https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes mineva 20 let članstva Slovenije v zvezi NATO

29.03.2024 ob 6:00  

Slovenija se je 29. marca 2004 skupaj z Bolgarijo, Estonijo, Latvijo, Litvo, Romunijo in Slovaško priključila Natu v drugem valu njegove širitve na vzhod. Že leta 1999 so namreč v zavezništvo vstopile Madžarska, Poljska in Češka.


"Slovenija je s članstvom v Natu dobila nekaj varnostnih zagotovil, popolne varnosti pa ne, ker je ni," je na slovesnosti ob vstopu v zavezništvo pred 20 leti dejal tedanji predsednik republike Janez Drnovšek. Tedanji zunanji minister Dimitrij Rupel pa je vstop v Nato opisal kot dogodek zgodovinskih razsežnosti. A v času finančne krize, ki je sledila nekaj let kasneje, je bil prav obrambni proračun deležen največjega krčenja sredstev. Ob vstopu v Nato je Slovenija za obrambo namenjala 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), leta 2014 pa manj kot odstotek. Šele v zadnjih letih se je delež opazneje povečal in je leta 2022 dosegel 1,29 odstotka.

Ob 20. letnici vstopa Slovenije v zvezo NATO in EU, že cel mesec marec potekajo različne proslave, osrednja proslava pa je včeraj, 28. marca, potekala na Brdu pri Kranju. Državne slovesnosti se je udeležil slovenski politični vrh ter več gostov iz tujine, med njimi vrhovni poveljnik sil Nata v Evropi, ameriški general Christopher Cavoli. "Odločitev, ki smo jo sprejeli, je bila pravilna," je dejala predsednica republike Slovenije glede vstopa v Nato. "S članstvom smo pridobili ne samo vstop v obrambno zavezništvo, ampak tudi priznanje, da smo del okolja, ki temelji na demokraciji kot načinu življenja, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in ozemeljske celovitosti ter suverenosti," je dodala.

Prepričana je, da nam je s tem korakom uspelo začeti živeti bolje in varneje. Pri tem pa je posvarila, da današnjem svetu še vedno pretijo mnoge grožnje, ki so večplastne, hibridne in povezane z napredno tehnologijo. To je razvidno tako iz vojne v Ukrajini kot Gazi.

"Brez varnosti ne morejo delovati druge družbene dejavnosti. Brez nje ni razvoja in blaginje. Zato moramo politiki in družba podpirati sodoben nacionalno-varnostni sistem, posebej Slovensko vojsko, od katere upravičeno pričakujemo, da nam pomaga ob vseh vrstah groženj in nesreč," je še dejala.

Na panelni razpravi z naslovom Vrnitev h koreninam in kolektivni obrambi, ki je potekala popoldne je minister Šarec dejal, da se je zveza Nato od svoje ustanovitve leta 1949 soočila s številnimi perečimi izzivi, zaradi katerih je doživela temeljito preobrazbo. Leta 2019 smo se soočali tudi z izrazom, da je Nato možgansko mrtev. Vendar je zavezništvo kljub vsemu preživelo. Prav tako je poleg vojn v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu spomnil tudi na dogajanje na Zahodnemu Balkanu, zlasti na kibernetske grožnje regiji. "Zahodni Balkan je postala šahovnica za velike igralce kot sta Rusija in Kitajska," je opozoril. Volk pa je kot enega od korakov za ustavitev Putina izpostavil zagotavljanje varnosti na Zahodnem Balkanu pred ruskim vplivom.

Predsednica republike je prepričana, da si moramo prizadevati, da bo Slovenija zgledna članica in trden člen v zavezniški verigi. Kot je še sklenila, je treba v skladu z zrelim političnim vodenjem dosledno zagovarjati duh washingtonske pogodbe, ki preprečuje, da bi zveza Nato kadar koli postala agresorska sila. "Njena moč je v odvračanju, solidarnosti, medsebojni pomoči in dialogu," je dodala, poroča STA. 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.03.2024 ob 6:22 gost

      Jebo vas nato pa rit lizanje amerikanci pa podganam v evropskem parlamentu. Edini pameten je samo Kolakušič.

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2024 ob 8:33 svoboda gost

        Nataša je rekla, komedijan pa potrdil, da pošljemo na vzhodno fronto NATO plačance, da jim ne bo dolg čas in da se usposobijo, da ne bodo kot komedijant z negativnimi ocenami hodili po svetu.

