https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Tina Čeh - violinistka na magistrskem študiju na Kraljevem konservatoriju v Bruslju

7.5.2014  

Tina Čeh iz Ljutomera je glasbi zapisana že od majhnih nog, ko je želela igrati klavir, a jo je potem izbrala violina. Po srednji glasbeni šoli je nadaljevala študij v Celovcu, kjer je diplomirala kot violinistka, danes pa je pri koncu magisterija v Bruslju. Svoje vtise iz življenja v evropski prestolnici je delila tudi z nami.


Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Tina pravi, da je njeno prvo soočenje z glasbo bilo, tako kot pri večini otrok, doma v družini in potem v vrtcu. Njen brat se je učil igrati na klavir in zato ga je tudi sama želela igrati: »A ko sem z osmimi leti šla na sprejemni preizkus v glasbeno šolo, menda nisem pokazala posebnega talenta, zato so me raje usmerili v učenje flavte.« A kot pravi se je nato odprla, pokazala talent in voljo, ter pričela z učenjem violine: »Že od vsega začetka sem imela veliko željo biti violinistka.« Tako je bilo samoumevno, da je po osnovni šoli nadaljevala glasbeno izobraževanje na takratni Srednji glasbeni šoli v Mariboru (ki je danes preimenovana vKonservatorij za glasbo in balet), zatem pa se je odločila za študij v Celovcu, kjer je kot violinistka diplomirala z odliko.

Že v otroštvu je navdušeno spremljala violiniste na koncertih

Njeni glasbeni mentorji so bili njeni učitelji in profesorji: »Pa ne samo tisti v šolah. Veliko sem obiskovala poletne tečaje, kjer sem imela možnost spoznati kar nekaj izjemnih ljudi, katerih vpliv je na moj razvoj prisoten še danes.« V otroštvu pa so bili njeni idoli violinisti in drugi glasbeniki, ki jih je Tina hodila poslušat v koncertne dvorane po Sloveniji in tujini. Tina je trenutno v Bruslju, kjer dela magisterij pod mentorstvom priznanega violinista Zygmunta Kowalskega, in sicer na Kraljevem konservatoriju za glasbo. Pred tem pa je končala koncertno in pedagoško smer na konservatoriju v Celovcu.

»To, da sem pristala v Bruslju, je čisto naključje!« pravi Tina.

Kot pravi, se je po zaključku študija v Celovcu z nahrbtnikom odpravila po Evropi na krajše potovanje in v Bruslju obiskala prijatelja, ki je prav tako študiral glasbo. Ravno v tistem času je bil dan odprtih vrat, kjer so lahko radovedneži pokukali v učilnice in videli kako poteka pouk: »V eni izmed teh učilnic je poučeval violino profesor, ki me je s svojo energijo, igranjem in osebnostjo čisto prevzel.« Tako se je takoj po vrnitvi s potovanja pričela intenzivno pripravljati na sprejemni izpit v septembru ter tisto poletje vso energijo usmerila v vadenje violine.

Tina v Bruslju tudi poučuje ter nastopa z drugimi glasbeniki

Sicer o življenju v Bruslju Tina pove, da se ji zdijo ljudje v Bruslju bolj živi: »Slovenija se mi zdi v teh kriznih časih zelo zafrustrirana. Vse je tako zelo težko, vsi so obupani... Tudi v Bruslju oziroma nasploh v Belgiji stvari niso enostavne, vendar ljudje niso apatični ali obupani

Hkrati ji je najbolj zanimivo srečevati vse te ljudi iz tako raznolikih okolij in kultur, si širiti obzorja in se osvobajati predsodkov.  Prav tako poudarja, da Bruselj ponuja ogromno možnosti in veliko dogajanja. Ko pa ima prost dan, pobegne kam v naravo izven mesta ali hodi naokrog s »prazno glavo«. Tina pa v Bruslju ne le študira, ampak tudi poučuje violino, igra v Hulencourt soloists chamber orchestra, izvaja klasične komorne koncerte. Nastopa pa tudi z Duom Kalliope: »Poleg glasbenih dejavnosti je za preživetje potrebno včasih početi še kaj drugega, tako občasno popazim tudi otroke, oziroma počnem karkoli se ponudi in se mi zdi zanimivo.«

S kadrovsko štipendijo ji je lažje, v prihodnosti pa se želi vrniti v Slovenijo

Za svoj študijTina dobi kadrovsko štipendijo, za katero je hvaležna, saj bi ji bilo brez tega dohodka znatno težje.  Zanjo je študirati glasbo in biti glasbenik način življenja, meni pa tudi da je v glasbi tako kot povsod drugje – koliko delaš toliko imaš. Sicer pa se kljub temu, da ji je v Bruslju lepo, želi v prihodnosti vrniti nazaj v Slovenijo. O svoji prihodnosti pa pravi: »Vem da dokler napredujem in se razvijam v tem, kar že počnem, mi ne bo hudega. Že sedaj me obkrožajo čudoviti ljudje, že sedaj počnem kar me resnično veseli in razen, ko so daljša deževna obdobja, že sedaj uživam kjer sem trenutno– vse skupaj je ena lepa pot z manjšimi in večjimi cilji, ki jih počasi dosegam sproti

Tininih TOP 5:

Naj svetovni voditelj: /

Naj knjiga/film: Najljubše knjige ali filma nimam. Trenutno berem Parallels and Paradoxes – zapisani pogovori in debate med Danielom Barenboimom in Edwardom W. Saidom.

Naj glasbeni izvajalec/skupina: Tišina, ki jo je tako zelo težko najti...

Naj kraj v Pomurju: Pobrežje Mure, Jeruzalem, ter kakšni kotički v Ljutomeru.

Želja v življenju: Živeti lahkotno in zadovoljno, ter imeti dovolj volje in energije, da bi dobro opravljala zastavljene naloge.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija