https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Notranjost hrvaške Istre – številna manjša srednjeveška mesteca, tarfufi in bogato kulturno dogajanje

21.5.2015  

Za notranjost hrvaške Istre je značilno veliko število manjših srednjeveških mestec. Ta se iz nekoč obrambnih razlogov nahajajo na vrhovih hribov nad rekami. Večina jih je obdana z obzidjem, od koder se ponuja lep razgled na okolico. Vsako po nečem izstopa, kar jim daje edinstvenost in prepoznavnost. Stare tradicionalne hiše se domačini in prišleki trudijo prenoviti. Že zgodaj so jih »odkrili« umetniki, zato tudi ne preseneča bogato kulturno in umetniško dogajanje. Čeprav številni spoznavajo ta del Istre kot dnevni izlet v času letovanja ob morju, si zasluži pokrajina več časa. Številni se podajo na kolesarjenje, vendar predvsem v severenem delu ne gre pokrajine podcenjevati, saj imajo kolesarske poti, ki so sicer dobro urejene, precej višincev. Poglejte si koledar prireditev, saj so znani po številnih kulinaričnih in drugih zanimivih dogodkih.

 

Top 10 notranjost Hrvaške Istre:

1. Buje: današnje staro mestno jedro ima izredno lepo lego z ohranjeno srednjeveško urbano strukturo z značilnim velikim osrednjim trgom in ozkimi ulicami; na glavnem trgu se nahaja cerkev sv. Servola iz 16. stoletja z ločenim zvonikom, plemiška palača, ostanki gradu in obrambnih trdnjav; na spodnjem trgu je vredna ogleda cerkev sv. Marije iz konca 15. stoletja, znana je po slikah z biblijskimi motivi.

2. Umetniški Grožnjan: prikupno in skoraj nedotaknjeno srednjeveško jedro z ozkimi s kamnom tlakovanimi ulicami je sicer majhno; čeprav ima mestece številne znamenitosti, so njen največji čar umetniške delavnice, številne zapuščene hiše so v 60-ih let prejšnjega stoletja vzeli za svoje umetniki ter jih preuredili v slikarske ateljeje in galerije; poleti poteka tod mednarodna filmska šola in se mestece spremeni v en sam oder.

3. Opustelo mesto Dvigrad: nekoč sta ga sestavljali kar dve mesti –nekdanji Parentin, ki je bil  zapuščen že v 10. stoletju, danes prerašča grmičevje, današnje ruševine pa so ostanki mesta Moncastello ali Monkaštel, današnji ostanki pričajo o obstoju več kot 200 zgradb. 

4. Motovun: najbolj oblegano in opevano mestece v Istri, ki ga je New York Times označil za Toskano, kot je nekoč bila; z vrha se ponuja lep razgled na okoliške vinograde, sadovnjake, gričke, reko Mirno in gozdove.

5. Hum: velja za najmanjše mestece na svetu, kot tako je vpisano celo v Guinnessovo knjigo rekordov; po podatkih popisa prebivalstva v Humu živi 17 prebivalcev; njegova površina je le 100 m dolžine in 30 m širine; mestece je tekom stoletij skoraj v celoti ohranilo srednjeveško podobo in arhitekturo, saj se nikoli ni razširilo izven meja mestnega obzidja, ki so bile začrtane že ob njegovem nastanku; kot zanimivost meščani volijo župana po starem običaju, njegov mandat traja eno leto, volitve pa opravijo drugo nedeljo v mesecu juliju; zanj je značilno domače žganje biska.

6. Aleja glagoljašev: to je sedem km dolga pot z 11 spominskimi obeležji - velikimi kamnitimi kipci, ki predstavljajo črke glagolice, začne se v Roču in zaključi v Humu.

7. Buzet: srce starega mesta predstavlja osrednji trg s cerkvijo Vnebovzetja Blažene Device Marije; ne glede na srednjeveško zasnovo daje množica palač in hiš vtis renesančnega in baročnega mesta; leta 1999 je bilo proglašeno za mesto tartufov, kateremu je jeseni posvečen več dni trajajoči festival.

8. Livade: manjši kraj, ki se je razvil pred približno sto leti zahvaljujoč železniški progi Parenzani; z odkritjem belega tartufa v dolini Mirne, je kraj postal postal zbirni in distribucijski center tega dragocenega gomolja, v kraju je sedež družine Zigante, ki piše uspešno zgodbo o tarufu.

9. Tartufi: skrivnostna rastlina, za katero so v srednjem veku nekateri celo domnevali, da je žival, je danes za mnoge vrhunec kulinarike; istrski pa naj bi veljali za najboljše v svetu; v celoti raste pod zemljo, s svojim ostrim vonjem ga najhitreje zaznajo prašiči, ki jih pojejo, zato iskalci uporabljajo za iskanje posebej izurjene pse.

10. Številne stare tradicionalne istrske hiše: so prava umetniška dela, krasijo jih portali in kamnita okna, vrata pa so mojstrovine umetnostnih kovačev in rezbarjev, številne so urejene v luksuzne vile ali so le te zgrajene v tem stilu, do številnih vodijo le kolovozi, pri najemu pa mnoge preseneti vrtoglavo visoka cena, a lokacija in udobje odtehtata, pogosto jih najemajo zvezdniki svetovnega kova...

Zanimive in vredne postanka pa so tudi druga manjša mesteca kot so Momjan, Oprtalj, Višnjan znan po astronomskem observatoriju in astronomskem inštitutu, Tinjan, Žminj, Svetivinčenat in druga.

Poleg številnih vil je pestra ponudba zasebnih sob in apartmajev, dobra alternativa pa so Istarske toplice z zunanjim in notranjim bazenom. Termalno zdravilišče se nahaja pod 85 metrov visoko steno Gorostas na izvoru zdravilne vode. Na vrhu  skale se nahaja cerkev sv. Stjepana, od tod se ponuja lep razgled na dolino reke Mirne. Po legendi se je od tod pognalo v smrt mlado dekle obsojeno nemoralnosti, ki se je zaobljubilo sv. Stjepanu, da če je nedolžna, naj izpod njenih nog začne teči zdravilna voda.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.05.2015 ob 16:06 gost gost

      Ka še vi delate reklamo za hrvaško morje? Tak ali tak že preveč slovencov odi ta, ka neščejo znati, ka je indri lepše, bokše pa še dosta cenejše morje. Ka o prijaznosti in ustrežljivosti do turistov, predvsem naših ne gučimo.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.05.2015 ob 22:36 gost

      Ti budalo..

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.05.2015 ob 9:02 gost more gost

      Zadnji gost je pa pa nej budalo, ampak budalo na kvadrat. Pač njemi je se dobro, kak še puno drujgin, tan v hrčkariji. Glavno, ka je bil na morji, pa makar se z njega norca delajo, ka pije pivo celi den, samo ka je tan. Ubogi narod.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.05.2015 ob 7:30 Kilec gost

      Ke pa bos se sa v slovensko gnojscino namakat?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.