https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Odziv občin soustanoviteljic na pismo zdravnikov: problematika kadrov ni v naši domeni

27.02.2024 ob 14:30  

Na pismo Zdravnikov in zobozdravnikov Zdravstvenega doma Gornja Radgona o kadrovski situaciji, v kateri se nahajajo, so se v skupni izjavi odzvale občine soustanoviteljice javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Gornja Radgona.

Zdravnice in zdravniki Zdravstvenega doma Gornja Radgona se soočajo s pomanjkanjem kadra, predvsem na področju družinske medicine in pediatrije. V pismu zdravnikov, o katerem smo že poročali, so podrobneje opisali situacijo, v kateri se nahajajo. Prav tako so pozvali župane občin ustanoviteljic, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, da se pogoji dela v ZD Gornja Radgona izboljšajo.

Na pismo so se zdaj odzvale tudi občine soustanoviteljice, ki so bile, kot navajajo, o kadrovski situaciji, v kateri se nahajajo zdravniki, seznanjene včeraj popoldan s strani medijev.

Kot so zapisali, občine ustanoviteljice svojo dolžnost izpolnjujejo in zavodu z izvajanjem investicij zagotavljajo prostorske pogoje ter v okviru svojih pristojnosti in zmožnosti delajo vse, kar je v njihovi moči, da se pogoji dela v skupnem zdravstvenem domu konstantno izboljšujejo, vendar pa da »notranja organizacija zavoda in problematika kadrov ni v domeni županov in občin, ampak v pristojnosti vodstva zavoda«.

Skupna izjava občin soustanoviteljic javnega zdravstvenega zavoda ZD Gornja Radgona:

Občine Gornja Radgona, Radenci, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici kot soustanoviteljice javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Gornja Radgona razumemo problematiko in skrbi zaposlenih zdravnikov glede preobremenjenosti zaradi pomanjkanja zdravnikov. želimo in pričakujemo, da zaradi trenutne situacije pacienti ne bi bistveno občutili posledic pri zagotavljanju zdravstvenih storitev na primarni ravni in da se zagotavljanje nujnih zdravstvenih storitev na območju občin ustanoviteljic ne poslabša.

Več kot očitno je desetletja neustrezna politika na področju medicine na ravni države začela kazati svoje posledice in se zdaj odraža na lokalnem nivoju, na to pa občine nimajo vpliva. Sindikati zdravnikov in drugi že desetletja opozarjajo pristojne v državi glede problematike pomanjkanja zdravnikov, ki je sistemski problem na državni ravni. Občine kot ustanoviteljice oz. soustanoviteljice zdravstvenih zavodov – zdravstvenih domov pri tem nimamo praktično nobenih instrumentov, ki bi na to stanje lahko vplivali ali ga izboljšali.

Občine smo skupni zavod ustanovile, da opravlja osnovno zdravstveno dejavnost v skladu z zakonom in mrežo zdravstvene službe na primarni ravni na območju občin. Zavod ima svoje organe: svet zavoda, direktor zavoda in strokovni svet zavoda. Zavod upravlja svet zavoda, direktor pa organizira in vodi delo ter poslovanje zavoda, predstavlja in zastopa zavod ter je odgovoren za zakonitost in strokovnost dela zavoda. Zavod je pravna oseba, ki nastopa v pravnem prometu v okviru svoje dejavnosti samostojno, z vsemi pravicami in obveznostmi, v svojem imenu in za svoj račun. Premoženje zavoda je last ustanoviteljic, z vsem premoženjem pa upravlja zavod. Ustanoviteljice so dolžne zagotavljati zavodu sredstva za njegov razvoj oziroma razširjeno reprodukcijo v okviru sprejete mreže javnega zdravstva v občinah ter finančnih možnosti za te namene.

