https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Za sončne elektrarne za gospodinjstva namenjenih 14 milijonov evrov

08.04.2024 ob 6:00  

Vlada je na minuli seji vladnega odbora za gospodarstvo v veljavni načrt razvojnih programov 2024-2027 uvrstila projekt samooskrbe z električno energijo za gospodinjstva. Predvideno je sofinanciranje sončnih elektrarn za individualno in skupnostno samooskrbo. Na voljo bo 14 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Kot v vladnem sporočilu navaja ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, bo višina nepovratne finančne spodbude znašala 50 evrov za en kilovat (kW) inštalirane nazivne moči naprave za samooskrbo z električno energijo brez baterijskega hranilnika električne energije ter 500 evrov za en kW inštalirane nazivne električne moči takšne naprave z baterijskim hranilnikom.

V obeh primerih finančna spodbuda ne bo smela znašati več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov ter se bo dodelila za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest.

Priznani stroški naložbe, vključno z davkom na dodano vrednost, bodo stroški nakupa naprave, stroški montaže naprave in zagona sistema ter stroški pripadajočih električnih inštalacij in opreme.

Ministrstvo ocenjuje, da bodo spodbudo dodelili za 20.440 vlog, pri čemer bo 70 odstotkov vlog za naprave za samooskrbo brez hranilnika s povprečno višino subvencije 500 evrov, 30 odstotkov vlog pa za naprave z baterijskim hranilnikom s povprečno višino subvencije 5000 evrov.

Na voljo je skupno 14 milijonov evrov, ki jih bodo zagotovili iz sklada za podnebne spremembe. Financiranje bo predvidoma trajalo do konca leta 2025 oz. do porabe sredstev, navaja STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2024 ob 18:12 Mizar gost

      Kaj ste kaj preračunali? Če pomnožite 70% delež krat 500€, dobite 7,154 m.€. Dodate še 30% delež prejemnikov po 5000€ in dobite 30,66 m.€. Kaj se potem sklada s skupnim zneskom subvencije 14 m.€? Ali običajna matematika več ne štima?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.