https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Enovita - Društvo za veselo življenje

5.8.2014  

Tokrat vam predstavljamo novoustanovljeno društvo Enovita – Društvo za veselo življenje, ki pa kljub temu, da je šele pričelo delovati že aktivno organizira različne dogodke in sodeluje z ostalimi lokalnimi društvi ter zavodi. Prav tako so to poletje s svojo ponudbo osvežili soboški park, kjer vsako sredo zvečer na Jasi mavričnih utrinkov otroci poslušajo pravljice, telesa se postavijo v jogijske asane za konec pa še ustvarijo zvočno kopel z gongi, tibetanskimi posodami ter drugimi zanimivimi instrumenti.


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

V Enovito so se tik pred poletjem združili nadebudni Pomurci vseh vetrov, ki je vsak s svojim karakterjem drugačen, a hkrati jih druži nekaj: ustvariti nekaj pozitivnega v lokalnem okolju ter z ljudmi, lokalnimi prebivalci deliti svoje talente ter zanimanja, ki so morda za naše okolje nekoliko nenavadni, a kot kaže obisk njihovih dejavnosti za ljudi še kako zanimivi in koristni.

Ob poletnih sredah ustvarjajo na Jasi mavričnih utrinkov v soboškem parku

V društvu Enovita pravijo, da so aktivnosti društva namenjene združevanju, povezovanju ter izobraževanju na področju zdravega in zadovoljnega življenja in kulture.  Vsako sredo zvečer v soboškem parku (v primeru slabega vremena pa v Grajskem stolpu) razveseljujejo otroke s pravljično jogo; s pripovedovanjem ljudskih pravljic - ker verjamemo v moč zgodbe, ki razbohoti otroško domišljijo in razodene marsikatero skrivnost odraslemu, ali pa z zvočnim ustvarjanjem, ki ga prav tako približajo najmlajšim.  Tovrstne dejavnosti pritegnejo tako otroke kot njihove starše, ki na ta način v današnjem hitrem tempu preživijo nekaj kakovostnega skupnega časa.

Joga in zvok gongov v objemu zelenih dreves

Tisti, ki jih zanima joga – starodavna tradicija zdravega telesa, uma in duha, imajo tudi možnost, da jogo preizkusijo in spoznajo in to v naravi, v okrilju mogočnih dreves mestnega parka. Zvočne kopeli, ki jih izmenjujoče ustvarjajo trije prekmurski gongisti pa obiskovalce sprostijo napetosti, nemira ter jih zazibljejo v sproščujoče enourno lebdenje, kjer se zvokom gongov priključijo tudi tibetanske sklede, oceanska školjka, dežna palica, didgeridoo ter še kakšni drugi instrumenti. Te sredine dogodke so poimenovali Jasa mavričnih utrinkov.

Povezali so se, da bi skupaj širili lastne ideje ter s tem razveseljevali tudi druge

Sicer pa o svojem skupnem ustvarjanju v Enoviti pravijo, da so veseli tega, da so se med sabo našli in povezali enako misleči, saj tako nastanejo bolj pisane dogodivščine. Želijo si tudi, da bi Enovita – Društvo za veselo življenje bilo čim bolj aktivno in učinkovito ter da bi s svojim delovanjem razveseljevali druge: »Povezovanje se nam zdi pomembno zaradi širjenja lastnih idej in horizontov - več glav več ve. Na tak način skupnega delovanja lahko tudi ponudimo širšo paleto raznovrstnih dogodkov, pa še fajn se imamo,« pravijo v Enoviti.

V kratkem času jim je na svoje dogodke uspelo privabiti veliko obiskovalcev, ki so navdušeni

Sicer pa so tudi navdušeni, da se je v tako kratkem času delovanja društva zvrstilo že kar veliko kvalitetnih dogodkov – sredina Jasa mavričnih utrinkov, prav tako so se že povezali in sodelovali z drugimi društvi, oz. institucijami: Društvo Bumerang sreče, Krizni center za mlade v Murski Soboti. Prav tako se pripravljajo na sodelovanje na bližajočem se festivalu Zbüjdi se! Za njimi pa je tudi sodelovanje na vseslovenskem dogodku Gongi za Slovenijo. Še posebej pa so veseli, da so bili vsi dosedanji  dogodki odlično obiskovani - kljub muhastemu vremenu letošnjega poletja – kar kaže na to, da si prebivalci tovrstnih aktivnosti še kako želijo in jih potrebujejo.

V Enoviti hvaležni, da jih podpira tudi Občina Murska Sobota

V društvu pa so hvaležni Mestni občini Murska Sobota, ki jim je čez poletje omogočila delovanje v parku ter jih tudi podprla z brezplačno uporabo grajskih prostorov v primeru dežja. Seveda pa bodo s svojimi aktivnostmi nadaljevali tudi jeseni. Za v prihodnje si želijo, da bi jih občina podpirala tudi vnaprej, morda s kakšnimi finančnimi sredstvi, da se bo njihovo delovanje lahko še razširilo in doseglo še več ljudi. Za konec pa so dodali še: »Želimo si, da bi Enovita pripomogla k prebujanju Pomurja, da bi skupaj lahko predstavili ideje, ki se nekaterim zaenkrat mogoče še zdijo nore, mi pa vemo, da so izvedljive in mogoče

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija