https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

FOTO: To je eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji

14.9.2021  

Pod južnimi obronki Kamniško-Savinjskih Alp, ob zožitvi doline Kamniške Bistrice leži staro mesto Kamnik.

Značilno srednjeveško mestece z deloma ohranjenim zgodovinskim jedrom se je razvilo ob nekdaj pomembni glavni trgovinski prometni žili med Podonavjem in Jadranskim morjem. V srednjem veku je bilo mesto cvetoče obrtniško središče s kovnico denarja in dom številnih znanih dinastičnih rodbin. O tem pričata gradova, ki stojita nad mestom.

Stari grad stoji na strmi Krniški gori nad mestom. Prvič se omenja že leta 1207, zelo verjetno pa so ga postavili že v 12. stoletju. V 16. stoletju je bil opuščen in je začel propadati, danes so od njega ostale samo razvaline.

Mali grad pa stoji na skalni vzpetini sredi mesta. V 12. stoletju so ga postavili Andeški grofje, ki so tam imeli tudi kovnico denarja. Od gradu so danes vidni le še ostanki zidov. Dobro je ohranjena le grajska kapela z romanskim portalom in dvema nadstropjema – zgornjim za gospodo in spodnjim za služničad. Stolp gradu pa je bil obnovljen in streha rekonstruirana.

Kamnik spremlja tudi legenda o Veroniki, lepi mladi grofici, ki se je zaradi svoje prevzetnosti in skoposti spremenila v pol žensko in pol kačo. Legenda pravi, da je ukleta Veronika skrita pod Malim gradom in med svojimi zakladi čaka na rešitelja. Veronika je upodobljena tudi na grbu Kamnika.

Iz Malega gradu se odpira čudovit pogled na mestno jedro in Kamniško-Savinjske Alpe. Staro mesto je zanimivo kot celota, zlasti zaradi zgodovinske urbanistične zasnove. Večine starega mestnega obzidja ni več, ohranjena pa je ulična mreža in parcelacija ter hiše iz 16. stoletja, grajene iz rezanega kamna.

Za najlepšo ulico v mestu velja Šutna, ki jo krasijo značilni izveski in druga obrtna znamenja. Tukaj je namreč v zgodovini potekala živahna obrtna dejavnosti. Na Šutni najdemo mnogo zanimivosti, med drugim Rojstno hišo Rudolfa Maistra, farno cerkev Marije Brezmadežne z ločenim gotskim zvonikom, Sadnikarjev muzej in rojstne hiše drugih znanih Kamničanov.

V mestu najdemo tudi frančiškanski samostan iz 15. stoletja z zanimivo ohranjeno knjižnico. Na pobočju tunjiških gričev, nad starim mestnim jedrom, stoji med sadovnjaki renesančni dvorec Zaprice iz 16. stoletja, v katerem je danes urejen muzej.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.10.2021 ob 8:44 gost

      KVARI ga pa šarec - šarplaninec .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.