Občine ustanoviteljice svojo dolžnost izpolnjujemo in zavodu z izvajanjem investicij zagotavljamo prostorske pogoje kot osnovna sredstva za delo – torej v okviru naših pristojnosti in zmožnosti delamo vse v naših močeh, da se pogoji dela v našem skupnem zdravstvenem domu konstantno izboljšujejo. Občine ustanoviteljice torej smo imele in imamo posluh za večje investicije zdravstvenega doma in smo za potrebe zdravstvenega doma nedavno sofinancirale in izvedle sledeče projekte: »Izgradnja centra za krepitev zdravja« – velik prizidek v skladu z željami in potrebami zdravstvenega doma vključno z vso opremo in potrebno infrastrukturo, nabava reševalnega vozila, nabava osebnega vozila za patronažo, nabava ultrazvočnega aparata za dispanzer za žene. Aktualno pa je pred nami večji projekt rekonstrukcije in prizidave zdravstvenega doma za potrebe laboratorija.

Vsekakor pa notranja organizacija zavoda in problematika kadrov ni v domeni županov in občin, ampak v pristojnosti vodstva zavoda.

Pričakujemo, da vodstvo zdravstvenega doma išče rešitve za zagotavljanje potrebnih kadrovskih resursov in skuša z ustrezno organizacijo dela zagotavljati izvajanje storitev zdravstvenega doma v predpisanem obsegu na območju štirih občin soustanoviteljic javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Gornja Radgona.

Župani smo že sklicali ponoven skupen sestanek z zaposlenimi zdravstvenega doma kot odziv na pisanje v medijih, da si pojasnimo ponovno okoliščine trenutne situacije. Vsekakor pa smo župani vedno bili in bomo pripravljeni za pogovor in iskanje rešitev za skupno mizo in v okviru naših pristojnosti.

ŽUPANJA OBČINE GORNJA RADGONA: Urška MAUKO TUŠ
ŽUPAN OBČINE RADENCI: Roman LELJAK
ŽUPAN OBČINE APAČE: dr. Andrej STEYER
ŽUPAN OBČINE SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI: Andrej VRZEL, dr. vet. med.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.02.2024 ob 16:34 gost

      PET MITOV O ZDRAVNIŠKI STAVKI 1) 🖐Zdravniki med stavko ne delajo. Ni res! Slovenski zdravniki obravnavamo VSE nosečnice, nujne in onkološke bolnike, stare do 18 in nad 65, pa tudi veliko večino ostalih, ker ne želimo, da zaradi vlade nastradajo bolni ljudje.🫂 2) 🖐Zdravniki, ki delajo, stavke ne podpirajo. Ni res! Podpora stavki je po naši anketi 98,5 %!💪 3) 🖐Zdravniki stavkajo zaradi denarja. Ni res! Zdravniki "stavkamo", ker ne vidimo nobene druge možnosti, kako vlado opozoriti na razpadanje javnega zdravstva! Plačna reforma je le ena od nujnih delov celovite zdravstvene reforme, ki so jo obljubljali pred volitvami! Stavkamo, ker vlada ne izpolni pogodbe, ki jo je sama podpisala! Če vladni podpis nič več ne šteje, v kakšni pravni državi živimo?⚖️ 4) 🖐Odpoved soglasij za nadurno delo je del stavke. Tehnično gledano ne drži! Delo največ 40+8 ur tedensko je pravica vsakega delavca, ki je bila z našim privoljenjem doslej kršena. Tako smo zagotavljali delovanje 24-urnih urgentnih služb in bolnišnic. Zaradi ignorance vlade ne vidimo motivacije, da bi še naprej žrtvovali svoje zdravje in odnose z bližnjimi. Kako bo sistem deloval po 1. marcu, ni naša odgovornost.🏥 5) 🖐Stavkajo samo slovenski zdravniki. Ne drži! Stavke potekajo mariskje, kjer zdravstveni sistem razpada ali zaposleni niso zadovoljni s pogoji dela. V VB poteka najdaljša zdravniška stavka v zgodovini. S tem da oni na dan stavke dejansko ne pridejo v službo! Stavka poteka v Južni Koreji. Nedavno so o zdravniških stavkah poročali iz Nemčije, Španije, Italije, Portugalske ... Rekorderji glede stavk so poljski zdravniki, l. 2017 so celo gladovno stavkali.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.02.2024 ob 17:22 odgovor gostu ob 16:34 gost

