https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kmetijska ministrica v Pomurju o stanju v kmetijstvu, primerih dobrih praks in izzivih

29.02.2024 ob 6:00  

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je včeraj obiskala Pomurje. Udeležila se je dogodka Zdravje v naših rokah, v okviru katerega je potekala tudi okrogla miza. Srečala se je tudi z vodstvom Pomurske gospodarske zbornice in se seznanila z uspešnimi primeri trajnostnega kmetovanja na ekološki kmetiji.

Obisk v Pomurju je ministrica Mateja Čalušić začela v Murski Soboti z udeležbo na dogodku Zdravje v naših rokah. Dogodek je bil organiziran kot del projekta Agri 101 – Informiranje o skupni kmetijski politiki (SKP) Evropske unije. Na letošnji konferenci so predstavljene aktualne priložnosti, ki jih SKP prinaša kmetom in drugim deležnikom na podeželju, inovativne prakse v kmetijstvu ter pomen povezovanja med kmetijskimi skupnostmi in odločevalci.

Osrednji del dogodka je bila okrogla miza z naslovom Povezovanje pridelave in politike: skupne rešitve za kmetijske izzive, kjer so udeleženci razpravljali o ključnih izzivih in priložnostih evropskega kmetijstva. Posebno pozornost so namenili konstruktivnemu dialogu z deležniki v kmetijstvu, da bi razumeli njihove skrbi in skupaj iskati poti naprej.

V uvodnem delu je udeležence nagovorila tudi ministrica Mateja Čalušić, ki je poudarila, da ima kmetijstvo velik pomen za prehrano ljudi in obdelanost podeželja, vendar potrebuje večjo pozornost, saj se spoprijema z zahtevnimi izzivi v času, ko kmetje po vsej EU glasno zahtevajo boljše pogoje za delo in dostojno preživetje. »Vsi skupaj se moramo potruditi, da bo naša prihodnost svetla, da bo nova SKP obravnavala vse težave in izzive, in sicer tudi tako, da bo kmetijstvo prijazno do okolja. Napake moramo prepoznati in jih nasloviti tako, da bo nova SKP bistveno bolj pisana na kožo našemu kmetu, privlačna in neodbijajoča«.

Ob tem je opozorila na mlade, ki so prihodnost kmetijstva. »Opozarjajo na odprte zadeve in težave, s katerimi se srečujejo, zato jim želimo pomagati in narediti poklic kmeta še privlačnejši«. Ministrica je posebej poudarila pomen povezovanja in sodelovanja med vsemi deležniki za dobro in uspešno stanje v kmetijstvu in širše v družbi. »Vprašati se moramo tudi kot družba, kaj počnemo narobe, da je panoga kmetijstva tako zelo zahtevna, na drugi strani pa ni več vzdržna za dostojno preživetje. Kaj narediti, kaj izboljšati – to so izzivi, s katerimi se bom kot ministrica spoprijemala v mandatu«.

Ministrica se je sestala tudi z vodstvom Pomurske gospodarske zbornice. Na srečanju so ji predstavili dejavnosti zbornice in razvojne načrte za regijo, kjer potrebujejo podporo tako različnih deležnikov kot države. V pogovoru so se osredotočili tudi na podnebne spremembe, njihov vpliv na kmetijstvo in potrebne rešitve, da se tudi sektor kmetijstva uspešno spoprime z izzivi. Namakanje je ena od zelo pomembnih rešitev, ki bo glede na podnebne spremembe in napovedi v Pomurju nujna za zadostno pridelavo hrane, saj je voda osnova za pridelavo hrane.

Strinjali so se, da je treba usmeriti večjo pozornost v celotni proces izgradnje namakalnih sistemov, administrativne poenostavitve in krepitev interesa za postavitev ustrezne infrastrukture. Projekt je medresorski, zato je nujno sodelovanje vseh pristojnih organov. Ministrico so seznanili tudi s projektom javno-zasebnega partnerstva »Namakanje Prekmurja iz reke Mure«, kjer so se dogovorili tudi za ustanovitev operativne delovne skupine za pohitritev postopka izvedbe projekta.

Ministrica je popoldne obiskala tudi družinsko kmetijo Cigüt iz Noršinec, ki je ena izmed največjih in najsodobnejših kmetij, osnovna dejavnost pa je pitanje govedi visoke kakovosti in pridelava poljščin. Kmetija, ki jo je nedavno prevzel mlad naslednik, prideluje pridelke na okolju prijazen način, izvaja ukrep sonaravne reje domačih živali, v letu 2016 pa so se vključili tudi v shemo kakovosti. Ob zaključku obiska si je ministrica Čalušić ogledala tudi proizvodni obrat ekološke kmetije Vila Natura v Murski Soboti. Kmetija upravlja 70 ha njivskih površin, na katerih sejejo izključno ekološka žita in oljnice. Ohranjajo tudi pozabljena, a odlična pražita kot sta enozrnica in dvozrnica. Pri pridelavi ekoloških pridelkov se poslužujejo le naravi prijaznih metod krožnega kmetovanja.

Vir in foto: MKGP

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.02.2024 ob 7:24 gost

      Kmeteki bi morali vse subvencije vse pomoči kaj so dobili dnarja enostavno vriti. Kajti nič hrane iso pridelali za Slovenijo. Er vse kaj pridejo ve prodajo v tujino v bogate države. Mi Slovenci pa moramo kupovati vs hrano iz trejih držav odpad. Na primer jušni krožnik ima 5 držav v 1 krožniku čbula iz Indije korenje iz Maroka koromač iz zibaveja peteršilj iz gvineje krompir iz Egipta. Temu se pravi pridelava iz Slovenije zato bi morali Kmeti vse vriti tiste gromozanske trakturje kombajne vse pripomočke vse velike njihove terence kere so si kupili z davkoplačevalski denarjem.

