https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes praznujejo mame

25.03.2024 ob 6:05  

Danes, 25. marca, praznujemo materinski dan, ki nas spomni na njihovo ljubezen in skrb, opomni pa nas tudi, da ni vedno lahko biti mama.


Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910. Datum praznovanja se od države do države razlikuje, pri nas ga praznujemo 25. marca, na dan krščanskega praznika Marijinega oznanjenja. Slovenija je edina država, ki ga praznuje na ta dan, praznujemo pa ga od leta 1991.

V Katoliški cerkvi na ta dan, natančno devet mesecev pred božičem, obeležujejo praznik angelovega oznanila Mariji, da bo rodila Božjega sina. Bistveni poudarek dneva je na vzgoji za kakovostne medgeneracijske odnose in osveščanju pomena starševstva. To je praznik materinske ljubezni in izpostavlja hvaležnost za materinsko poslanstvo.

Po podatkih Statističnega urada RS se je v Sloveniji lani po začasnih podatkih rodilo manj kot 17.000 otrok, kar je bilo skoraj 5 odstotkov manj kot leto prej in najmanj po letu 1972. Leta 2022 je bila stopnja delovne aktivnosti mater s tremi ali več otroki 81,5-odstotna, tretja najvišja v EU-27. Čedalje več pa jih odločitev za materinstvo odlaga v poznejša leta. Povprečna starost mater ob rojstvu je leta 2022 tako bila 31,1 leto. 

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.