https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Paradižnik iz Prekmurja ponovno na voljo tudi pozimi

14.02.2024 ob 11:30  

Podjetje Paradajz ki prideluje paradižnik pod blagovno znamko Lušt v Renkovcih in Mali Polani, je letos v Mali Polani znova zagnalo pridelavo paradižnika v zimskih mesecih, ki je lani ni bilo.

Paradižnik Lušt je že na voljo v vseh večjih trgovskih sistemih po Sloveniji in na Luštni domačiji v Renkovcih. Pridelujejo ga na integriran način, ki je prijazen do narave in zdravja ljudi. V rastlinjaku, velikem 34.000 m2 rastline zasajajo v naravno mešanico šote in kokosovih vlaken, cvetove oprašujejo čmrlji, plenilci poskrbijo za zatiranje škodljivcev, rastline pa zalivajo z deževnico. V lanskem letu so zato privarčevali 20 milijonov litrov podzemne pitne vode. Ker sadike zasajajo na t. i. viseče žlebove lahko zalivalno vodo ponovno uporabijo. Tako porabijo 40 odstotkov manj zalivalne vode kot pri klasični pridelavi v zemlji. Poleg letošnje novosti Datljevega paradižnika v njihovi ponudbi ostajajo znane sorte: Mali, Slivov, Češnjev in LUŠTek.

Podjetje je zaradi tveganja, da bi prišlo do težav z dobavami (redukcije) in visokih cen energije v lanskem letu pridelavo pozimi izpustilo. Letos januarja so bili stroški elektrike sicer nižji v primerjavi z januarjem leta 2023, kljub temu pa se še niso povsem stabilizirali. Visoke cene energije v letu 2023 bi vplivale na višje maloprodajne cene paradižnika, zato je podjetje lani o zimski pridelavi sprejelo smiselno odločitev. 

Pridelava paradižnika pozimi poteka s pomočjo Sistema za zimsko vzgojo, ki vključuje soproizvodnjo toplote in elektrike. Ogljikov dioksid, ki nastane pri izgorevanju zemeljskega plina, prečistijo in vpihujejo v rastlinjak. S tem v rastlinjake dovedejo 750.000 kg CO2, ki ga rastline s fotosintezo pretvorijo v kisik. Na ta način ne obremenjujejo okolja z izpusti toplogrednega plina ogljikovega dioksida.

V Mali Polani na letni ravni zaposlujejo okoli 50 sodelavcev, ki prihajajo iz lokalnega okolja. Ti skrbijo za 42.000 sadik paradižnika. Za sezono 2024 so sadike zasadili že novembra 2023, z obiranjem paradižnika pa so pričeli konec januarja. Letos ocenjujejo, da bodo pridelali 1.000 ton paradižnika ter ročno pripravili 3 milijone kosov pakiranj.

Na njihovi domicilni lokaciji v Renkovcih (rastlinjak velikosti 90.000 m2) pa na letni ravni zaposlujejo okoli 100 sodelavcev, ki tako prav tako prihajajo iz lokalnega okolja. Tam skrbijo za 110.000 sadik paradižnika, ki so jih letos zasadili januarja. Sajenje v zimskih mesecih pa jim omogoča geotermalna energija, s pomočjo katere ogrevajo rastlinjak. Prvi pridelek pričakujejo konec aprila, ocenjujejo pa, da bodo letos na lokaciji v Renkovcih pridelali 4.000 ton paradižnika.

Lokalno pridelana zelenjava je sveža in optimalno dozorela ter ima posledično višjo vsebnost vitaminov in mineralov.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.02.2024 ob 12:17 .................. gost

      ka te ti paradajz delajo z ltriko, torej sonca in 2 meseca zorenja na vetriču, soncu in kaki plohici ni ve treba. Kupiti električni umetni paradajz obdelan v mesecu dni z vsemi kemikalijami, ka postojiji. SEVEDA BO FIRMA LUŠT DOPOVDVALA, DA GRE ZA BIO NARAVNI PARADAJZ. gRAPOLO, KO GA KUPIŠ IN GA IMAŠ NA TOPLEM ŠE KAK DAN JE ZA LUŠT PARADAJZ NUMERO UNO,- po domače številka 1.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.02.2024 ob 13:53 *_* gost

        kak bi pa te vi pozimi pridelali paradajz prinas? tak kak je nas mrzlo, tuj rastlinan trbej toploto. grapolo pa Luštof paradajz pa sta neprimerljiviva - te Luštof je bar rdeči pa okusen. ovoga pa lejko en mejsec na sunce maš pa še itak nede okusa mel

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.02.2024 ob 22:49 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.02.2024 ob 13:44 končno gost

      smo se spet dočakali slovenskoga paradajza pozimi. okus pa ma letos lekar najbaukše do zaj. saka čast ten v Lušti.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.02.2024 ob 15:06 kobiljčan gost

        končno ......... Tij seronja nemaš pejnez za grapolo paradajz nej pa za te umeten lušt . Če bi drek đo bi tűdi pravo ka ma dober ukus ?

        7 7 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.02.2024 ob 18:16 gost

      Vsi vemo da ta paradižnik nekaj rabi umetnega da februarja zraste. Nebomo se zdaj slepili in toplo vodo odkrivali.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.