https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Politične razprtije v Rakičanu, svet krajevne skupnosti razpadel

Rakičan, 18.04.2014 ob 12:20  

Zaradi odstopa štirih članov sveta rakičanske krajevne skupnosti bo tekoče posle do lokalnih volitev izvrševala murskosoboška mestna uprava.  


Rakičanci so ostali brez sveta krajevne skupnosti. Četverica od skupaj sedmih članov sveta Krajevne skupnosti Rakičan (KS Rakičan), ki so bili izvoljeni na rednih lokalnih volitvah v letu 2010, je namreč podala odstopne izjave, kar pomeni, da je svet nesklepčen. Jasmina Opec novembra 2010 zaradi osebnih razlogov, prav tako Barbara Žekš s koncem lanskega leta, Štefan Rajnar in Janez Vlaj pa aprila letos. V Svetu krajevne skupnosti sta tako poleg predsednika Silva Jakoba ostala le še Tomaž Stropnik in Marjan Šernek.

Prostori KS Rakičan

Predmet razprtij investicija na pokopališču

Vlaj po besedah Jakoba ni redno hodil na seje in je njegov odstop bil zgolj vprašanje formalnosti, pri Rajnarju se je zapletlo zaradi nestrinjanja z investicijo na rakičanskem pokopališču. Šlo je za presaditev dreves, urejanje travnate površine in tlakovca. Dela naj bi med vaščani Rakičana povzročila negodovanje zaradi načina ureditve, Rajnarja pa način, na katerega je prišlo do odločitve za investicijo. Sklep o tem, da se investicija izvede, so namreč Stropnik, Šernek in Jakob sprejeli na podlagi telefonskega glasovanja.

Rajnar nam je v telefonskem pogovoru povedal, da zaenkrat izjav ne bo dajal, bo pa svoje stališče predstavil potem ko bodo murskosoboški svetniki o tej temi razpravljali naslednji četrtek na seji.

Rajnar: Jakob je investicijo dal opraviti brez predračuna in soglasja sveta krajevne skupnosti

Vseeno nam je s strani Jakoba uspelo pridobiti vsebino odstopne izjave, ki jo je 1. aprila letos posredoval Rajnar, v kateri med drugim piše: »V tem tednu so se začela razna dela na našem pokopališču v Rakičanu. Ker o tem ničesar nisem vedel, sem poklical Silva Jakoba. Ta mi je v razgovoru povedal, da je za sanacijo del na našem pokopališču govoril z g. Šernekom in g. Stropnikom in da sta se z deli na pokopališču strinjala. Sam o tem nisem bil obveščen ne po mobilnem telefonu, niti ne po navadnem telefonu niti ne ustno niti ne po elektronski pošti.«

Rajnar je nadalje zapisal, da je nato poklical Šerneka in Stropnika. »Ta sta mi v razgovoru povedala, da sta se strinjala s presaditvijo mladik gabrov, o odstranitvi tlakovanca med obema potem pa ni bil nobena razgovora. Povedala sta še, da bo predsednik poslal ponudbo del po  elektronski pošti vsem seznanitev in v podpis. Tega pa ni storil,« je zapisal Rajnar in dodal: »Silvo Jakob je omenjeno investisticijo na pokopališču opravil brez predračuna in soglasja sveta KS Rakičan.«

Jakob: Mudilo se je

In zakaj so sklep o tem člani krajevne skupnosti sprejemali po telefonu – torej ustno, in ne korespondenčno – pisno? Jakob pravi, da se je z investicijo mudilo in je bilo potrebno odločitev sprejeti hitro. »V tem konkretnem primeru sem iskal ustrezen termin seje. Na žalost je bil g. Stropnik odsoten dlje časa izven Pomurja.  Ker so drevesa iz drevoreda, ki bi se jih naj presadilo, zaradi toplega vremena že začela brsteti, sem poklical nekaj izvajalcev. Večina njih je odklonila presajanje, eden (Rineja) pa je obljubil hitro izvedbo del in tudi garancijo, s tem, da sem se obvezal, da bomo presajene gabre tudi zalivali. Pogoj izvedbe je bil takojšnja izvedba.

Tako sem poklical člane sveta krajevne skupnosti (tudi odsotnega g. Stropnika) in jih prosil, da mi vsaj ustno še pred sestankom potrdijo, da se strinjajo s presaditvijo dreves. Tako g. Šernek kot g. Stropnik sta mi pritrdila, da se s predlaganim strinjata. Z g. Rajnarjem sva se srečala že prej in je bil proti, češ da je potrebno počakati do redne seje sveta KS Rakičan. Glede na pozitivni odziv dveh članov sveta krajevne skupnosti je tako bilo razmerje 3:1. Dopisni sklep bi tudi formalizirali na prvi naslednji redni seji sveta krajevne skupnosti,« pojasnjuje Jakob.

Pokopališče v Rakičanu

»Rajnarja vodijo politični motivi in nagajanja«

Dodaja, da ga žalosti odločitev Rajnarja, ki da ga niso vodile koristi krajevne skupnosti, ampak politična preračunljivost. »Očitno je, da g. Rajnar ne deli istih ideološko političnih pogledov, kot jaz. Niso problem ta drevesa. Približujejo se lokalne volitve in menim, da je z odstopom in sklicevanjem na to investicijo želel ponagajati meni ter očrniti moje delo,« pravi Jakob, sicer član SDS-a. Rajnar po besedah Jakoba simpatizira s strankami levice.

Naročilnico je izdal Jakob sam

Presaditev dreves je stala 800 evrov, odstranitev tlakovca z odvozom na deponijo pa okrog 1000 evrov. »Naročilnico sem izdal sam. Ali to na ta način lahko naredim, sem dobil pozitiven odgovor iz različnih pravnih virov. Eden izmed njih je akt Mestne občine Murska Sobota, ki pravi, da do zneska 2400 evrov (z vključenim DDV) ni potrebno opraviti zbiranja ponudb. Dodatno bi neizvedba pomenila večjo materialno škodo,« nam je pojasnil Jakob. 

Nadomestnih volitev ne bo

V skladu z Zakonom o lokalnih volitvah se sicer v primeru, ko preneha mandat najmanj tretjini čanov sveta krajevnih in vaških skupnosti, opravijo nadomestne volitve. Ker pa je do rednih lokalnih volitev manj kot šest mesecev, se nadomestne volitve v skladu z zakonom ne bodo izvedle.  Ker svet krajevne skupnosti sam zase ne more sprejeti ugotovitve o nastanku razlogov za prenehanje mandata, mora takšno ugotovitev sprejeti občinski svet. Tako bodo murskosoboški mestni svetniki o nastali situaciji v Rakičanu razpravljali na seji prihodnji četrtek.

Tekoče posle bo opravljala murskosoboška mestna uprava

Glede na nastalo situacijo bo vse že začete naloge, tekoče posle in druge nujne zadeve iz pristojnosti sveta krajevne skupnosti Rakičan do konstituiranja novega sveta na rednih lokalnih volitvah, izvrševala murskosoboška mestna uprava. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.04.2014 ob 12:44 Rakičanec gost

      Silvo Jakob je propadli podjetnik, ki je želel na račun KS zaslužiti, delal pa ni itak nič.

      24 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.04.2014 ob 13:37 Silvo Jakob gost

      Prosim za popravek članka! Poslanka Jasmina Opec ni odstopila s funkcije članice sveta krajevne skupnosti ob nastopu mandata poslanke (februarja 2012 ), ampak je odstopno izjavo podala že jeseni 2010. Ob izvolitvi v svet krajevne skupnosti je bila predlagana in potrjena za predsednico sveta KS, pred drugo sejo pa je podala odstopno izjavo iz osebnih razlogov. Predvsem zato, ker je še naprej zelo aktivna v politiki, ocenjujem to dejanje kot neodgovorno. Za neodgovorne smatram odstope tudi ostalih članov. Ti so odstopili brez tehtnih razlogov (razen Barbare Žekš). Vsak, ki se odloča za odstop mora pretehtati to pomeni za izvajanje proračuna, nad katerim jim je bila zaupana pristojnost. Neodgovorni odstopi pripeljejo do stanja, kjer je izvrševanja proračuna zelo oteženo. To pa pomeni se denar, ki je namenjen skupnosti ne porabi. Oziroma ni porabljen po volji krajanov (volilcem) Rakičana.

