https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Radencih poteka prvi pomurski gasilski simpozij

17.03.2024 ob 11:30  

Gasilska regija Pomurje je v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije ter Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje organizirala prvi pomurski gasilski simpozij, ki nosi ime Eöryjevi dnevi in je posvečen Ernestu Eöryju, enemu najzaslužnejših slovenskih gasilcev. Dvodnevni gasilski simpozij z mednarodno udeležbo, ki poteka v hotelu Radin v Radencih, je namenjen predvsem pomurskim gasilcem, pa tudi vabljenim gostom in zainteresirani javnosti.

Častni pokrovitelj dogodka je minister za obrambo Marjan Šarec, ki je ob odprtju izpostavil, da so tovrstni simpoziji prava priložnost za deljenje izkušenj, iskrenega opažanja, pripomb, debat. »Gasilstvo je poslanstvo, ki druži ljudi, ki želijo pomagati. Gasilstvo ni individualizem, ampak nas uči sodelovanja, tovarištva, pomoči v nesreči, zlasti takrat, kadar vsi bežijo ali se morda celo ustrašijo kakšnega dogodka. Vedno se lahko kaj zalomi in ravno takrat so gasilci tisti, ki rešujejo situacijo. Ob tem je potrebno imeti znanje, usposobljenost, dobro opremljene ljudi, potrebno je tudi kanček improvizacije in takrat se zadeve uspešno rešijo,« je poudaril. Ob tem je še izpostavil požar na Krasu in najhujše poplave v zgodovini Slovenije, obe intervenciji, čeprav zelo različni, pa sta pokazali, kje so pomanjkljivosti, kaj se da izboljšati. »Vse te izkušnje, pridobljene na teh intervencijah, bomo zato implementirali v naše vedenje.«

Namen simpozija je ozreti se na pomursko gasilstvo in na vizijo njegovega razvoja, hkrati pa ob pomoči cenjenih predavateljev predstaviti novosti na področju gasilstva nasploh ter izobraževanja prostovoljnih gasilcev. Kot je na novinarski konferenci, ki je potekala v sklopu simpozija, povedal Leonardo Markovič, predsednik gasilskega regijskega sveta za Pomurje, je bila posebna pozornost na dogodku posvečena tudi elementarnim nesrečam in vlogi gasilcev pri odzivu nanje. V želji, da bi gasilce iz regije o vsem naštetem čim bolje informirali in ozavestili ter jim postregli tudi z novostmi v sistemu zaščite in reševanja, so bili k sodelovanju povabljeni številni domači in tuji strokovnjaki.

Gasilstvo v Pomurju je močno razvito, saj je najmočnejša gasilska regija v Sloveniji. Združuje 21 gasilskih zvez, 238 prostovoljnih gasilskih društev in okoli 23 tisoč gasilk in gasilcev. V gasilskih vrstah je veliko zaslužnih rojakov, še posebej pa izstopa že pokojni Ernest Eöry. Ta je v svoji dolgi, bogati in plodni gasilski zgodovini pustil pomemben pečat pri razvoju in napredku gasilstva v Pomurju, zato so se mu organizatorji simpozija posvetili tudi z okroglo mizo, na kateri so tudi ob pomoči njegove družine predstavili njegovo življenje in delo. Eöryju so se slovenska, madžarska, hrvaška in avstrijska delegacija poklonile tudi s položitvijo vencev in prižigom sveč na pokopališču na Hodošu, pridružila se jim je tudi domača enota iz Gasilske zveze Hodoš.

Dvodnevni simpozij je s svojo prisotnostjo počastil tudi Janko Cerkvenik, predsednik GZS. Uvodoma se je zahvalil Gasilski regiji Pomurje za organizacijo dogodka ter izpostavil, da krovna gasilska organizacija v državi vsako leto organizira posvet za predsednike in poveljnike gasilskih zvez kot eno od možnosti komuniciranja in seznanjanja nižjih organizacij o delu vodstva GZS, ki je tudi priložnost za izmenjavo novih znanj ter dobrih in slabih praks. »Pobuda vodstva pomurske gasilske regije, da o tem seznani tudi vodstva prostovoljnih gasilskih društev, je zelo pomembna. Hkrati je to tudi priložnost, da s sosednjimi državami oziroma regijami utrdimo sodelovanje in povezovanje tudi pri organizaciji in medsosedski pomoči ob večjih naravnih nesrečah,« je še povedal Cerkvenik, ki je na dogodku osvetlil tudi pomen sprejetja zakona o gasilstvu ter vlogo Ernesta Eöryja pri sprejemanju in izvajanju tega.

Na dogodku je prisostvoval tudi Leon Behin, generalni direktor URSZR. »Veseli smo, da so se organizatorji odločili prvi pomurski gasilski simpozij nameniti zaščiti in reševanju. Na podlagi velikih dogodkov v zadnjih letih namreč lahko ugotovimo, da brez sodelovanja gasilcev, reševalcev in sistema zaščite in reševanja ne moremo učinkovito delati. V Sloveniji imamo to srečo, da imamo vrhunsko organiziran sistem gasilske javne službe, ki predstavlja temelj drugega velikega sistema, to je sistema zaščite in reševanja, in da skupaj z vsemi reševalci lahko zagotavljamo varnost ljudi in premoženja v Sloveniji,« je povedal. Dodal je, da ravno takšni simpoziji, kjer so prisotni predstavniki vseh sosednjih držav, predstavljajo vrhunsko izmenjavo izkušenj, v ospredje postavijo človeka, osebni stik in poznavanje sistemov na eni ali drugi strani meje, kar je pri hitrem ukrepanju toliko bolj pomembno.«

Želja organizatorjev je, da bi simpozij postal vsakoletni tradicionalni dogodek v pomurski gasilski regiji.

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto: Damjana Nemeš

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.