarjalci, tudi prevajalci Biblije. Med njimi je tudi prekmurski evangeličanski pisec in pastor Štefan Küzmič, ki je v prekmurski jezik leta 1771 prevedel novozavezni del Biblije, s čemer je prekmurščino postavil na zemljevid evropskih jezikov.

Dogodek sta glasbeno popestrila Zoja Hanc na saksofonu in Miha Matajic na violini, po predavanju pa je sledil koncert pevskega zbora Stari kovači. Njihov zborovodja Tomaž Kuhar je prav tako dobitnik priznanja Mestne občine Murska Sobota ob kulturnem prazniku 2024. Upokojenski mešani pevski zbor Stari kovači je nastal pred desetimi leti, ko so se združili nekdanji pevci zbora Štefana Kovača.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija