https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

(FOTO) Spomenik preteklosti v Filovcih: Magdina hiša

 

Ena izmed dragocenih spomenikov preteklosti v Prekmurju je zagotovo Magdina hiša v Filovcih. Gre za pomemben spomenik stare ljudske arhitekture in velja za edino ohranjeno cimprano hišo s slamnato streho, v kateri je urejen tudi muzej.

Magdina hiša je primerek obnovljene stare panonske hiše v Filovcih, zgrajene pred 120 leti. Gre za pomemben spomenik stare ljudske arhitekture in velja za edino ohranjeno cimprano hišo s slamnato streho. Hiša je poimenovana po Magdi Nemec, ki je vse svoje življenje preživela ravno v tej filovski hiši s številko 40.

Hiša je posebna zaradi tlorisa v obliki črke L, ki je tipičen za večino pomurskih domov v starih časih. Zgrajena je bila leta 1903, o čemer priča tudi letnica, vrezana v tradicionalna lesena tla. Hišo krasijo vertikalno postavljene lesene brune, povezane z lesenimi klini in ročno ometanim ilovnatim ometom z dodatki plev, streha pa je s slamo krita dvokapnica.

Notranjost bivalnega dela hiše je razdeljena na »velko ižo«, to je največji prostor s krušno pečjo in veliko mizo. Ob stranskih stenah sta postelji, kjer sta spala starša. Otroci so po navadi spali na peči, v zibelkah ali na tleh. Na stenah visijo slike svetnikov in portreti domačih. Spredaj med majhnima oknoma s polkni so na ozki polici postavljeni kipci Marije in svetnikov, ki so bili podarjeni ali prineseni z raznih romanj. Pod je lesen. Na osrednjem stebru na stropu je vrezana letnica 1903, ki priča, da je bila tega leta hiša zgrajena.

Ozek hodnik iz »velike iže« vodi do »čarne küjnje«. V kuhinji se je kurilo na odprtem ognjišču, dim se je valil po celem prostoru, ki je bil črn od dima in saj. Sčasoma so prostor predelali in odprto ognjišče je zamenjal sodobnejši štedilnik na drva, tako da so lahko v kuhinji jedli in spali. Klet in shramba sta v zadnjem bivalnem delu hiše.

Gospodarski del je bil dosti večji od bivalnega. Osrednji prostor je predstavljala »štala« za živino, potem so tukaj še »gümla«, to je prostor, kjer je bilo shranjeno razno orodje in voz, »parma«, manjši prostor za shranjevanje krme (seno), in »šator«, ki je predstavljal podaljšek »gümle«, sledili so še hlevi za prašiče s »kürnjekom«, ki je služil za prenočevanje kokoši.

Danes so cimprane hiše le še etnografska turistična znamenitost. Magdina hiša je bil prenovljena v letih 2009 in 2010. Bivanjski del hiše je preurejen v muzej ljudske bivanjske kulture, gospodarski del hiše pa je preurejen v razstavišče in prostor za razne manjše razstave in tematske delavnice. V sklopu hiše je tudi manjša trgovinica s spominki, razglednicami in domačimi izdelki.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.01.2024 ob 17:51 gost

      Želimo si lahko le, da bi ta neprecenljiva hiška stala še mnogo, mnogo let.

      40 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.01.2024 ob 18:37 gost gost

      V SOBOTI PA RDEČI ŽUPANI VSE STARO PODRLI SE VRGLI NA BETON NIMAMO STAROGA JEDRA V SOBOTI KAK MA LENDAVA RADGONA LJUTOMER ŠKODA IN TO VELKA KA MAŠ MLADIM POKAZATI KA JE BILA NEKOČ SOBOTA NIČ

      35 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.01.2024 ob 18:52 ........ gost

      Ne samo našteta mesta, ka pa Maribor, Celje, Kranj, Škofja Loka, Kamnik, vsi maju stari del mesta, edino Sobota ne, je mesto sedi niv in prahu, torej prestolnica njiv, ne Prekmurja. Prekmurje je na Goričkem in v Lendavi, kjer je 70% zelenja.

      27 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.02.2024 ob 11:08 loka57 gost

        Tudi mene je čudilo,ko sem pred pred skoraj 40 leti preselil v Prekmurje in razen gradov skoraj ni starejših zgradb,samo ko sem razmišljal,sem nekako prišel do ugotovitve ,da se v vsakem delu gradilo iz materiala ki je bil najlažje dostopen tukaj les in glina .

        17 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.01.2024 ob 20:19 gost

      To je hvala Bogu lepša plat Slovenije. V LJ pa največje barabe prevzamejo vzvode oblasti in potem legalno ropajo in maltretirajo poštene ljudi. Gorje takšni deželi

      24 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.01.2024 ob 21:12 gost

      Kakši spomenik preteklosti ? Gor na hiši pa luč z senzorjem, kak to vkup paše ???

      14 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.01.2024 ob 21:33 gost

      Sobota je šankrejt.Trgovine,pa beton in stari asfalt.Nič od nič.

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.01.2024 ob 22:03 Gajdar gost

      Navdušuje me lepo ohranjena zunanjščina hiše, manj pa notranjščina, kjer je veliko sodobnih sodobnih elementov, ki kvarijo avtentičnost in umeščenost hiše v leto 1903. V takih primerih Avstrijci izdelajo kopijo starega pohištva, da je objekt čim bolj avtentičen. Kar se tiče Murske Sobote imamo lepo urejeno slovensko ulico in ulico Štefana Kovača, pa tudi park z gradom in obe cerkvi. Največja napaka je, da se ni celostno uredil trg (tržnica, goseči trg z neposrečenim vodometom), kjer bi moral biti manjši mestni park, ki da trgu dušo, pa tudi kak doprsni kip pomembnega Sobočana (goska pa mora iti vstran) . Na tem trgu bi se morale križati poti, kot je to v Ljubljani. Druga zgrešena zadeva pa je gradbena jama Potrošnikovih skladišč, kjer bi morala biti umeščena Ekonomska gimnazija, ne pa da se jo je umestilo v trgovsko industrijsko območje. Potrošnikova jama bo še dolgo ostala v sedanjem stanju saj lastnik parcele Potrošnik kupuje Tuš in s te gradnje ne bo nič. Mestna občina bi morala v tako elitno parcelo z urbanističnim planom umestiti primerno javno stavbo, da iz tega ne bo nastalo obrtniško skladišče, kot je to na območju nekdanje tekstilne tovarne Mura.

      33 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.03.2024 ob 4:41 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.04.2024 ob 0:39 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.