https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V soboški galeriji odprli razstavo Slike in risbe

Galerija Murska Sobota, 26.01.2024 ob 17:35  

V Galeriji Murska Sobota so v četrtek, 25. januarja 2024, odprli razstavo slikarjev Nikolaja Beera in Hermana Gvardjančiča, z naslovom Slike in risbe. Razstava bo na ogled do 27. marca 2024.

 

Nikolaj Beer in Herman Gvardjančič sta oba lanskoletna prejemnika Prešernove nagrade. Herman Gvardjančič je dobil nagrado za življenjsko delo, Nikolaj Beer pa nagrado Prešernovega sklada. 

Slikarja izhajata iz povsem različnih geografskih, kulturnih, jezikovnih in osebnoizpovednih okolij. Skoraj bi lahko rekli, da med njima obstaja več razlik kot sorodnosti, hkrati pa se v svojem ustvarjanju na nek način dopolnjujeta, saj govorita isto, le da vsak na svoj način.

Tako Beer kakor Gvardjančič slikata to, kar resnično poznata in čutita. Ne prisvajata si tujih občutenj. Njun glavni interes so pokrajine, gozdovi in polja. Pri Beeru je ta pokrajina Kükeč na Goričkem, pri Gvardjančiču pa okolica Škofje Loke, pove kustos razstave dr. Robert Inhof. 

Obiskovalce sta nagovorila tudi vodja Galerije Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj, mag. Marko Arnež in direktorica Gorenjskega muzeja, mag. Marjana Žibert, ki je odprla razstavo.

Nikolaj Beer prihaja iz Križevcev v Prekmurju. Leta 1973 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Že od vsega začetka se je ukvarjal s tehnikama oglje na papirju in olje na platnu. V osemdesetih letih je postal znan po oljnih platnih z »žarečimi poletnimi barvami« (Aleksander Bassin), na katerih je upodabljal pokrajino rodnega Goričkega, še posebej Kükeča. Prav Kükeč je njegov najznačilnejši motiv, ki ga strokovno obravnavajo številni umetnostni zgodovinarji in likovni kritiki.

Znotraj motiva Kükeča so postavljeni še drugi motivi kot so Saturni, človeške glave ali podobe obstrancev na sploh. Slika tudi v tehniki svinčnik na papirju. Na teh slikah so motivi podobni kot na oljnih slikah, zlasti Saturni in človeške glave. Nikolaj Beer je sodelavec in mentor številnih likovnih kolonij. Živi in ustvarja v Izlakah.

Herman Gvardjančič je leta 1968 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je kasneje tudi končal specialko za slikarstvo. Gvardjančič je predstavnik ekspresivne figuralike. V njegovih delih prevladuje temen kolorit in poudarjena ekspresija. Njegovo slikarstvo je uvrščeno med t.i. temni modernizem. Sicer pa ga prištevamo med slikarje modernizma in postmodernizma, je o avtorjih zapisano na spletni strani Galerije Murska Sobota. 

Razstavo slik in risb si lahko ogledate do 27. marca 2024. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija