https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lendavski kmetje želijo obdelovati zemljišča sklada kmetijskih zemljišč

20.02.2024 ob 9:50  

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS bi moral 2000 hektarjev zemljišč v Pomurju, za katera je dosedanjemu najemniku, Kmetijskemu gospodarstvu Lendava, potekla najemna pogodba, dati v najem kmetom. Sodelujoči na včerajšnji okrogli mizi so soglašali, da se mora to zemljo razdeliti med družinske kmetije lendavskega območja.

Okroglo mizo z naslovom Kdo bo obdeloval pomursko ravnico: tajkuni, tujci ali pomurski kmetje in družinske kmetije so v Lendavskih goricah organizirali Slovenska kmečka zveza pri SLS, Društvo Slovenske kmečke zveze in Strojni krožek Pomurje. Da se da zemljo v obdelavo družinskim kmetijam, je zelo pomembno, saj so kmetje, sploh na obmejnem območju, braniki slovenstva, je dejal predsednik Slovenske kmečke zveze Branko Tomažič.

"Sami kmetje so me klicali, kaj bomo naredili, ker želijo biti konkurenčni evropskemu kmetijstvu, a je to nemogoče, če nimajo dovolj obdelovalnih površin. Zato okrogla miza, da sklad kmetijskih zemljišč prepričamo, da smo enotni in da naj pripravijo tak razpis, na katerega se bodo lahko prijavili kmetje z družinskimi kmetijami, ne pa velika kmetijska gospodarstva." je dejal Tomažič. 

Predsednik soboške območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Danilo Meolic je predlagal spremembo pravilnika o zakupu skladovih zemljišč. Uvede naj se t. i. kapica na zakupljene državne površine v višini največ 100 hektarjev, pri zakupu naj se da prednost fizičnim osebam in nekmetijskim podjetjem, sklad pa naj vsem velikim zakupnikom odpove pogodbo v roku pol leta pred iztekom zakupne pogodbe, je naštel. Če bi kmetje dobili v najem državno zemljo, bi to imelo po njegovem mnenju ugodne učinke na razvoj podeželja, okolje in obstanek družinskih kmetij.

Sprejeli so tri sklepe, med njimi je Tomažič navedel, naj se v razpisu omeji število hektarjev, ki se dajo v najem posameznemu kmetu, naj kmetijska zemljišča v lasti sklada najamejo družinske kmetije z območja Lendave in naj vse kmetije, ki želijo biti najemniki, naredijo poslovni načrt, poroča STA. 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.02.2024 ob 10:20 Svizec gost

      Poznam kmetico, ki jo zelo cenim. Živi od kmetije in tudi hčerka gre po njenih stopinjah. Poznam pa tudi “kmete“, ki vedrijo v javnih službah, popoldan pa se cijazijo po njivah in pobirajo velike subvencije. Kar pa je najvažnejše, oni ne javkajo in ne stavkajo, ampak kupujejo, kjer koli se kaj da. Gospo Tomažič, ti vas prav gotovo niso klicali.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.02.2024 ob 17:21 Super prekmurec gost

        Svizec, po tvoji logiki je najboljse, da ostanejo samo veliki kulaki kateri vse zunaj kupijo in ven prodajo. Naj napisem kaksne primere?

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.02.2024 ob 10:37 gost

      Sklad je ostalina socializma, s katero levičarska vlada zavaja in v bistvu onemogoča razvijanje kmetijstva, sklad pa omogoča korupcijo in klientelizem. Kmetje po Evropi so odločnejši v branjenju svojih pravic, pri nas pa kmetijska zbornica in sindikat na strani trenutne oblasti.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2024 ob 13:02 .... gost

      jebo vas kmet, naj dela in ne jamra, najprej vložiti - nato služiti. Jaz tudi grem v tovarno, ko že imam kupljena oblačila, torej sem prej nekaj vložil in šele nato prejel plačo, da sem pokril strošek za oblačila.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.02.2024 ob 13:33 gost

      Kmetje so eni velike pijavke državne blagajne. Ve bi imeli zastonj pridelke pa lijfrajo v tujino in za to dobijo še eksra velike subvencije.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.02.2024 ob 13:38 gost

      Na vseh veselicah so pa glavni. Pa kao oni nimajo časa. Mize imajo polne pijače in jedače pridejo prvi in zadnji grejo z veselice. Ko je sejem v Radgoni so cel teden prisotni od ve do ve. Pa so tako zaposleni vražju mater pa zaposleni. Večina jih niti več Neve podojiti krave niti vile večina več ni sposobna v roke prijeti. Ker imajo štale vse na elektroniko.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.02.2024 ob 14:32 Pista gost

      Tocno tako, zemlja naj ostane, gospodarstvo dela dobro, kmetom pa gre samo za subvencije in samo jamrajo.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.02.2024 ob 17:43 Super prekmurec gost

      Uvesti nazaj drzavna posestva in privat kmetije z omejitvijo stevila ha. Drugace bodo kulaki vse pokupili

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.