https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Poznate gradove in dvorce v Prekmurju?

16.4.2022  

Slovenija je prepredena z gradovi, dvorci in trdnjavami. Številne najdemo tudi v Pomurju. Mnoge je načel zob časa, za nekaterimi so tako ostale le ruševine. Kar nekaj pa je takih, ki si jih lahko ogledamo še danes. V spodnjem prispevku preverite, katere graščine so in katere še stojijo v Prekmurju.


Grad Grad na Goričkem

Grad Grad je s svojimi 365 sobami poznan kot največji baročni grad v Sloveniji. Zgradil naj bi ga viteški red templjarjev, čeprav se ga pisno prvič omenja šele v letu 1208 pa arheološka izkopavanja dokazujejo njegov obstoj že v 11. stoletju. Skozi stoletja je bil kompleks postopoma dograjevan, današnji obseg pa je dobil v 16. in 17. stoletju.

V gradu se danes nahajata Javni zavod Krajinski park Goričko ter informacijsko Središče za obiskovalce. V pritličju gradu so urejene delavnice domačih obrti (kolarstvo, kovaštvo, lončarstvo, tkalstvo, zeliščarstvo, žganjekuha). V nadstropju so obnovljeni prostori s sobo za poroke, razstavni in prireditveni prostori ter grajske sobane v katerih je mogoče prenočiti.

Grad Beltinci

Grad v Beltincih naj bi stal že v srednjem veku (v 14. oz. 15. stoletju), pisno pa se ga prvič omenja leta 1532. Značilno baročno podobo je dobil v 17. stoletju. Izvirno je bil pravokotne oblike, utrjen z obzidjem s štirimi stolpi, obkrožal pa ga je obrambni jarek z vodo iz potoka Črnec. Danes manjkata dela južnega in zahodnega trakta, ki sta se podrla ob koncu 2. svetovne vojne.

Grad obdaja obsežen park z lepimi domačimi vrstami drevja in mnogimi eksoti. V samem gradu pa danes deluje Zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci, tam se nahajajo tudi stalne razstave, poročni prostori ter restavracija.

Grad Lendava

Lendavski grad, ki se dviga nad mestom Lendava je prvič omenjen že v 12. stoletju. Skozi leta je večkrat spremenil svojo podobo, predvsem v času vladavine rodbine Bánffy, današnjo podobo pa je dobil po odhodu turkov. Ti lendavskega gradu sicer niso uspeli zavzeti, a je ta utrpel precejšnje poškodbe, zato so ga zadnji lastniki, plemiška družina Esterházy, leta 1712 obnovili in prezidali v obliki črke L.

Danes se v prostorih lendavskega gradu nahaja Galerija-Muzej Lendava, ki tam deluje od leta 1973. V gradu so med drugim spominska soba kiparja Györgya Zale, spominska soba Štefana Galiča ter zanimiva zbirka orožja in vojaške opreme. Pripravljajo tudi priložnostne razstave v okviru katerih pogosto gostijo svetovno priznane umetnike.

Grad Murska Sobota (nekoč Szapáryjev grad)

Soboški grad se pod imenom Bel Mura prvič omenja leta 1255. Konec 14. stoletja je prešel v last rodbine Széchy, ki je v 16. stoletju dala zgraditi štiritraktni, renesančni dvorec z izstopajočimi pravokotnimi ogelnimi stolpi. Leta 1687 je grad kupil Peter Szapary, od njegovih dedičev pa leta 1934 Občina Murska Sobota. Sedanja podoba izvira večinoma iz 18. stoletja, ko so dvoriščne trakte obzidali z arkadami, na novo členili fasade ter dodatno oblikovali oba vhodna portala.

Po drugi svetovni vojni je grad dobil kulturni pomen, v njem so se naselili Pomurski muzej Murska Sobota, Mladinski in kulturni klub, gostišče Grajski hram. V gradu je urejena tudi dvorana namenjena kulturnim prireditvam. Nekoč pa se je v njem nahajala tudi Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Dvorec Rakičan

Dvorec Rakičan se v pisnih virih prvič omenja leta 1431. Srednjeveško jedro gradu so domala izbrisale poznejše prezidave. Plemiška rodbina Batthyany, ki je gospodarila s posestjo najdlje, je v 17. stoletju grad dodatno utrdila zaradi turške nevarnosti. Po prenehanju turških vpadov so ga temeljito prezidali po baročnem okusu, tako da je iz utrdbe v poznem 17. in 18. stoletju nastal podeželski dvorec, kakršnega poznamo danes.

Dvorec je obdan z lepim angleškim parkom. Številne poti speljane skozi majhen gozd vodijo do kapelice in grobnice iz leta 1880.