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.02.2024 ob 8:34 Gost gost

        Tipripeljem kravo pa eno svinjo pa par kokoši pa jih krmi vsak dan.zjutrqj zvečer itd Ampak to pa ne.ker boš smrdel in z živalmi je treba delat.ne kot z socialaši.kamor ga porineš tam bo ostal.

        11 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.02.2024 ob 9:06 gost

        Spoštovani taki ki tako razmiošlate je bolje da ste tiho. Če bi slovenska pridelovalna industrija in trgovine bile pripravljene odkupiti slo. hrano bi vse to bilo res. Vendar so ti pripravljeni pripeljati nizkocenovno nekvalitetno hrano slovenski potrošnik pa kupuje ceneno robo in si z tem uničuje zdravje. Slo. kmet pa je prisiljen svojo kvalitetno robo prodat in ponavadi je kupec ki ve kaj kupiti tujec nažalost.

        7 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.02.2024 ob 10:57 Merkatori gost

        Tipično hinavsko razmišljanje debelega fukjenca... potemtakem bi socialaši kak si ti tudi mogli socialne pomoči vrniti. Pošteno!!

        4 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.02.2024 ob 7:44 Karel K. gost

      Saj pa za to, da se to dogaja ne nosijo krivde kmetje ampak kriminalno usmerjena in funkcionirajoča politična elita, katera vse to dovoljuje z namenom, da se tudi njih pusti pri miru, da se lahko ukvarjajo s kriminalnimi in korupcijskimi posli in si služiji stokrat, tisočkrat več mafijskega denarja kot kmetje. Torej je najprej potrebno te kriminalce v politiki in državni upravi kateri ne delajo tisto za kar so postalvjeni in dobivajo plačo, da bi kontrolirali vse te nečedne posle tudi to v zvezi s kmetijstvom, zapreti, kurje tatove in begunce pa izpustiti iz slovenskih zaporov, ter jim pobrati vso premoženje in izslediti vse bančne račune doma in v tujini ter jm pobrati vsa finančna sredstva, saj so ta pridobljena vse na mafijski način. Mafijski s pomočjo korupcije in posrednega ali neposrednega sodelovanja v kriminalnih dejanjih in mafijskega izvora, ker dobivajo megalomansko plačo, ne opravljajo pa svojega dela.

      12 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.02.2024 ob 7:57 gost

        Se popolnoma strinjam Karel K. Samo kaj ko se te ne odkrije , saj so zaščiteni kot kočevski medvedje bilo in bo .7:44

        9 7 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.02.2024 ob 8:58 Karel K. gost

      Nihče v tej državi se ne obregne na problem, to pa je kriminalno funkcionirajoča politična elita in državnoupravna funkcionarska in uradniška elita. Nekdo bo rekel spet, da le vsi niso enaki, da so med njimi tudi dobri. NE1 To ne drži, če so dobri med njimi se naj oglasijo in zlobne javno imenujejo s priimki in imeni. Ni opravičila za njihovo oportunistično drža, da se za tem skrivajo da so pač boljši od tisstih kriminalnih barab. Tudi oni so kriminalci, saj ščitijo kriminalce, to pa je oboje kaznivo dejanje. Da je vrednost dela kmetov na tako nizki ravni so krivi trgovina in predelovalna industrija, saj ti poberejo dobiček od proizvoda iz surovin ki se pridelajo na kmetijah. Kmet ne sme prodati niti solatice, da od tega nebi imela koristi trgovina. Prodaja na malo je skoraj nemogoča, če pa je pa je pot težka id draga za kmeta. Ta divji kapitalizem je torej kriv za to stanje v kmetijstvu, saj njegovi nosilci le stremijo za tem, da si kopičijo premoženje, do stotine milijard vrednosti. Ti ekonomski snovalci tega sistema so zabredli v pat pozicijo, saj se jim podira sostem nenehne rasti dobička, kot je to vedno zagovarjala Putinova ustvarjalka in nekdanja kanzlerka Nemčije Merklova. Ker ne vidijo izhoda, zdaj stremijo za tem, da bi začeli proizvajati množično orožje in svet pahniti v vojno, da bi se vse porušilo in bi potem spet nastopila zlata doba izgradnje in možnost nenehne rasti njihovega premoženja.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.02.2024 ob 9:16 smrkci gost

      Deklica ne govori z hinavskimi in lažljivimi usti.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.02.2024 ob 13:13 gost

      Ministrica je pa gor napelala seveda ovi so verjeli in odšla z FIGO v žepu

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.02.2024 ob 14:30 gost

      Kaj je naredil Janez Janša za kmete v 3 vladah in 1 vladi na polovico. Ko je vrgel puško v koruzo ker mu je evropska 3 dihala za ovratnik. No da slišimo kaj je naredil Janez Janša za kmeteke posrane v 3 in pol mandatih se pravi 14 letih vladanja. En velik,,,,,, DREK,,,, kmečki.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.02.2024 ob 14:32 gost

      Karči,,, debil ti bi moral pisati popan pridige. Tvoje so debilno bolne njihove pa še hujše.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.02.2024 ob 20:05 gost

      S sommelierskim tečajem v golobji vladi lahko postaneš minister za kmetijstvo in hodiš naokoli in natresaš puhlice, mladi, prihodnost, podeželje, pomen kmetijstva... S takimi se SLO kmetijstvu ne piše nič dobrega.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.