https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Konec 40-dnevnega posta, začenja se velikonočno tridnevje

28.03.2024 ob 11:15  

Danes se končuje 40-dnevni post, ki so ga kristjani začeli s pepelnico, in začenja velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo na samo veliko noč v nedeljo. Na veliki četrtek dopoldne škofje darujejo krizmene maše, pri večernih mašah pa duhovniki vernikom simbolično umijejo noge kot znak služenja in ponižnosti.

 

Kristjani v nedeljo obhajajo veliko noč, ki velja za največji krščanski praznik. Za vse kristjane je topraznik veselja in upanja. Z današnjim velikim četrtkom se tako pričenja velikonočno tridnevje, sestavljeno iz velikega četrtka, velikega petka in velikonočne vigilije na veliko soboto.

Velika noč je premakljiv praznik. Od datuma velike noči so odvisni tudi nekateri drugi cerkveni prazniki in pust. Na prvem ekumenskem koncilu v Nikeji, so določili, da se velika noč praznuje po prvi pomladni polni luni, to je lahko med 22. marcem in 25. aprilom. Letos je velika noč 31. marca. Katoličani in evangeličani veliko noč praznujejo skupaj. Pravoslavni verniki pa jo zaradi uporabe drugačnega koledarja, praviloma praznujejo pozneje.  

Praznovanje velike noči se je začelo s cvetno nedeljo, ko so verniki v cerkev prinašali zelenje in butare. Ko je Kristus prihajal v Jeruzalem, ga je tam pričakala množica ljudi, ki so mu na pot polagali zelenje. Še danes je v navadi, da verniki na cvetno nedeljo v cerkev prinesejo oljčne vejice in butare.

Velikonočno tridnevje opisuje zadnje tri dni pred praznikom krščanske velike noči. Velikonočno tridnevje sestavljajo:

 - veliki četrtek, zvečer, ki je posvečen spominu na Jezusovo zadnjo večerjo z apostoli,
 - veliki petek, ki je posvečen spominu na Jezusovo križanje in smrt,
 - velika sobota, ki je posvečena čaščenju Jezusa v Božjem grobu,
 - velika noč (nedelja), ki je posvečena spominu na Jezusovo vstajenje.

Zadnja večerja

Veliki četrtek je spomin na Jezusovo zadnjo večerjo z apostoli. Zadnja večerja se imenuje dogodek, ko je Jezus v Jeruzalemu zadnjikrat večerjal s svojimi apostoli oz. učenci, preden je bil izdan in usmrčen. Na veliki četrtek je Jezus po katoliškem verovanju postavil duhovništvo, ko je svojim učencem naročil ˝to delajte v moj spomin˝, zato ta dan duhovniki obnovijo svoje duhovniške obljube in obred, ko je Jezus svojim učencem umil noge. To naredijo tako, da duhovnik pri večerni maši izbranim vernikom umije noge. Veliki četrtek je tudi dan, ko je še dovoljeno delati na zemlji, do praznika pa je treba poskrbeti, da je hiša temeljito očiščena in pospravljena.

Na veliki četrtek utihnejo zvonovi

V cerkvah na veliki četrtek postavijo Božji grob. Zvonovi in orgle po slavi na ta dan utihnejo, namesto zvonov pa se do velikonočne vigilije, na veliko soboto, oglašajo raglje.

Krizmena maša v Murski Soboti: veliki četrtek, 28 marec: ob 9. uri bo krizmena sveta maša; somaševanje vseh duhovnikov bo vodil škof Peter Štumpf. Ob 19. uri, z večernim bogoslužjem velikega četrtka, ki ga bo v stolnici vodil škof, se začne velikonočno tridnevje.

Na Veliki petek bo ob 18. uri neposredni prenos Božje službe na TV Slovenija 2 iz evangeličanske cerkve v Selu.

Foto: Pixabay, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2024 ob 13:13 gost

      Gdo je imel post bo zdaj vse nadoknadil in to duplo. Edino tisti ubogi ljeludje keri imajo post celo leto in še naslednje leto bodo spet imeli post. Vsa golazen bogata bo pa spet metala hrano po košaj. Kajti njim je čisto vseeno za uboge ljudi.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2024 ob 13:55 gost

      Kakšan post samo pravoslavni imajo pravi post

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.03.2024 ob 15:52 gost

      13:13 ka se buniš,vej pa če so koši polni lahko ven pobiraš.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.03.2024 ob 17:49 ........piscu ob 15:52 gost

      ne pobiram hrane iz košev, kupujem vrhunsko hrano, ki jo tudi pojem, je ne mečem v koš, ti pa itak drugo ne ješ, kot krompir, jajce, krompir, jajce, langaš, krompir, jajce, zato pa imaš 132 kg, kot si povedal v torek 26.3 ob 16: 15 uri, kje, to pa moraš vedeti.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.03.2024 ob 18:34 gost

      15.52,,,,, res si človek z zelo nisosko inteligenco. Pazi da ne boš jutri ti tisti keri bo iz koša pobiral hrano. Verjetno si z tako nisko samopodobo še vedno pri starših ki skrbijo za tebe in tvojo družino če jo seveda imaš. Ker taki kot ti so vsi pri starših in že 3 generacija živi pod isto streho in na istem dvorišču pridobljeno za časa komunizma.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2024 ob 18:50 123 gost

        Komunizem smo imeli po plebiscitu 3krat in to ko je bil SDS na vladi, edino Janša ima potrjeno člansko izkaznico ZKJ

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.03.2024 ob 7:42 gost

      Tudi na tem članku DF ni zdržal brez Janše. Iskrene čestitke. Zdaj že tudi jaz verjamem, da si plačanec sds, da mu vsak dan že leta in leta delaš reklamo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.03.2024 ob 12:35 gost

      123--obožuje očeta j j !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.