https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

FOKUS

Sandi Štefan Flisar - direktor, ki ga navdihuje Steve Jobs

28.9.2011  

V naši novi stalni rubriki FOKUS vam kot prvega predstavljamo Sandija Štefana Flisarja, direktorja Zavarovalnice Triglav OE Murska Sobota. Spoznajte, za kakšnega managerja gre, kakšnih prijemov se poslužuje in kakšen je recept za uspeh v zavarovalništvu.


Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Sandi Štefan Flisar je bil rojen leta 1973 v Murski Soboti, srednjo računalniško šolo obiskoval v Mariboru, kasneje pa je končal še študij ekonomije. Na Zavarovalnici Triglav je zaposlen od leta 1998, najprej kot referent, komercialist, nato kot vodja območne enote, nekaj časa kot vršilec dolžnosti direktorja in zdaj kot direktor murskosoboške območne enote. In kakšne lastnosti mora imeti po njegovem mnenju dober manager? "Mora znati motivirati, prisluhniti, biti celo vizionar, pravilno komunikacijsko osveščen in imeti še mnogo drugih lastnosti," meni Flisar.

Sprejeta strategija osnova za delovanje

Zavarovalnica Triglav ima že dolgo tradicijo, saj je bila ustanovljena daljnega leta 1900, danes pa je poleg Slovenije prisotna še v sedmih evropskih državah in skupno zaposluje preko 5200 ljudi. Zaradi tega ničesar ne prepuščajo naključju … "Zavarovalnica Triglav ima sprejeto strategijo, ki je bila v letu 2011 podaljšana do leta 2015. V njej so opisani poslanstvo, cilji in vrednote. Strategija Zavarovalnice Triglav zajema delovanje 12 območnih enot, katere imajo določene posebnosti. Za področje Pomurje je značilno, da ima v svojem portfelju velik delež kmetijskih zavarovanj, dodatna značilnost za OE Murska Sobota pa je prav gotovo tudi ta, da nagovarjamo veliko število fizičnih subjektov," pravi Flisar.

Varčevanje je del njihovega vsakdanjika

In kako je v zavarovalništvu državnega podjetja postopati kot manager? "Kljub lastništvu, ki je tako, kot je, še vedno izhajam iz strategije. Način razmišljanja znotraj Zavarovalnice Triglav je usklajen. Vsak posameznik mora graditi na podlagi strategije in si postavljati cilje tako, da skupaj pridemo do skupnega cilja, ki je uspeh na trgu. Pomembno pa je, da se vsak zaveda odgovornosti in da naredi vse, da se pride po najboljših močeh do skupnega cilja," poudarja Flisar.

Gospodarstva kriza ni zaobšla tudi zavarovalništva, zato se je bilo potrebno odreči kakšnim poslovnim prijemom, ki bi jih sicer uporabili. "Vsi, ki delujemo v tem kriznem obdobju, ki se je pričelo po letu 2008, se moramo določenim stvarem odpovedati. S pomočjo racionalnejšega izkoriščanja virov in tehtnim premislekom pa si lahko še vedno privoščimo stvari, ki so potrebne za delovanje. Vsekakor pa je varčevanje del našega vsakdanjika," pravi Flisar.

Ne gre vedno na mehki način

In kakšen je prvi mož Zavarovalnice Triglav v Murski Soboti kot človek, kakšnih prijemov v smislu dela s človeškimi viri se kot manager poslužuje pri vodenju njegovih sodelavcev? "Kot človek do človeka moraš znati prisluhniti, motivirati, tako da so zaposleni zadovoljni s tabo in nadrejeni z vsemi skupaj. Komunikacija je zelo pomembna. V smislu dela s človeškimi viri pa v Zavarovalnici Triglav skrbimo za izobraževanja s strokovne  in osebnostne plati," razloži Flisar, ki se sam kot manager nima za preveč strogega. "To bi morali povedati drugi. Sam mislim, da sem bolj mili vodja, vendar ne gre vedno na mehki način. Včasih je potrebno kakšno odločitev sprejeti tudi na avtoritativni način," pravi Flisar.

Pomembna je poštenost

Managerji so obenem tudi moralne avtoritete, zato nas je zanimalo, kakšno pozornost Flisar posveča temu delu managerskega poklica? "Managerji so v organizaciji in okolju lahko tisti, ki izkazujejo nek odnos, in prav je, da se skušajo približati in dajati vzgled. Pomembna je tudi poštenost," pravi Flisar.

In kaj je zanj najpomembnejša prvina posla? "Najpomembnejša prvina posla je, da se posel zaključi po načelu, da so vsi zadovoljni. Torej bi lahko rekli "win-win" situacija, kjer smo zadovoljni, hkrati mi na eni strani in stranka na drugi strani. To pomeni tudi dolgoročni način dela, nastanejo partnerski odnosi, ki jih je nato potrebno negovati. Zelo pomembna nam je tudi pripadnost podjetju in okolju, v katerem delujemo in živimo. Mi kot največja slovenska zavarovalnica vlagamo veliko nazaj v okolje, sodelujemo pri vseslovenskih akcijah in še bi lahko našteval," pravi Flisar.

Recept za uspeh so ljudje

Poslovalnica Zavarovalnice Triglav na pomurskem področju v zadnjih letih dosega dobre rezultate, kašen pa je recept za uspeh? "Recept so ljudje in prevzemanje odgovornosti, o kateri sem prej govoril. Posameznik v eni organizaciji težko sam uspe, zato je izredno pomembno, da se vsi v organizaciji zavedamo svojih odgovornosti, pooblastil in da delujemo skupaj. Recept za uspeh v organizaciji razumemo kot sposobnost poslušati drug drugega, zagotoviti uspešen pretok informacij znotraj podjetja in hkrati prisluhniti željam strank. Preko tega se pride tudi do rezultatov. Zadovoljstvo zaposlenega začuti tudi stranka, kar se na koncu odraža na uspehu," meni Flisar.

Večinoma na terenu, pomembna pa je tudi pisarna kot urejen delovni prostor

Veliko dela v zavarovalništvu se opravlja na terenu, kljub temu pa se mora marsikaj postoriti tudi v pisarni. In kje je direktorju murskosoboškega Triglava lepše delati? "Glede na to, da je delo zavarovalničarjev povezano s strankami, je pomembno, da se prilagajamo željam strank in dostikrat to pomeni delo na terenu. Samo delo na terenu s strankami je zanimivo, vendar pa je določena dela treba postoriti tudi iz pisarne in takrat je lepo, če imaš na razpolago urejene delovne prostore, kar jih mi v Zavarovalnici Triglav tudi imamo," še dodaja Flisar.

NAJ 5 Sandija Štefana Flisarja:

Navdihujoča oseba: Steve Jobs, ustanovitelj Appla

Glasbena skupina: Odvisno od razpoloženja in družbe, od rocka do narodno-zabavne glasbe.

Knjiga: Med slovenskimi knjiga Pot od Nejca Zaplotnika, med tujimi pa Karaoke kapitalizem od Nordströma in Ridderstrala.

Kraj v Pomurju: Moravske Toplice

Želja v življenje: Želj je več, na koncu pa je važno predvsem zdravje.

PRIPOROČAMO:

VSI FOKUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. doktor
      28.09.2011 ob 11:56 doktor

      če bi bil triglav samostojen od države bi se dalo še kaj več narediti ;).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.