https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

ODBOJKA

V Murski Soboti na državnem prvenstvu nastopilo rekordno število mladih ekip v odbojki na mivki

9.6.2022  

Na državnem prvenstvu v odbojki na mivki za mlade do šestnajst let, v Murski Soboti, med 3. in 5. junijem je nastopilo rekordnih 46 mladih ekip v odbojki na mivki. 30 ekip je igralo na sečnih igriščih letnega kopališča v Murski Soboti pri dekletih in šestnajst ekip pri fantih. Zmagovalki prvega prvenstva za mlade do šestnajst let pri dekletih sta Zoja Donko in Manca Marovt, ki trenirata pri ekipi Cestnik Volley iz OK Celje. Pri fantih sta, nekoliko presenetljivo, zmagovalca ekipa Zelena Gladiatorja, za katero sta igrala Nejc Hribernik in Nejc Zalokar iz OK Ljubljana Volley. Iz domače, pomurske regije, je na prvenstvu nastopila ekipa Gaserke, v postavi Nuša Škrilec in Lana Pitz Durič iz ŽOK Murska Sobota.


Prvenstvo za mlade odbojkarje in odbojkarice se je pričelo v petek, 3.6., ob 15. uri, s predtekmovanjem po skupinah pri dekletih. Ekipe deklet so bile razvrščene v osem skupin, od A do H, ki so igrale med seboj po skrajšanem skupinskem sistemu, prvo postavljena ekipa s četrto postavljeno ekipo in drugo postavljena ekipa s tretje postavljeno ekipo v prvem krogu skupine. V drugem krogu skupine so zmagovalne in poražene ekipe odigrale medsebojno srečanje. V nadaljne tekmovanje in drugi tekmovalni dan sta se uvrstili tako prvi dve uvrščeni ekipi, za razvrstitev od prvega do šestnajstega mesta, kot tudi tretje in četrto uvrščene ekipe v posamezni skupini, za razigravanje od 17. do 30. mesta.

Fantje so pričeli s tekmovanjem v soboto, 4.6., čez dan, prav tako s pred tekmovanjem v štirih skupinah po štiri ekipe, enako kot pri dekletih po skrajšanem skupinskem sistemu. Prvi dve ekipi znotraj skupine sta se uvrstili v četrtfinale prvenstva, drugi dve sta igrali za razvrstitev od devetega do šestnajstega mesta. Javni žreb za celotno prvenstvo je organizator opravil tri dni pred tekmovanjem in objavil celoten spored na spletnih straneh cona.center. Prav tako je bilo celotno tekmovanje vodeno s pomočjo spletne administracije in tako brez uporabe papirja po načelih trajnostne rabe na štirih igriščih hkrati prizorišča na letnem kopališču v Murski Soboti.

Zadnji finalni dan so dekleta in fantje igrali za razvrstitev od petega do osmega mesta, obe polfinali in mali finale za tretje mesto ter veliki finale za 1. mesto. Fantje so v nedeljo odigrali še za razvrstitev od devetega do šestnajstega mesta. Za finalni dan je organizator zagotovil neposredne spletne prenose vseh tekem na centralnem igrišču tako na spletnih straneh cona.center kot tudi prek ključnih družbenih medijev.

V prvem polfinalu sta se pomerili poznejši zmagovalki Zoja & Manca z ekipo Flipflopke 1 (Nika Knep in Tjaša Celarc iz OD Flip - Flop) in v izjemno izenačenem in napetem srečanju zmagali v tretjem nizu s 14 : 12. Mlade ekipe do šestnajst let po pravilniku in odločitvi Odbojkarske zveze Slovenije v letošnji sezoni igrajo tekme na dva dobljena niza do petnajst, morebitni tretji niz do dvanajst na dve razliki. V drugem polfinalu sta v internem srečanju OK Celje, Žana & Neža, za katero igrata Neža Kodrun in Žana Blatnik prepričljivo premagali soigralki iz ekipe Kaja & Špela, Kajo Kolenc in Špelo Pečovnik, s 15 : 5 in 15 : 6.

Pri fantih sta prva nosilca, ekipa Cestnik Volley JiL, za katero igrata reprezentanta v odbojki na mivki, Jaka Cestnik in Liam Klinger iz OK Celje, prepričljivo premagala mlajša sovrstnika iz TPV Volley Novo mesto, ekipo Peter & Žiga, za katero igrata Peter Bregar in Žiga Kastelic, s 15 : 11 in 15 : 5. V drugem polfinalu sta Zelena gladiatorja, Nejc Zalokar in Nejc Hribernik, ki prvič igrata skupaj odbojko na mivki, za OK Ljubljana Volley, prav tako prepričljivo premagala ekipo Filip & Tilen, Filipa Špes Podbregarja in Tilna Švajgerja, ki igrata za ŠD Ludus, s 15 : 12 in 15 : 9.

V malem finalu za tretje mesto pri dekletih sta Kaja & Špela, Kaja Kolenc in Špela Pečovnik, iz OK Celje, tesno v treh nizih uspeli premagati ekipo Flipflopke 1, Nik0 Knep in Tjašo Celarc iz OD Flip - Flop, s 16 : 14, 7 : 15 in 12 : 10 v tretjem nizu. Pri fantih sta Peter & Žiga, Peter Bregar in Žiga Kastelic iz TPV Volley Novo mesto, premagala ekipo Filip & Tilen, Filip Špes Podbregar in Tilen Švajger, ŠD Ludus, zelo tesno v treh nizih, 15 : 10, 10 : 15 in v tretjem nizu 12 : 8.

Veliki finale pri dekletih se je pričel ob 14:30, na centralnem prizorišču letnega kopališča v Murski Soboti. V skorajda internem klubskem dvoboju, kjer vse igralke, z izjemo Neže Kodrun, ki nastopa za OK Prebold, prihajajo iz OK Celje, sta bili prepričljivo boljši Zoja & Manca, Manca Marovt, Zoja Donko, 15 : 7 in 15 : 11, ki sta tako osvojili prvo mesto. Pri fantih smo videli pravo dramo, kjer, kot se zelo rado pripeti na športnih tekmovanjih, prva nosilci nista zdržala pritiska in sta druga nosilca, ki sta sicer prvič igrala skupaj odbojko na mivki prijetno presenetila in s sproščeno igro uspela osvojiti prvo letošnje prvenstvo za mlade odbojkarje na mivki do šestnajst let. Tako sta Zelena Gladiatorja iz OK Ljubljana Volley, Nejc Zalokar in Nejc Hribernik, uspela presenetiti favorita in reprezentanta, ekipo Cestnik Volley JiL, Jako Cestnika in Liama Klingerja iz OK Celje, z 10 : 15, 15 : 11 in v zelo razburljivem tretjem nizu z 12 : 10.

Iz pomurske regije je na prvenstvu nastopila ekipa Gaserke, v postavi Nuša Škrilec in Lana Pitz Durič iz ŽOK Murska Sobota, ki se je uvrstila v osmino finala in v razigravanju za deveto do šestnajsto mesto zasedla končno 13. - 16. mesto prvenstva. Podelitev najboljšim je potekala v prijetnem ambientu letnega kopališča, kjer so najboljše tri ekipe prejele čudovito oblikovane plakete iz rok direktorja vozlišča in organizatorja prvenstva Cone.center, Marko Savića.

Sodniki na državnem prvenstvu za mlade do šestnajst let v Murski Soboti so bili: Ljubo Globačnik, Ervin Strmčnik, David Luskovec in Branka Čemas Stjepanovič ter Dušan Vrečar.

Osnovni namen tekmovanja je bil, da se mladim ekipam odbojke na mivki omogoči več in približno enako število tekem, ne glede na uvrstitev. To so organizatorji tudi dosegli in napovedujejo za naslednja taka prvenstva še izboljšave tekmovalnega sistema.

Prvenstvo je potekalo ob podpori Mestne občine Murska Sobota, Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Športne zveze Murska Sobota ter številnih pokroviteljev prvenstva. Naslednje prvenstvo v odbojki na mivki za mlade bo ponovno v Murski Soboti, državno prvenstvo za mlade do dvajset let (U20), med 9. in 10. julijem.

* Foto: Cona.center

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.06.2022 ob 8:07 Magyar Bacsi gost

      Kaj pa rezultati z državnega prvenstva v balinanju????

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.