https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Na fakulteti za strojništvo odprli Pomurski laboratorij

13.02.2024 ob 10:20  

Minuli ponedeljek so na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru odprli prenovljen laboratorij za Procesno tehniko. Pobudnik projekta je bil Timi Gomboc, projekt pa je podprlo mnogo pomurskih podjetij. V zahvalo za pomoč in sodelovanje so prostor poimenovali Pomurski laboratorij. Na otvoritvi je bil prisoten tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek.

Leta 2023 je Pomurska gospodarska zbornica, ki jo vodi direktor Robert Grah in predsednik Peter Polanič na pobudo docenta dr. Timi Gomboca pristopila k projektu prenove laboratorija za Procesno strojništvo na Katedri za energetsko, procesno in okoljsko strojništvo na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru.

Projekt prenove je podprlo mnogo Pomurskih podjetij. V zahvalo za pomoč in sodelovanje so prostor poimenovali Pomurski laboratorij. V obliki materiala, denarnih donacij in izvajalskih del je bilo v obnovo laboratorija vloženih okoli 90 tisoč evrov.

Prenovljeni laboratorij bo omogočil nadaljnji razvoj raziskav na področju procesnega inženirstva, še posebej na področju strojništva, ki se prepleta s farmacevtskimi tehnologijami. Tehnologija čiste sobe oz. clean room nudi odlično izhodišče raziskavam obnašanja naprav v različnih tokovnih in toplotnih pogojih, ter razvoju naprednih postopkov ločevanja snovi, kot je na primer sublimacijsko sušenje. Končni cilj tovrstnih raziskav je ustvarjanje digitalnih dvojčkov naprav, ki omogočajo virtualno testiranje, krmiljenje in optimizacijo realnih postopkov v realnih napravah. Prenovljeni laboratorij bo še izboljšal možnosti za razvojno raziskovalno sodelovanje s slovenskimi in mednarodnimi podjetji, ter nudil študentom odlično osnovo za študij inženirskih tehnologij prihodnosti.

Na otvoritvi so bili prisotni minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek, Rektor UM prof. dr. Zdravko Kačič, Generalna direktorica gospodarske zbornice Slovenije ga. Vesna Nahtigal, Direktor Pomurske gospodarske zbornice g. Robert Grah, Dekani fakultet in predstavniki donatorjev.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je ob slovesnem odprtju poudaril pomen povezovanja izobraževalnih ustanov in gospodarstva. Poleg pomena prenovljenega laboratorija je poudaril pomen povezovanja izobraževanja, znanosti in gospodarstva. Kot nekdanji župan Murske Sobote je minister Jevšek posebej izpostavil dejstvo, da so prenovo laboratorija financirala pomurska podjetja: »Z vlaganjem v znanje; v raziskave so pomurska podjetja pokazala lastne ambicije po razvoju in doseganju višje dodane vrednosti. Hkrati pa so ta podjetja primer odlične prakse medsebojnega sodelovanja pri izobraževanju kadrov, ki že delajo ali pa bodo v prihodnje delali in ustvarjali dodano vrednost, mnogi prav v teh podjetjih«.

Foto: FB Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.02.2024 ob 11:50 Karel K. gost

      Jevšek pa ja ne paše sem zraven z nobenega zornega kota. To je tisti inister, kateri je bil vodja kriminalistov in je javno zapretil, ministrici Pipanovi, da naj kriminalcev, lopovov, ničvrednežev, ljudi z neznanjem ne ovaja in jih naj ne kompromitira. In ta se razume v znanost, posebej v strojništvo. Strojniki-inženirji ga moramo odsloviti iz naših vrst, strojništvo ne prenese populizma, sprenevedanja, manipulacij, politične propagande kot slovesnko pravosodje in kriminalistika. Izdelki strojništva morajo biti vzdržni in če niso ozdelovalec in projektant za to odgovarjata, ne kot v slovenski titoistični politiki, kjer nihče od politikov in privilegirancev, tudi strokovnjakov iz vrst strojništva ne odgovarjajo.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.02.2024 ob 11:59 gost

      roke ko na pogrebu....patetika!?

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.02.2024 ob 12:04 gost

      Jevšek ne more iz svoje kože ,da se ne bi slikal .Kak ga ni sramota

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.02.2024 ob 12:19 gost gost

      Kda pa je jevška bilo sran!!!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.02.2024 ob 14:54 Jakapate gost

      Jevšek bivši kriminalist, ki po televiziji razlaga, da menjava telefonov osumljencev v kritičnem času ni nič takšnega...

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.02.2024 ob 14:58 gost

      Bolezen slovenskih politikov je ta, da se nemorejo posloviti od korita, kjer zastonj curi med in mleko, privileging, pomembnost, korupcija itd...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.02.2024 ob 15:28 Karel K. gost

        Če bi bila v tem kotiru zastonj odgovornost, bi bežali kot oni bejži Jožek doma iz Žižkov iz parlamenta. Dobro, da gradijo tudi zapore, saj ko bo v Sloveniji zavela demokracija in pravna država bo za te politike, ki so v 32. letih s svojimi privilegiranimi poklicnimi lopovi pokradli vso državo in so jo spravili v bankrot in na rob propada, potrebna doživljenjska shramba-zapor za vsa ta zlodela. To pa ni več tako daleč, da se bo zgodilo, saj so že postali babilonci, ko se več ne razumejo med sabo in več ni kaj za pokrasti.

        0 4 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.02.2024 ob 8:49 gost

      V SD-ju Žiberta zamenjal Frangež, ki je bil eden od 3 solastnikov Zgodba d.o.o., kateri je Jevšek (SD), ex župan MO MS, brez razpisa nakazoval občinska sredstva-kršitev je ugotovil tudi Nadzorni odbor občine-a nikomur nič.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.02.2024 ob 10:05 golazen ena gost

      Nikoli v zgodovini še niso od pokojnin trgali prispevkov. Nikoli. Prvič so se tega domislili zdaj, v svobodi. Upokojenci so vedno prejeli odmerjeno pokojnino, kar je tudi prav in normalno.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.02.2024 ob 10:27 Ajme gost

      RG iz PGZ podrepnik brez vsebine. Pa tudi za sliko ni baš...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.