https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Ljutomeru potekalo regijsko srečanje občin

07.02.2024 ob 11:05  

V ljutomerskem hotelu Jeruzalem je včeraj, 6. februarja, potekalo sedmo in s tem zadnje regijsko srečanje občin Podravske in Pomurske regije, v organizaciji Skupnosti občin Slovenije, ki ga je gostila županja občine Ljutomer, mag. Olga Karba.


Udeležencem srečanja je zaželela dobrodošlico ter pozvala prisotne županje in župane, da presežejo individualne razvojne potrebe in se pogosteje s sosednjimi občinami dogovorijo za povezovanje in sodelovanje na področju lokalne ponudbe.

Delovno srečanje, ki ga je vodil predsednik Skupnosti občin Slovenije, dr. Vladimir Prebilič, je bilo namenjeno pregledu delovanja Skupnosti občin Slovenije in vključevanja občin članic v aktivnosti SOS ter pogovoru o potrebah in pričakovanjih občin članic. Izpostavil je najpomembnejše teme preteklega leta, med drugim financiranje občin, in poudaril, da so se dodatna sredstva v vrednosti 20 milijonov evrov solidarnostno razdelila med vse občine.

Med drugim so, kot je povedal, pri izračunu povprečnine naslovili tudi (mestne) občine, ki so večje in zaradi tega zagotavljajo storitve še okoliškim ter imajo več zaposlenih v javnih zavodih oz. več slednjih. Nadaljeval je, da bo najverjetneje treba v nadaljevanju porasta stroškov in inflacije znova nasloviti pristojne glede povprečnine. Prisotne županje in župani so v zvezi s tem izpostavili potrebo po pogostejših dialogih z državo. Dodali so še, da se predvsem manjše občine počutijo zapostavljene v razpisnih pogojih za pridobitev evropskih in drugih sredstev.

Izpostavil je, da se je breme občin zaradi standardov na področju predšolske vzgoje in šolstva povečalo (šolski prevozi, plače vzgojiteljic, otroci s posebnimi potrebami) ter s tem v zvezi izpostavil potrebo po racionalnejših stroškovnih rešitvah, ki bi se jih lahko urejalo v sklopu sprememb Zakona o finančni razbremenitvi občin. Zbrani so v zvezi s področjem predšolske vzgoje opozorili tudi na sistemsko anomalijo, saj občine prepogosto financirajo prosta mesta v javnih obstoječih vrtcih, a se v njihovih občinah obenem odpirajo zasebni vrtci, ki jih po zakonu morajo financirati v obsegu 80% na njihovo ustanovitev pa ne morejo vplivati. 

Predsednik SOS je med razpravo poudaril še potrebo po pripravi priporočil za zaračunavanje Nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) in komunalnega prispevka, ki bodo nastala v Skupnosti občin Slovenije in bodo v podporo odločevalcem. Med razpravo so županje in župani opozorili na potrebo po celovitem upravljanju prizadetih območij in vključevanju občin v pripravo načrtov upravljanja. Prav tako so zbrani opozorili na ambiciozno napoved države o porabi 1,5 milijarde evropskih sredstev do konca leta 2024. 

Med drugim so tudi opozorili, da zaradi nepravočasnih sanacijskih ukrepov na plazovih, zaradi dodatnega plazenja, stroški sanacije rastejo. Občine tudi težje načrtujejo sanacijske ukrepe, saj ne vedo, kolikšen del sredstev bo povrnjen in katera območja bodo upravičena do pomoči s strani države. Težave prepoznavajo tudi v tem, da ocenjeni stroški sanacije znatno presegajo razpoložljiva sredstva občin in zato računajo na pomoč iz državnega proračuna,« so po srečanju sporočili iz Skupnosti občin Slovenije, ki je bila organizatorica srečanja.

Na koncu tokratnega regijskega srečanja se je ljutomerska županja zahvalila dr. Vladimirju Prebiliču, ki zaključuje mandat predsednika SOS, ter dolgoletni generalni sekretarki SOS Jasmini Vidmar za vso strokovno pomoč občinam.

Foto: Občina Ljutomer 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.02.2024 ob 15:22 Volga gost

      volga res ze folka

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.02.2024 ob 22:46 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.02.2024 ob 16:41 gost

      Zanimiva razporeditev sedežev, zgleda kot na polovico napolnjeni avtobus. Kdo na občini Ljutomer skrbi za protokol?

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.02.2024 ob 17:45 gost

      Ljutomerčani , če nimate gospe Olge ste v p . m ! Ona je za vas in vašo občino alfa in omega !! Čestitke !!!!

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.02.2024 ob 18:53 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Sicer iz Lendave,takoj ,v mesecu dni sem boljšji od babnice,Prleke "postrojim",pa gremo delat.P.s.-tudi lepši sem za babe ,pamet itak......

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.02.2024 ob 21:33 Prlek gost

      Olga že vsem folga. Prevarantka

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.02.2024 ob 8:44 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Oni gost ,varovalkar,povem eno,tudi če.....klasičnemu vložku pa že vem namestiti močnejšo žico .

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.