https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Predstavili so Zgodovinske liste, ki govorijo o starih obrteh v Ljutomeru in okolici

Ljutomer, 21.10.2021 ob 6:05  

V torek, 19. oktobra, je v muzeju Splošne knjižnice Ljutomer potekala predstavitev 27. tematske številke Zgodovinskih listov.

Tematska številka 27. Zgodovinskih listov govori o starih obrteh v Ljutomeru in okolici. Ideja o predstavitvi starih obrti je nastala ob druženju in prepletu različnih projektov med Splošno knjižnico Ljutomer in članicami Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine Društva upokojencev Ljutomer.

Članice društva so ob tem raziskale okoliške obrtnike in obrtniške običaje. Njihove zapise in intervjuje pa je dopolnil še Tomaž Markovič, muzejski sodelavec OE Muzej, ki je tudi oblikoval brošuro.

V prvem delu brošure so tako na splošno predstavili razvoj domačih obrti na območju Ljutomera, podrobneje pa so predstavili enajst obrti, in sicer čevljarstvo, krojaštvo, kovaštvo, kolarstvo, lončarstvo, studenčarstvo, vrvarstvo, mizarstvo, medičarstvo in svečarstvo, mlinarstvo ter slikopleskarstvo.

Vsak članek zaobjema kratek povzetek razvoja obrti na slovenskem, opis delovnih postopkov in prostorov, razvoj obrti v Ljutomeru in predstavitev obrtnikov, ki so ali še delujejo na območju Ljutomera.

V drugem delu pa so še štirje prispevki. Dušan Ščap je pisal o mlinarstvu na Apaškem polju in šolstvu na Apaškem polju po prvi svetovni vojni, Karmen Rauter o kulturni dediščini šolskega okolišča OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, Nataša Pušenjak pa o 120-letni zgodovini šolske stavbe v Cezanjevcih.

Na sami predstavitvi je vsak avtor predstavil svoj prispevek k brošuri, zbrane pa so nagovorili tudi Vesna Laissani, direktorica Splošne knjižnice Ljutomer, Gregor Žižek, predsednik Sveta javnega zavoda Splošna knjižnica Ljutomer ter Niko Miholič, podžupan Občine Ljutomer.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 14:28 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.