        Ubogi zdravniček, česa vsega ne poveš! Stavka le okrog 15% zdravnikov, zbranih v Fidesu, ostali zdravniki in predvsem javnost pa smo določno proti. Izsiljujete državni denar, obnašate se kot da ste nadljudje. Odprimo meje za obisk zdravnika in bolnic, vas slovenskih zdravilcev pa manjšino nezadovoljnih odpustiti, ne podeliti koncesije in delajte samoplačniško, pa bomo videli, koliko vas bo preživelo. Za primerjavo navajate nekaj držav; v teh državah je prva sankcija zdravniške napake doživljenjski odvzem licence, pri nas večletna tožba in izvedeniška mnenja kolegov za nesporne napake. Pa nenazadnje, vsi ste prostovoljno v javnem sistemu, dajte odpoved in za Slovenijo boste naredili dosti dobrega. Kmalu gre ljudstvo na cesto in prirezali vam bomo krila. Lep pozdrav od poznavalca gnilega zdravstvenega sistema

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.02.2024 ob 22:23 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.02.2024 ob 6:11 tri pikice gost

        žalostno, da želite vedno več denarja, medtem ko ste zdravniki najbolj plačani med vsemi in vam še ne folga, pa ne folga in ne folga. tu se zdaj točno vidi kako neplemeniti ste. itak, da stavkate izključno zaradi prokletega denarja, katerega imate že itak preveč, kot da ga odnesete na drug svet, a? še zmanjšati vam treba lače glede na to kake kikse delate, navadni morilci ste.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.02.2024 ob 17:26 radgonska ulica gost

      Direktor s svojo ekipo je edini krivec. Na njega se obrnite. Radgončani in druge soustanoviteljice, pripeljite novega direktorja, direktorico. Sram me je, da ne morem dobiti v Radgoni dežurnega zdravnika oz. me napotujejo na urgenco Zdravstvenega doma Murska Sobota. Oni imajo svoje paciente in nas ne gledajo prav lepo. Morajo več delati zaradi domačih nesposobnežev, zdrah in domišljavih mladih zdravnikov.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.02.2024 ob 19:51 gost

      Poznavalec gnilega zdravstvenega sistema nimaš ti pojma kaj se dogaja v zdravstvu

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.02.2024 ob 20:13 pacinet gost

      Tako kot je povedal g. Fakin; zdravniki se trudijo delati čim manj v delovnem času, da lahko potem delajo pri koncesionarjih.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.02.2024 ob 20:44 gost

      Dogovor je bil dosežen pred 1 letom, vsebina dogovora ni podvržena pogajanjem, čaka se njihovo implementacijo t.j. določena zvišanja plačnih razredov v različnih oblikah (nekatere stvari še izleta 2017) in vsaj začetek ločenih pogajanj za ločen steber. To je zdaj tako kot bi rekli, da Vas banka izsiljuje za obrok kredita

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.02.2024 ob 20:49 gost

      FIDES od Vlade zahteva: 1. javno opredelitev, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki, obsodbo kakršnihkoli oblik nasilja nad zdravniki in drugimi zdravstveni delavci ter priznanje in vključitev zdravnikov in zobozdravnikov, nosilcev zdravstvene dejavnosti, prek predstavnikov zdravniških organizacij, vključno FIDES-a, kot enakopravnih partnerjev pri reformi in oblikovanju dostopnega in kvalitetnega javnega zdravstvenega sistema, 5. dosledno upoštevanje standardov in normativov za delo zdravnikov in zobozdravnikov, zapisanih v Modri knjigi, in črtanje vloge Zdravstvenega sveta v postopku sprejemanja zdravniških in zobozdravniških standardov in normativov, ter vzpostavitev pravnih podlag in virov financiranja za fleksibilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov za preseganje standardov in normativov iz Modre knjige.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.02.2024 ob 20:51 gost

