https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V murskosoboški knjižnici se je odvil že 78. Vanekov večer

Pokrajinska in študijska knjižnica, 20.10.2023 ob 16:55  

Minulo sredo je v avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota potekal 78. Vanekov večer. Večer je potekal pod tematiko "Sredstva Evropske unije in skladen regionalen razvoj v Sloveniji." Tokratni gostje so bili dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj, Franc Horvat, predsednik Sveta pomurske razvojne regije in Tadej Ružič, predsednik Razvojnega sveta pomurske regije.

 

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota sta pripravili 78. Vanekov večer. Marjan Šiftar, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije in mag. Mojca Breščak pa sta povezovala tokratni večer.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je imel glavno besedo, v razgovoru pa sta sodelovala predsednik Sveta pomurske razvojne regije Franc Horvat in predsednik Razvojnega sveta pomurske regije Tadej Ružič.

Minister dr. Aleksander Jevšek je povedal, da je v prejšnji funkciji kot župan večkrat kritiziral ministre, da se niso pogovarjali z regijami in z občinami o evropskem denarju. Odločitve so se tako sprejemale na ravni ministrstev in uradnikov. Župani pa so bili predstavljeni nato pred dejstvo, da morajo narediti tako kot, so se ministri in uradniki odločili. Po njegovem mnenju pa so ravno župani in županje tisti, ki najbolj vedo, kaj je potrebno narediti v njihovi občini in regiji. Jevšek je nato izpostavil svoje nestrinjanje z zapiranjem javnih institucij na obmejnih območjih v Prekmurju, predvsem s sklicevanjem, da ni profita. Kar je z vidika skladnega regionalnega razvoja nesprejemljivo, saj zmanjšuje kakovost življenja tam. Tako prihaja tudi do demografski problemov. Državno podjetje ne more imeti argumenta, da bo zapiralo svojo poslovalnico, ker nima dobička. In tu bodo v zakonu dali materijo poslancem, da se glede tega opredelijo. Nato se je dotaknil teme, ki se tiče financiranja regij. Ob tem doda, da je 470 milijonov evrov, iz nove finančne perspektive namenjeno regijam. V obeh organih to je v Svetu pomurske razvojne regije in Razvojnem svetu pomurske regije se v bistvu dogovarjajo, kaj bodo delali v naslednji finančni perspektivi. Kar bodo delali z denarjem, ki je namenjen regijam in jim ga daje kohezija z naslova za razvoj regij. Kar pomeni župani zmenite se, kaj boste delali, kaj so vaši regijski projekti in zato boste dobili denar. In ta denar naj bi šel regiji. Potem pa se na koncu perspektive, ki bo leta 2027, zgodi to, kar se je že večkrat. Županje in župani ugotovijo, da so ministrstva porabila denar za nekaj drugega, namesto da gre regiji. In to je aboslutno nesprejemljivo.

Franc Horvat, predsednik Sveta pomurske razvojne regije, ki je letos prevzel za obdobje enega leta vodenje Sveta, pa je povedal, da so prišli na tisto stopnjo, ko so regije nujno potrebne. Pri tem izpostavi kolesarsko povezavo občine Radenci z Mestno občino Murska Sobota. Večino kolesarskih stez je narejenih znotraj naselij in mest. Vse ostalo pa je potem v domeni države, kjer se v bistvu morajo posamezni župani, obrniti na državo, da bodo posamezno kolesarsko stezo na določenem odseku zgradili. Če bi šlo to za regijski projekt, bi to šlo lažje skoz, kot pa vsak župan posamezno prosi državne institucije, da se kolesarska steza naredi.

Tadej Ružič, predsednik Pomurskega razvojnega sveta pa je dodal, da je trenutna oblika s svojo učinkovitostjo samouprave preživela. Pomurje je razdrobljeno na 27 občin. Razvojni svet Pomurske regije je širši interesni organ, saj zraven predstavnikov občin, vključuje še predstavnike gospodarstva, predstavnike nevladnih organizacij, predstavnike območnih razvojnih partnerstev ter predstavnika madžarske narodnostne manjšine. Je organ usklajevanja razvojnih pobud in razvojnih interesov v regiji. Tako ta oblika samouprave potrebuje dvojno odločanje ter se zaradi tega porabi preveč energije za dosego cilja.

  Več fotografij v spodnji galeriji... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.10.2023 ob 17:02 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Koji kurac pa je ta Vanek,kdo je,kdo ga pozna....nihče....

      43 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.10.2023 ob 17:15 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      20.10.2023 ob 17:05 gost

      Policaj je tudi tu ? Zakaj pa koji k.rac?

      38 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. gost
      20.10.2023 ob 17:11 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kaj pa promovirate tega Cigoja,Mišana,vsi naj padamo dol okoli Cigojev indijskih,jaz ne,Cigo je ,pa bo ostal,kože nemreš menjati,tudi Lainšček ne,čevrav mu cigojnerska pička v slast gre.Amen.Pa me tožite.Cigo je cigo.

      31 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. gost
      20.10.2023 ob 17:19 gost

      Lendavski tebe ne bodo zajebavali .Ti poveš tisto, kar je prav !

      22 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!
    9. gost
      20.10.2023 ob 17:35 gost

      Tako se govori ! Živel Lendavski

      20 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Za komentiranje se morate prijaviti!
    11. gost
      20.10.2023 ob 17:42 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Cigoji so dno,nižje nega.Aha,Međimurci isto,pa Vougri naši ,isto......Kaj mi pa morete....,Hotižanci so nesloveni,Vougri,Slovenci niso,garant.

      19 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. Za komentiranje se morate prijaviti!
    13. gost
      20.10.2023 ob 17:56 gost

      Prej bomo Slovenci osvojili Mars, kot bo Jevškova ekipa kaj počrpala iz Bruslja.

      28 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.