https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zaradi cene vode več kot 100 tisoč evrov izgube na mesec

15.02.2024 ob 6:00  

Župani občin desnega brega Mure, ki so ustanoviteljice Javnega podjetja Prlekija, so se na minuli seji sveta ustanoviteljic seznanili z namero prleškega dela občin za izstop iz podjetja, še bolj pomembna točka dnevnega reda pa je bila, po besedah predsedujočega svetu Andreja Steyerja, cena vode.

Javno podjetje Prlekija so leta 2009 ustanovile občine Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevci, Veržej, Ljutomer in Razkrižje in je v njihovi 100-odstotni lasti.

Za izstop iz skupnega podjetja so se občine Križevci, Ljutomer, Razkrižje in Veržej odločile konec januarja. V torek so na seji sveta ustanoviteljic sprejeli sklep, da začnejo s postopkom izstopa in kot je povedal Steyer, je prvi korak pregled razmer v podjetju.

Občinska uprava občine Ljutomer bo tako skupaj z ostalimi občinskimi upravami po njegovih besedah pripravila strokovna izhodišča za revizijo podjetja za obdobje zadnjih štirih let. "Na podlagi tega se bo naredila ocena finančnih posledic morebitnega izstopa določenih občin iz sistema," je povedal in dodal, da se bo ob tem tudi pokazalo, kako naj razrešijo stvari: "Torej odprte terjatve v obeh smereh - občin do podjetja in podjetja do občin ustanoviteljic."

Steyer meni, da je resda nedvomno, da so občinski sveti omenjenih štirih občin sprejeli sklep o izstopu iz podjetja, a kot je dodal, niso bili seznanjeni s finančnimi posledicami. "Vse občine bodo imele še kakšno pravno mnenje glede finančnih posledic, ki se tičejo morebitnih zavez do kohezijskih sredstev," je dodal.

Občine, ki so konec januarja brez mnenja preostalih ustanoviteljic sklenile izstopiti iz Javnega podjetja Prlekija, so takrat v izjavi za javnost zapisale, da se je leta 2022 iztekla zaveza do EU, ko so morale biti občine v enotnem podjetju zaradi prejetih evropskih sredstev za zgraditev sistema C pomurskega vodovoda. A Steyer ni prepričan, da je to res, saj so se občine Apače, Gornja Radgona in Sveti Jurij ob Ščavnici podale v drugo fazo gradnje vodovodnega sistema C.

"Tu bomo vsekakor pridobili pravno mnenje, kaj izstop pomeni za nas, za počrpana kohezijska sredstva, tudi za morebitna sredstva v prvi fazi. Ker ni tako nedvomno jasno, ali so se zaveze iztekle ali ne," je dejal Steyer. Dodal je, da je bil sistem C postavljen s pojasnilom, da se mora sistem izkazovati kot celovit in enoten. "In če je tako, bo gotovo prišlo do zagat v zvezi z vračanjem sredstev, a natančnih informacij o tem še nimam. Kajti, če je zaveza enotnosti veljala za prvo, skoraj gotovo velja tudi za drugo fazo," je ocenil.

Nova cena vode

Še bolj pomembna točka seje pa je bila po njegovih besedah cena vode. "Ker cena vode že od leta 2020 ni bila spremenjena, vsak mesec delamo velike izgube, zato se sprejeti novo ceno vode zelo mudi," je dejal. Ker pa so na seji občinskega sveta Radencev umaknili točko o ceni vode z dnevnega reda, soustanoviteljice Javnega podjetja Prlekija mnenja te občine nimajo, zato tudi niso mogle glasovati o novi ceni.

Po Steyerjevih besedah zaradi tega nastane za več kot 100.000 evrov izgube na mesec. Direktor Javnega podjetja Prlekija Artur Racman je izgubo ocenil celo na 120.000 evrov mesečno in pojasnil, da je cena vode še vedno enaka kot leta 2019, medtem pa se je cena elektrike že večkrat zvišala. Sam meni, da bi morali ceno vode prilagajati enkrat letno, poroča STA.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.02.2024 ob 7:34 Karel K. gost