      11 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.04.2014 ob 13:56 Silvo Jakob gost

      gost Rakičanec :) Zabavno - podjetje katerega lastnik sem dela z resda minimalnim dobičkom. Plače niso velike priznam, večino prihodka pa ustvarimo izven Prekmurja.

      6 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.04.2014 ob 15:01 Rakičanec2 gost

      Se pravi, da Silvo Jakob ni prijavljen na Zavodu za zaposlovanje kot brezposelna oseba? To je torej bila napačna informacija?

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.04.2014 ob 16:04 ex gost

      Pa Rakičanci dajte Horvata Braneta za šefa krajevne skupnosti.

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.04.2014 ob 20:31 FUZBALER gost

      BRANE,BRANE,BRANE BRANETA ZA ŽUPANA

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.04.2014 ob 22:38 rakičan gost

      vej pa gospod Celec je šef grada, z noč čarovnic je napravo velki plus,mogoče pa bi grad lejko kaj donejro,itak so mafnili z čarovnicami velke pare,bar ges tak mislin kak oseba pa delavec.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.04.2014 ob 22:44 Snops gost

      Rakičanec, čestitke za pravi šank komentar z globino kondenza na mrzlem špricarju. In komentar ima precej pozitivnih ocen? Bog vam(nam) naj pomaga, če takšni nekritični ljudje odločajo o tem kdo bo izvoljen. Najbrž bi bilo boljše, če se kar žreba.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.04.2014 ob 7:32 rakičanka gost

      Bi vprašala g. Rajnarja, če je tudi vprašal za mnenje sveta KS, ko je vozil drva iz rakičanskega parka za sebe in ni upošteval stališče sveta KS, da se drva ponudijo socilano ogroženim rakičancem?!

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.04.2014 ob 7:56 Chicholina gost

      Kere Rajnar je tou, Vince?

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.04.2014 ob 8:41 rakičanka gost

      ja g. Rajnar je po domače Vinci svetnik KS Rakičan....

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.04.2014 ob 10:07 Gabika gost

      Daj rakičanka ne napekaj preveč. Drva gor ali dol. Jakob ni bil dorasel tej nalogi in pika. Ja zdaj pa de en Vinci kriv ker se z njim ne strinja in najbole še ker simpatira z levimi. Kam smo pa prišli. Upam da imajo vsaj toliko samospoštovanja, da jeseni več niti ne kandidirajo. Izvolitev bi bila itak smešna.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      19.04.2014 ob 10:44 Chicholina gost

      Iz tega ne moremo niti razbrati, ali je predsednik želel preveč delati, pa mu ostali niso "mogli" slediti, ali ni delal, ali so drugi želeli preveč, on pa ni imel časa in volje, pa bi želel pred novimi volitvami nekaj pokazati, ... Da ni dorasel tej funkciji, nebi rekel.(?) Iti se neke politike na tem nivoju je itak brez veze. Tu moraš imeti voljo, iti do ljudi, jih poslušati, odgovoriti na njihove želje, tudi, če jim kdaj ne paše. Če tega nisi sposoben, za to delo nisi, si pa za drugo. To ni problem samo v eni KS, to so večni problemi. Mali politiki začnejo v vaških odborih, misleč, če so tu sposobni, gredo dalje.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      19.04.2014 ob 11:46 ges gost

      ka pa če bi bil mali sedonja mitja

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      19.04.2014 ob 13:55 haha gost

      Dokeč do takši lidje v krajevni skupnosti, lidje ka se ščejo iti politike in nemajo pojma od pojma, tak dugo de sranje:) Tak pač je kda so na položaji nej profesionalci in lidje keri delajo sebi v korist :) Prav smešno ka se to v eni mali vasi dogaja, kakšno je še stanje v večjih ali v mestaj:) Nej čuda ka svet ide v kurac, če so problemi že v krajevnih skupnosti kera ma prek malo menje kak 500 lidi:) Tragikomedija

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      19.04.2014 ob 14:11 Chicholina gost

