https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ureditev soseske Juršovka kot območja prijaznega prometa

Ljutomer, 19.09.2014 ob 13:00  

V Ljutomeru so predstavili projekt ureditev soseske Juršovka kot območja prijaznega projekta in kolesarske smernice Občine Ljutomer.


Projekt »Ureditev soseske Juršovka kot območja prijaznega prometa« je eden izmed ukrepov, ki jih je Občina Ljutomer opredelila v Prometni strategiji leta 2012, s katero se je občina uvrstila med 3 najboljše Celostne prometne strategije v EU za leto 2013. Gre za pilotni projekt preurejanja stanovanjskih sosesk v bolj prijazne in privlačne. V njem so preizkušene dobre prakse v EU, saj ima občina ambicijo, da preureditev postane vzor bodočim ureditvam stanovanjskih območij v Sloveniji in tem delu Evrope.

Osnovni princip prometne preureditve Juršovke je znižanje hitrosti motornega prometa na vseh ulicah v soseski na 30 km/h ali manj in vzpostavitev varnega okolja za pešce in kolesarje. Hitrost bo umirjena s preureditvijo uličnega prostora - z zožitvami s pomočjo označenih parkirišč ali z zelenimi otoki. Vsa križišča v soseski bodo preurejena v mini krožišča, kar bo povečalo varnost srečevanja vozil. Parkiranje bo dovoljeno le na lastnih parkiriščih in na označenih prostorih na cestišču, ki bodo enakomerno razporejeni po celotnem naselju.

Glavna ulica skozi naselje (Jurčičeva in Kidričeva ulica) bo imela v celotnem poteku enostranski pločnik. Vse ostale stranske ulice (tudi Aškerčeva) bodo postale »Območja umirjenega prometa« brez pločnikov, kjer bo hitrost tako umirjena, da bodo pešci in kolesarji lahko varno uporabljali celo širino ulice.

Na stranskih ulicah bodo zeleni otoki, opremljeni z otroškimi igrali ali klopmi. Nizke hitrosti bodo omogočale varno kolesarjenje povsod brez posebej označenih kolesarskih stez. Posebna pozornost bo namenjena odvodnjavanju, saj močnejše padavine predstavljajo težavo mnogim prebivalcem.

Projekt preureditve je potekal v redni komunikaciji in z večkratnim vključevanjem prebivalcev soseske. Izvedeni so bili intervjuji, ankete, delavnica in javna razgrnitev. V soseski je bilo izvedeno štetje prometa in merjenje hitrosti ter vzpostavljena dobra podatkovna podlaga za spremljanje uspešnosti projekta v prihodnje.

Projekt je v letu 2014 izvedlo podjetje Biro Skiro d.o.o. v sodelovanju s Slovensko platformo za trajnostno mobilnost.

Kolesarske smernice Občine Ljutomer

Občina Ljutomer je kot enega od ukrepov za izboljšanje razmer za kolesarjenje v nagrajeni Prometni strategiji predvidela pripravo občinskih smernic za gradnjo kolesarske infrastrukture. Z njimi želi občina opredeliti bodoči razvoj kolesarskega omrežja in dvigniti raven kolesarske infrastrukture s sodobnimi projektantskimi rešitvami. Dokument opredeljuje zasnovo omrežja, elemente omrežja in na koncu vsebuje tehnične liste za projektante.

Zasnova omrežja vzpostavlja hierarhijo kolesarskih povezav v občini. Te so državne, regionalne in lokalne kolesarske povezave, ki jih predvideva Zasnova državnega kolesarskega omrežja v Republiki Sloveniji, državne povezave Mura-Drava ter različne lokalne in turistične povezave.

Smernice v drugem delu poenostavljajo hierarhijo in predvidevajo delitev povezav v občini le v dve skupini: glavne in sekundarne povezave. To bo poenostavilo načrtovanje in izboljšalo uporabnost omrežja v občini tako za vsakodnevne kot tudi rekreativne kolesarje. Kot poseben element omrežja so vključene usmeritve za zagotavljanje dobrih pogojev za varno parkiranje koles na vseh ključnih točkah v občini.

Tretji del smernic je namenjen projektantom nove kolesarske infrastrukture. V obliki tehničnih listov so podrobno predstavljeni vsi ključni elementi nove infrastrukture, ki bodo zagotavljali varnost, udobje in kakovost izvedbe. Opirajo se na državni dokument Navodila za projektiranje kolesarskih površin in ga nadgrajujejo z rešitvami, prilagojenimi za Občino Ljutomer.

Projekt izvaja podjetje Skiro Biro d.o.o. v s Slovensko platformo za trajnostno mobilnost.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. lucky07
      22.09.2014 ob 17:29 lucky07

      samo v to juršovko vlagate,tak je bilo z igrali.tam ste postavili nova,med bloki pa ka je dosti več dece pa ste pripelali stare z trga.samo na bogate gledate,sramota.mislim ka bi to bilo kje drugje bolj potrebno.te pa vas voliti

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.