https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Napotki za dopustniške dni brez skrbi

30.06.2016 ob 7:45  

Pred odhodom na dopust najprej pomislimo na zaščito doma pred vlomilci, enako pomembno pa je, da poskrbimo tudi za požarno varnost. Previdni moramo biti tudi na poti in v kraju počitnikovanja.

Pred odhodom na dopust storimo vse, kar je mogoče, da bi dom zavarovali pred požarom. Prepričajmo se, da smo: ugasnili vse luči, izklopili gospodinjske aparate in električne naprave, zaprli plinsko jeklenko, da preprečimo uhajanje plina in eksplozijo.

Dom

Na dopust gremo lahko mirni in ga v miru preživimo, če upoštevamo preprosta navodila. Pred odhodom storimo vse, kar je mogoče, da bi dom zavarovali pred požarom: poskrbimo, da bodo garaže, delovne sobe, podstrešja in kleti pospravljeni, odstranimo lahko vnetljive in gorljive snovi. V stanovanju ne hranimo vnetljivih tekočin, topil, čistil, pršil in barvil, temveč jih hranimo v primerno zračenem prostoru, čim dlje od ognja in vira toplote. Izpraznimo pepelnike, še prej navlažimo njihovo vsebino, v stanovanju ne puščajmo prižganih cigaret. Da preprečimo širjenje požara, zaprimo vrata v sobe (vendar jih ne zaklepajmo). Naslov in telefonsko številko kraja dopustovanja oziroma številko svojega telefona pustimo pri sosedih, sorodnikih, prijateljih, da nas lahko pokličejo, če pride do nesreče.

Foto: zurnal24.si

Na poti

Poleti je zaradi suhega vremena povečana možnost za nastanek požara, zato ne odmetavajmo gorečih ali tlečih delcev (npr. ogorkov) skozi okno avtomobila in ne kurimo v naravi. Če na poti naletimo na požar v naravi in je cesta zaprta, upoštevajmo prometne znake in obvestila policistov, poti nikakor ne nadaljujmo po nevarni poti. Strokovnjaki priporočajo, da v avtomobil namestite ustrezen gasilnik.

Kampiranje

Šotori, počitniške prikolice in avtodomi so narejeni iz gorljivih materialov. Tudi predmeti, kot so spalne vreče, brisače in obleke hitro zagorijo. Za razsvetljavo uporabljajmo baterijsko svetilko. Raženj zakurimo le na urejenem kurišču, ki mora biti ves čas pod nadzorom. Za prižiganje ognja ne uporabljajmo vnetljivih tekočin, v ogenj ne vlivajmo ali pršimo vnetljivih snovi, vanj ne mečimo snovi, ki lahko eksplodirajo. Ogenj moramo pogasiti tako, da preprečimo možnost ponovnega vžiga. Po končanem kurjenju ali sežiganju pogasimo ogenj in žerjavico ter pokrijmo kurišče z negorljivo snovjo. Strokovnjaki priporočajo namestitev ustreznega gasilnika v počitniško prikolico in avtodom.

Plovila

Zapomnimo si, čeprav smo na vodi, da je tudi na plovilih nevarnost požara velika, saj so narejena iz gorljivih snovi. Na plovilu naj bo nameščen ustrezen gasilnik. Ko točimo gorivo, ne kadimo. Iz bližine motorja odstranimo gorljive snovi in vnetljive tekočine, ki bi se lahko zaradi toplote, ki jo oddaja motor, vnele. Ko plujemo, ne kuhajmo. Po barvanju plovila ustrezno odložimo posode z barvo in topili – nikoli jih ne hranimo na krovu.

Hotel

Požar lahko izbruhne v kateri koli stavbi, tudi v hotelu. Vzemimo si čas in po prihodu v hotel preberimo navodila, kaj storiti ob požaru (navadno so obešena na notranji strani vrat). Oglejmo si, kje so požarni izhodi, preverimo, ali so evakuacijske poti proste in ali je požarne izhode mogoče odpreti. Preštejmo, koliko vrat je med našo sobo in zasilnim izhodom (med požarom je lahko vidljivost zmanjšana zaradi dima). Preverimo, kje so javljalniki požara in gasilniki. Če je soba v pritličju, preverimo, kako je mogoče zapustiti sobo skozi okno, če je soba v višjih nadstropjih, pa nikoli ne poskušajmo ubežati ognju s skokom skozi okno. V kraju, kjer počitnikujemo, se pozanimajmo, na katero številko lahko pokličemo gasilce.

Foto: forum.net.hr

Prav gotovo je najlepše, če je v času našega dopusta vsepovsod vse v najlepšem redu, vendar pa je dobro vedeti, kaj je treba storiti v primeru, če se vseeno zgodi kaj nepričakovanega.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.