https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Trasa za nasipe ob Muri še ni določena

12.02.2024 ob 6:00  

Trasa za nasipe ob Muri v občinah Črenšovci, Lendava in Beltinci še ni določena, čeprav naj bi bila dokumentacija za gradnjo nasipov urejena že do konca oktobra 2023. Vodja protipoplavnih ukrepov na Direkciji RS za vode Brankica Kropf je za STA dejala, da so usklajevanja trase zelo zahtevna in intenzivna.


"Usklajevanja so v zelo intenzivni fazi in naš cilj je, da jih čim prej zaključimo in v najkrajšem možnem času začnemo izvedbo del," je zatrdila Kropf. Glavni cilj je izvedba del do sredine leta 2026, kar je tudi rok, zapisan v načrtu za okrevanje in odpornost, je dodala.

Protipoplavne nasipe v občinah Črenšovci, Lendava in Beltinci, dolge dobrih 18 kilometrov, naj bi obnovili, nadgradili in zvišali, dogradili pa naj bi jih v dolžini štirih kilometrov. Lokacija trase bo po besedah Kropf prilagojena obstoječim nasipom, vendar leži na območju, kjer veljajo različni varovalni režimi, pogojeni s slovenskim in evropskimi zakoni.

"Trasa nasipov leži v območju Nature 2000 in na območju trajno varovanih kmetijskih zemljišč, kar pomeni, da so zaradi teh varstvenih ciljev potrebna zahtevna usklajevanja o načinu izvedbe. Obenem moramo upoštevati še veljavne prostorske akte občin," je pojasnila Kropf. Pri projektiranju upoštevajo vse kriterije, ki so v skladu z veljavno zakonodajo. Kot je dodala Kropf, jih zavezujeta tudi lovski in ribiški zakon, omejeni pa so še s časovnico gnezdenja ptic in drstenja rib, kar upoštevajo vedno, ne le ob novogradnjah, ampak tudi ob vzdrževalnih delih. 

Glede določitve trase nasipov se je začelo zapletati, ko je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlagalo, da bi jo namesto na kmetijska zemljišča pomaknili v gozd. O tem so že pred časom govorili z lastniki gozdov, ki so se večinoma strinjali s prodajo zemljišč za ta namen. Posegov v gozd pa zaradi posebnega habitata Nature 2000 ne želi Zavod RS za varstvo narave, poroča STA. 

Foto: arhiv Pomurec

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.02.2024 ob 8:15 gost gost

      PRIDE APRILA VODA DA SE SNEG TOPI PRI SOSEDIH PA DE NEVOLA

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.02.2024 ob 8:48 Karel K. gost

      Pa bejži Jožek iz Žižkov nič ne more zrihtati, da boste morali iti vi pred parlament in jim povedati, da je potrebno nasipe urediti. Morda Žiški ne spadajo v poplavno območje, pa tudi jožek več ne bo kandidiral zaposlanca in več ne rabi podpore na volitvah, zato več za nič ne skrbi, da bi se v njegovem kraju kaj izgradilo.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.02.2024 ob 12:37 Občan gost

      Samo zavlačevanje.nesposobnjakovici lov v mutnem

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.02.2024 ob 14:17 ...... gost

      Žiškovski Jožek lepo sešteva evrčke in jih pegla, da ne bodo v upokojitvi zmučkani. Še kakih 60.000 do konca mandata in je tavanja v temi dovolj, tudi za ubogega Jožeka, ki se bo nato na poplavljenem območju prirjal veslaške regate.Zraven pa prodajal domači krompir, oljno repico in koruzno moko, ter seveda klintač in šmarđolo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.02.2024 ob 20:10 ornitolog gost

      Golobom in grlicam nasipi ne pomenijo bivanjskega prostora.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.