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.03.2024 ob 7:03 Karel K. gost

      To,, da smo se vključili v NATo in EU je edini uspeh slovenskega naroda v okviru samostojne Slovenije. In zdaj se poraja že kar številčna skupina državljanov, katera z vsemi sredstvi in ponižani obeh združenj ponižuje, žali z namenom, da bi večino državljanov prepričali, da smo se takrat napačno osločili, ali celo z namenom, da bi nas ven vrgli in svojih združenj. Tulijo, da se mi sami lahko odbranimo zunanjega agresorja kar je laična in strokovna norost. Kje pa lahko 5000 vojakov in še to neustrezno izurjenih odbrani Slovenijo, niti vsi državljani je ne moremo odbraniti pa če bo ta sovražnik v rokah imel le kole. Za to titoistično bando so zdaj američani in evropejci podgane, ko pa so američani tega desetega največjega zločinca dvajsetega stoletja leta 1950, ko se je sprl s Stalinom rešili in so njegovi Jugoslaviji vozili hrano, da mu podaniki niso crknili in so staliniste odvrnili, da zrušijo njegov režim in njega pa niso bili podgane. Saj se starejši spomnimo, ko so nas takrat v osnovih šolah hranili za malice z ameriškim sirom in mlečnim prahom.

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2024 ob 7:31 gost

        res je, američani so nam z avionov metali hrano, kakor danes palestincem, ker bi drugače pocrkali in zdaj eni udrihajo po njih, boljševiki pa so skrbeli, da smo bili še večji reveži

        8 7 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.03.2024 ob 7:07 gost

      Širitev NATA na vzhod je posledica tega, da so bile vse nove NATO članice nekoč pod ruskim škornjem. In kdor je to enkrat izkusil, bo naredil vse, da se to nikoli več ne ponovi. Tudi Ukrajinci bodo rajši umrli, kot se ponovno podredili Rusom. Alternativa Sloveniji niso in nikdar ne smejo biti Rusija, Kitajska ali Savdska Arabija.

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.03.2024 ob 7:54 V omari je crknjena miš gost

      Da bi bili hvaležni vrednosti sidra, moramo prej občutiti težo viharja.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.03.2024 ob 8:02 geopolitika gost

      Vojn pa je vedno več. Žalostno.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.03.2024 ob 10:05 gost

      Vojne po celem svetu so samo profit kapitalistu tajkunu in oligarh. Civilisti pa koleteralna škoda. V vojni bilo keri ni zmagovalca so samo poraženci in kapitalisti keri z vojno zelo bogatijo.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.03.2024 ob 10:42 gost

      NATO je samo papirnati tiger,vej pa niti granat nimajo zadosti ka bi jih poslali v najbolj koruptivno državo.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.03.2024 ob 11:27 123 gost

      Si mogoče spregledal da tudi NATO potrebuje orožje za lastno varnost, če vse izvozijo bodo prava tarča za Putina

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.03.2024 ob 11:45 gost

      123 daj ne kvasi rusi se že zdaj borijo z celim Natom,Ameriko in Ukrajino,lepo te prosim , kakši nato,Evropa se naj pobriga za svoje ljudi nej ka davle pejneze v najbolj koruptivno državo na svetu,samo tij gledaš samo hanzi tv in tega ne razumeš.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2024 ob 19:07 123 gost

        Tele zabito, tudi Janša podpira Ukrajino saj je med prvimi obiskal kijev in to brez vednosti državljanov, če si nepismen sam sebe ne razumeš

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      29.03.2024 ob 11:50 smrkci gost

      Nič novega ustanova za pobiranje denarja od nas navadnih smrtnikov.Amerika komandira Natu,ampak si zapomnite da Rusov neboste premagali nikoli.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.03.2024 ob 12:17 gost

      NATO moti peščico levičarskih skrajnežev, ostali razumni smo prepričani, da je bil vstop v NATO razumna odločitev.

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      29.03.2024 ob 12:36 gost

      Rusi pravkar dobivajo dobro lekcijo v Ukraini in da po tej vojni nebodo vec nepremisljeno zaceli z novo vojno. Rusi vec niso vojasko to kar so bili pred vdorom v Ukraino, da o ekonomskem pogledu z Evropo negovorimo. g. Karel je prav od americanov smo dobivali hrano v 50 tih po vojni zato ponos, da smo lahko v natu.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      29.03.2024 ob 12:51 gost

      No,ti si dober,govorimo o isti Ukrajini??????8

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      29.03.2024 ob 12:57 dwsd gost

      Rusi baje dobivajo lekcijo... da ne umrem od smeha. Že pred dvema letoma bi naj Rusi bili po poročanju naših medijev brez strelliva in se borili samo z lopatami... Sedaj pa nas politiki spet prepričujejo da mora cela EU in svet donirati orožje in denar, ker so Rusi premočni, da nas bodo pojedli, okupirali in napadli celo Evropo... Vmes pa nam nabijajo prispevke in višajo davke da sponzoriramo najbolj skorumpirano državo v svetovni borbi protu Rusom. Kdaj boste spregledali? NATO podpirajo res samo še bedaki in konji.

      6 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      29.03.2024 ob 14:52 gost

      Nato- Rusija- Fašisti-komunisti-isti

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      31.03.2024 ob 5:37 dr. Nato gost

      youtu.be/4skX5dqEOp4

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.