      Najboljše bi bilo, da bi oskrbo z vodo za celo Slovenijo skoncentrirali v Ljubljani in bi potem crknila naenkrat za celo Slovenijo. To je ta požrešnost, da bi politiki in privilegiranci radi imeli pod kontrolo to naravno dobrino in bi na njej služili, da bi si izpšlačevali bajne dobičke, ne samo plače. Voda je naravno bogastvo in pripada vsem zemljanom. Potrebno je vse te megalomanske vodovodne sisteme odpraviti in dovoliti družinske studence ali pa lokalne vodovode, vsepovsod kjer je mogoče, kjer obstaja voda. Tudi tu lahko država izvaja kontrolo nad kvaliteto in skrbi nad kvaliteto. Zdaj pa občane občina s sanlcijami prisiljuje, da se moraš priključiti na ta centralni vodovod, kot se to tudi dogaja v Občini Moravske Toplice. Privatni vodni viri-studenci se namerno obesnažujejo s pomočjo občinskih riroliznikov po terenu. Če se pritožiš te občinski birokrati nakrulijo in ne ukrepajo.

      19 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.02.2024 ob 8:27 gost

      Voda bi morala zastonj in vsem dostopna dobrina za preživetje. Ampak je že dražja kot nafta. Tem pa vsi keri jo prodajajo bogatijo in se po lestvici bogatih vzpenja jo v nebo.

      20 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.02.2024 ob 8:51 gost

      Če ste v minusi takoj zapreti vse dol,pa ne bo več minusa.Isto z formami so primeri,da 40.let stare firme poslujejo z minusom.Kako za boga je le to možno.Zakaj je v tej naši državi vse to dovoljeno.Kdo je spet tu nor.In na podlagi tega potem tudi razne utaje davkov.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.02.2024 ob 9:01 gost

      Vemo do je bil v prvi slovenski vladi pred 33 leti desna pomlad. Oni so za črtali pot Slovenije v propad. Že 33 let si lasti eden in edini človek pravico da kroji usodo Slovenije kera strmo pada. In to je večni politik kri vse vrti okoli prsta že 33 let Janez Janša. Ta nič dobrega ni naredil za Slovenijo edino samo šdandal korupcijo ustrahovanje slovenskemu narudu z svojimi pomočniki vse vrstnih strank. Ker je po izkoriščanje zavrgel da so vse po vrsti razpadle krščanski demokrati 1,ljudska stranka 2,desus 3,nnova Slovenija4, SMC 5,nacionalna stranka Slovenije 6. Vse so danes na smetišču propadlih strank desne pomladi.

      12 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.02.2024 ob 9:03 gost

      Pravilno napisano. Uničevalec Slovenije in njenaga napredka je Januš grozni.

      12 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.02.2024 ob 16:15 Roman Lwlhak gost

      Na seji sem bil. Ta zapis kot, da je z druge seje. Voda ne more in ne sme bizi drsžja kot 0.85 evra ns m2. Vse ostalo je nadaljevanje ne transparentnega poslivanja. O ceni vode se nu odličalo, ker Prlekija ni pripravila ločeno pravno mnenje o elaboratu. Ločeno pravno mnenje občine Radenci, ki ga je pripravil dr. Mužina pa je bilo negativno.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.02.2024 ob 20:41 Radenska gost

      V Radencih pa se res nimajo kaj za pritoževati glede cene vode. Logično, da je pri njih draga, če jim teče Radenska iz pipe. :)

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.02.2024 ob 23:01 Joža gost

      Tako je to ja ko se gre za denar

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.02.2024 ob 23:07 Joža gost

      Direktor Javnega podjetja prlekija je nesposoben. Lotmerška Županja pa ga podpira. On pa jim tvezi laži glede elaboratov. Lotmerska županja je bila že pred leti seznanjena kaj bo se dogajali z jpp pa ni reagirala. To pa je zato ker ščiti nesposobnemi Racmai hrbet tako kot je on njej na njenih prvih volitvah za županjo. Zdaj pa naj mi občani vseh občin pokrivamo dolg in nesposobnost Direktorja Racmana SRAMOTA.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.02.2024 ob 17:44 Prlek gost

      Vprašajte delavce jpp na terenu,kake plače imajo? Dodatek 150 evrov do minimalne plače.... Nimajo vodstva ne vodij,baje pa imajo enega,ki samo drek meša in jih mobilizira... Najprej treba narediti red na podjetju Jpp..

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.02.2024 ob 18:18 Joža gost

      Malo poglejte zgodovino direktorja Artura Racmana ja je že vs ezapravil v svoji delovni dobi. Bil je direktor v Lendavi pa je letel potem je imel svojo firmo pa jo je zapravil. Zdaj pa še je zapravil JPP . IN TO DENAR NAS OBČANOV SRAMOTA!!!!!!! Občani malo spreglejte in se ne pustiti peljati žejne čez vodo!!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.