      Nisem prepričan, da mora biti v lokalni politiki nek profesionalec. Mora delati le z dušo in srcem, v glavi pa mora imeti tudi nekaj s čim razmišlja.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      19.04.2014 ob 14:47 propadli vanabe politik gost

      Pa kaj ni jasno? Rajnar je odstopil, ka se je Silvo Jakob šel neke svoje igrice in naraučo dela mimo sveta KS. Rajnar je cejle dneve med rakičancami, pa je mogo poslujšati od lidij kak so prauti ten delan na cintori. In se je odlaučo ka odstaupe. Pa praf je napravo. Silvo Jakob pa zdaj neka politiko kcoj mejša, kak če bi zdaj melo jake veze pri krajevnih skupnostaj, če je on SDS-ovec, Rajnar pa SD-jovec. Naj ide samo Silvo Jakob še idnauk kandidejrat v Svet KS Rakičan, če vuple. 10 glasov nede daubo, še Jakobovi so med sebof skrejgani tak ka ga še rodbina nede volila. Če nešče na nivoji KS Rakičan propadne kak politik kama pa še ge indre...

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      19.04.2014 ob 21:22 cintor gost

      skouz te cintori. Denar se meče vstran za mrtve. Živi pa nemajo od tega nič. Namesto ka se tam zdine delajo bi naj prej pločnike po vasi za deco napravili. Recimo na Panonski ki je glavna ulica skozi vas. Pa eno rampo na Cvetkovi ka nebi pol markastega v betecej tu skozi letelo. Še za časa juge smo v Rakičani neka za žive ljudi napravili in šele ko je kaj ostalo za mrtve. zdaj pa se samo v ta cintor meče. Najprej ciprese in ko se te posušijo potem zidani zid. Samo da mrtvaki ne vujdejo.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      19.04.2014 ob 21:56 opa gost

      sram vas bilo :-( naslov članka ste spremenili ZAKOJ lejko povejte ???Štihec in Irena sošolca....če mate muda povejte resnico ajd e mađister in vsi ostali....hahaha sanja svinja kukuruz hehehe telko o ton portalu

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      20.04.2014 ob 6:53 Chicholina gost

      "opa" si zgrešil temo?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      20.04.2014 ob 7:53 PICEK gost

      Štihec več nede župan pa te de van on za šefa KS prišo,hahhahaha VSI SO ISTI SAKŠI GLEJDA NA SVOJ ŽEP,VSI KRADNEJO. MARŠ BANDA POKVARJENA

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      20.04.2014 ob 18:08 ja gost

      JAA Sedonja pa Bencijkojca TAA...

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      21.04.2014 ob 9:31 GOST gost

      Mislim ka edina korist ka so jo meli te člani od KS pa vse ga tega cirkusa je ta, ka so trošili svoj dopust pa svoj prosti čas, pa svoj bencin pa telefon, ka so za Rakičan urejali stvari, zdaj pa jih vsi po gobci vlačite......

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      21.04.2014 ob 12:44 Chicholina gost

      Ja, verjetno je tako.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      21.04.2014 ob 15:15 lump gost

      vej pa v Rakičani mate puno kandidtaov ka po cseti odijo in so leKo svetniki bar jim nede dugi čas(ČAČI 2X,VIRAG....) URAD PA JE LEKO NA TENIS PLACI PRI MIRKOJI

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      22.04.2014 ob 12:39 Gost2 gost

      Škoda ka je Kociper pokojni. On bi že znal vse zriktati!

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      08.05.2014 ob 13:35 la9 gost

      mene bi bilo sram če bi bil z rakičana, ka se telko kregate okrog te krajevne skupnosti, ka ste zajebnoli to zdaj imate, to ka ste nej čedni ste zdaj nori vsi , jakop je že znal ka to zak nemre biti. te zakoj je kandidero pa vsi iostali tudi, poglenite in si vzemte za vzor Puščo oni imajo svojo krajevno skupnost pa fajn pomali delajo . vzemte si jih za vzor. čestitke Pušči samo tak dale .naši Rakičanski norčki pa se samo vrtite okoli vroče kaše haska pa od vas nikšnoga. nimaki eni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.