Danes ima v dvorcu svoj sedež Raziskovalno-izobraževalno središče dvorec Rakičan. V dvorcu se nahajajo tudi konjeniški center, galerija, kavarna in gostilna ter grajski sobi v katerih je mogoče prenočiti.

Bathyanijev dvorec na Tišini

Na Tišini stoji več kot 200 let stara graščina oz. dvorec, ki ga obdaja okoli 2 hektara velik park z eksotičnimi vrstami rastlin. Nazadnje, pred 1. svetovno vojno, je bila v lasti grofa Szigiszmunda Bátthyanyja, pripadnika premožne madžarske rodbine.

Dvorec je bil leta 2015 prenovljen, ob tem je bil porušen in odstranjen zadnji del dvorca, medtem ko je bil osrednji del dvorca ohranjen in obnovljen. Na mestu, kjer je stal zadnji del dvorca, je postavljen nov dvoetažni objekt in je namenjen zdravstveni dejavnosti. V rekonstruiranem osrednjem delu dvorca je poročna dvorana s spremljajočimi prostori, ob njej pa je lekarna.

Foto: tisina.si

Dvorec na Petanjcih

Plemiška družina Batthyany je imela poleg dvorcev v Rakičanu in na Tišini manjši dvorec tudi na Petanjcih. Dvorec iz 18. stoletja se je, sicer nekoliko predelan, ohranil do današnjih dni. Baročna visokopritlična stavba predstavlja tipičen primer podeželskega pritličnega baročnega dvorca panonske pokrajine.

V preteklosti je bil okrog dvorca park, imenovan »pungrad«, danes pa so od nekdanjega obsežnega parka ohranjeni le še sledovi. Na dvorišču bi naj nekdaj bil tudi »slatinski« vrelec. V bližini dvorca stoji kapela sv. Florijana iz leta 1902, pozidana v neogotskem slogu in z gosposko grobnico.

 

Foto: tisina.si

Dvorec v Prosenjakovcih (Matzenau)

Dvorec Matzenau je bil zgrajen kot letno in lovsko prebivališče okoli leta 1876. Ime prvega lastnika dvorca Matzenau ni znano, v času med leti 1866 in 1900 pa je dvorec zamenjal sedem lastnikov, ki so živeli bodisi kje v Avstriji ali pa na Madžarskem. Dvorec je leta 1900 kupil grof Carl von Matzenauer, po kterem se dvorec tudi imenuje.

Od dvorca je danes ohranjena le prednja stran, večina notranjosti in zadnji deli stavbe so v ruševinastem stanju. Okoli dvorca je bil nekdaj urejen čudovit park s klopcami za počivanje in fontano, celotno zemljišče pa je obsegalo okoli 150 hektarjev. Danes park v okviru projekta Carpe diem spet dobiva svojo prvotno podobo, ker mu vračajo funkcije, za katere je bil oblikovan.

Dvorca, ki ju več ni

Na Petanjcih je nekoč stal tudi Nádasdyjev dvorec, katerega zgodovina ni povsem jasna. Domneva se, da pozidava gradu sega v 13. stoletje, saj je tedaj rodbina Nádasdy odkupila zemljišče od prejšnje rodbine Pethenye. Grad naj bi stal na območju Kastelišča na Petanjcih, kjer je dvignjen plato z ostanki vodnega obrambnega jarka in delno zravnanim nasipom. O sami grajski stavbi, ki se omenja šele konec 16. stoletja, pa je znano le to, da  je šlo za značilni vodni grad in da so tam našli zatočišče pregnani evangeličanski duhovniki iz takratne Koroške in Kranjske.

Nekje blizu Noršincev je v 13. stoletju stal strelski dvorec Noršinci, ki se ga prvič omenja med letoma 1280 in 1295 kot Narssen. Skozi leta je zamenjal več lastnikov, leta 1600 ga je kupil Silvester Mailgraber, njegov sin Johann pa ga je v prvi polovici 17. stoletja združil z braneško gospoščino. Pozneje so ga predelali v pristavo radgonske gospoščine, nato pa je prešel v kmečke roke. 

Vir: gradovislovenije.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.04.2022 ob 7:54 gost

      Matzenau bi se moral obnoviti,ne samo jamrati,da se ne da,problem vodilnih v Sloveniji je,da enostavno za take stvari ni volje in denarja.Leta 2022 objekti v takem stanju kot je matzenau,sramota za slovensko politiko,ter zavod za kulturno dediščino.Glavo,v Sloveniji je,da imamo za vsak wc direktorja generalnoga,izvršnoga in pod nad pred in za direktorja.Pa če je potem iz teh korist ali ne.