      Vlada pričakuje in prisiljuje zdravnike v prekomerno delo. Zdravniki so to za dobro plačilo pripravljeni opravljati, čeprav zasebno življenje trpi. Realna plača skozi leta pada, zdravniki hočejo višje plačilo. Vlada pravi nič ne bo, niti pogajali se ne bomo 1 mesec. Zdravniki pravijo potem pa nič ne bo s prekomernim delom, prekličejo soglasja. Večina čakalnih dob se poveča vsaj za tretjino, vključujoč urgenco. Naprej je težko špekulirati kaj sledi. Roberto, master negotiator!

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.02.2024 ob 7:23 tri pikice gost

      Opravičujem se za prej, malo me zaneslo. Mislim, da smo že vsi siti te tematike. Po novem se distanciram od tega. Vseeno moramo biti hvaležni zdravnikom. Upam, da se stanje čim prej reši, v dobro vseh.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.02.2024 ob 8:48 Janez Janša gost

      Vlada noče dati zdravnikom kari jim pripada, to pa zato ker raznorazni Jašeki Jenulli, Nike Kovač in podobni morajo prejeti plačilo za svojo propagando....direkt povedano. Mimogrede. A še kdo pleše?

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.02.2024 ob 22:26 gost

      Ignoriranje in zanemarjanje problemov v slovenskem zdravstvu s strani odločevalcev Ministrstvo za zdravje je v zadnjih tednih doseglo nerazumne razsežnosti. Precej realna je ocena, da gre za F.U.B.A.R. situacijo (... beyond all repairs). To predstavlja tudi priložnost; začeti bomo morali od začetka. Kaj hočemo, kaj imamo, kaj zmoremo, koliko smo pripravljeni za to dati? 1. Če želimo, da bo zdravstvo dostopno, se moramo dogovoriti, kaj naj vsebuje osnovna košarica za vsakega (vedno odločitev politike na podlagi priporočil stroke); 2. Treba je zagotoviti kadrovske kapacitete sistema, da bo ta košarica dostopna vsem v razumnem roku (ker je absurd, da se plačuje iz žepa ali z dodatnim zavarovanjem za storitve iz osnovne košarice). 3. Treba se je dogovoriti, kako bomo to financirali; kot do sedaj, iz proračuna....; 4. Dogovoriti je treba, ali bomo imeli kakšne ukrepe za racionalno rabo storitev, kar poznajo vsi urejeni sistemi (brez tega bomo morali vzeti v zakup miselnost "če je zastonj, bom pa za vsak slučaj vzel/izkoristil"). 5. Če ne bomo uspeli z dosedanjo mrežo in kadri v rednem delu zagotoviti potrebnih kapacitet, bo treba zagotoviti dodatne kapacitete iz - dodatnega nadurnega prostovoljnega dela, vključevanjem zasebnikov, napotovanjem v tujino,... Vse, kar je izven osnovne košarice, naj bo na voljo z dodatnim zavarovanjem, samoplačništvom,... Pač, tako kot drugje. Če so te cilji pravi, soglasni in dogovor možen, se lahko hitro vzpostavi transparenten zdravstveni sistem. Seveda brez ideoloških plašnic. Zdravstveni sistem se mora letno, ali vsaj dvoletno posodabljati, prilagajati spremembam, ne pa 30 let pustiti, da teče svojo pot.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.03.2024 ob 16:56 Zalost gost

      Pravijo, da ni zdravnikov. Strajkajo tudi zobozdravniki... No, da povem v zadnjih mesecih sem veckrat bila primorana zamenjati zobarja... A kaj ko zaradi predhodne pritozbe se zdaj vsi zobarji v Zd Koper menijo med seboj kako naj se me najhitrje resijo, tako da niti plombe mi nihce noce popraviti, kaj sele drugo. Zalostno ampak resnicno.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.