      36 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2022 ob 10:56 dediščina gost

        Dvorec Matzenauer so uničili komunisti, enako sinagogo v Soboti. skoraj jim je uspelo uničiti tudi grad v Beltincih in na Gradu na Goričkem (Gornja Lendava). Zanimivo, da ta dejstva manjkajo v zapisu.

        27 13 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.04.2022 ob 9:46 gost

      Zaplenili, izropali, potrem pa pustili dolga leta propadati! Kdo so bil tisti, ki so dovoljevali to početje?

      21 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2022 ob 10:13 gost

        Točno to je z gradovi in dvorci počela komunistična oblast, no nekatere so spremenili v psihiatrične ustanove. Celo sinagogo v MS so porušili.

        23 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2022 ob 10:22 gost

        A, ja, kako ste jih desničarji obnovili v 31tih letih se pa vidi iz slik. Bolje vzdrževan grad s psihiatrično ustanovo kot uničen, propadel grad, ki ne služi ničemur. Problemi so se začeli z denacionalizacijo in vračanjem premoženja v naravi - desni oblastniki!!!!!!!!!! Za sinagogo pa ne laži in zavajaj. Ni služila že dolgo več svojemu namenu, notranjost je bila uničena, v njej je bila konjušnica. In ni bilo interesa za obnovitev, ker tudi Judov v Soboti več ni bilo. Kakšen kristjan si ti, da za Veliko noč na veliko lažeš?

        17 23 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.04.2022 ob 9:50 gost

      4o let že to vse skupaj propada. Sramota za " samostojno " Slovenijo. Glavno, da imamo denar za NATOvo orožje za vojne po svetu.

      31 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.04.2022 ob 12:38 Vilmoš tkalec gost

      Židostvo je zlo človeštva

      7 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2022 ob 15:00 gost

        14:44 ..... če ne veš, da je v drugi svetovni vojni v tej sinagogi bila konjušnica s konji in, da sinagoga že dolgo ni služila svojemu namenu in, da je bila uničena, se ne vpletaj v razpravo.

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.04.2022 ob 13:12 Jože gost

      Leta 1939 so podpisali anti imperialistični pakt Ribbentrop (Malatov imenovan pakt Hitler - Stalin ) danes se zgodovina ponavlja . Izjava generala , ki se je uštel v svoji strategiji ni mogočna a bi se iz nje lahko veliko naučili in vzeli dejstva na znanje . Rusija si ne želi prevelikega približevanja NATA . Oligarhu Putinu tankovski turizem po Ukrajini ni uspel . Njegovi generali mu lažejo o uspehih igrajo na eno karto , brutalni napad iz vzhoda ne glede na žrtve . Zadnjih 30 let je bila Rusija večkrat v vojni kot so Gruzija , Čečenija , Maldavija , Avganistan itd ,,,,,,,podpirali talibane . Izvedli tudi revolucijo v Egiptu , zato je Egipt izgnal tudi ruske veleposlanike . Rusija bo vzela svoje etične prostore in s tem povezala Krim z Donbasom . Na žalost je sedaj prepozno za razum in pamet , preostane samo še nečloveško trpljenje .

      20 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2022 ob 13:26 gost

        Kje si vse to prebral? Daj povej, da še jaz preberem. In kaj ima to skupnega z gradovi ali dvorci v Prekmurju?

        16 6 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.04.2022 ob 13:51 gost

      Ka, Jože , remen doj spadno , geli siromaček, boljše da si tiho, prazniki so .

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.04.2022 ob 14:43 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Edini grad vreden imena je lendavski,impozanten ,lep,nad mestom,prelep .Vse ostalo so le neki dvorci gospode,soboški "kao da "grad je kokošnjak napram lendavskemu,niti metra nad tlemi,pa prosim,kje ste videli grad v močvari,blati....

      7 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.04.2022 ob 20:28 Gradovi so naša zgodovina gost

      Naši predniki so živeli, kakor pač so. Tudi z nami je tako. Oni so že del zgodovine, mi še bomo, če bo človek ostal. Zato bi tudi gradovi morali ostati takšni, kot so. Po namenu in ne z nekimi traparijami znotraj zidov. Tudi razpadejo lahko, a po naravni poti življenja ne pa zaradi namernega uničenja. A kaj bi to razlagal. Slovenci smo takšni, da nam na svetu ni para in vse okoli nas je naša slika. Danes, v preteklosti in v bodoče. Dobra in slaba.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.04.2022 ob 8:13 Alo gost

      Avtor si ti res omeno vse dvorce pri nas?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.12.2022 ob 11:22 gost

      Komunizem JE ZLO ČLOVEŠTVA. Preizkusili smo to zlo v SLO.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.