https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Polanski Pücki - na starodobnih kolesih za ohranitev običajev in tradicije

17.8.2016  

Polanski Pücki delujejo pod okriljem društva Štrk Slovenija iz Velike Polane. Njihovo poslanstvo je ohranjati stare običaje in tradicijo, kar jim uspeva v ličnih tradicionalnih opravah na starodobnih kolesih po poteh Pomurja, širše Slovenije in tudi tujine.


V skupini so zbrani ljubitelji starodobnih koles in drugi privrženci, ki želijo ohranjati stare običaje. V društvu je trenutno 28 aktivnih članov, med njimi sedem pripadnic nežnejšega spola. Člani prihajajo iz občine Velika Polana in okoliških krajev, stari pa so med 20 in 60 let. Kot so nam zaupali, jih najbolj veseli to, da je v njihovih vrstah velik delež mlajših, kar kaže na to, da tudi mladi spoštujejo in občudujejo tradicijo.

 »Takšen si kot Polanski Pücko«

Tu nam svojo prigodo zaupa eden izmed ustanovitvenih članov društva. Kot pojasni, so se še pred začetkom ustanovitve društva radi udeleževali okoliških srečanj ljubiteljev starodobnih koles. Tako je na srečanju v Beltincih eden od zbranih povedal opazko: »Takšen si kot Polanski Pücko,« pri čemer je opazil njegovo podobnost z likom starega Fujsa iz filma Strici so mi povedali.

Ob tem člani pojasnjujejo, da so bili Pücki sicer siromašni ljudje, sami pa so svoj izgled prilagodili in izgledajo nekoliko bolj »gosposko«. Poznani so po črnih hlačah, beli srajci, črnem telovniku in tipičnem klobuku, ki si ga mora praviloma nabaviti novinec, če želi postati član društva.

Če se le da, so Pücki vedno tam, kjer se dogaja

Poleg tega, da se udeležujejo številnih srečanj ljubiteljev starodobnih koles doma in v tujini, tudi sami organizirajo prireditve. Najbolj odmevna je nedvomno prireditev Fsi klačimo, ki se odvija v sklopu Pomurskega poletnega festivala v Veliki Polani in ki tradicionalno privabi okoli 200 ljubiteljev kolesarjenja. Poleg tega se vsako pomlad podajo na otvoritveno vožnjo, ki so jo letos izvedli v sodelovanju z osnovo šolo, prvi teden v maju v sodelovanju z Društvom koscev in kosic Slovenije izvedejo tekmovanje v tradicionalni košnji trave, pripravljajo pa tudi žetev, mlatenje  ter druge prireditve. Že drugo leto zapored so na Pomurskem poletnem festivalu pripravili tudi srečanje in rally Rogovih koles, aktivni pa so v najrazličnejših aktivnostih, kot so tekmovanja v kuhanju bujte repe, Štrk Si, kmečke olimpijade in druge. Prisotni pa so na mnogih prireditvah, ki jih prirejajo njihova prijateljska društva, med njimi na Dimekovem rally-u, Lendavski trgatvi, Jenamena festu  ter srečanj drugod po Sloveniji in na Hrvaškem.

Po čem so prepoznavni?

Kot pravijo, jih od drugih skupin ljubiteljev starodobnih koles lahko razločimo pa tem, da so bolj skladno oblečeni. Kot že rečeno, so prepoznavni po črnih hlačah, belih srajcah, črnih telovnikih in tradicionalnih klobukih, med ljudmi pa so poznani tudi po tem, da so njihovi »korbli« vedno polni domačih dobrot, ki jih z veseljem delijo z drugimi na številnih postojankah na njihovih poteh. Kot mi v smehu zaupajo, postanejo »žejni« ob vsakem križu, ki ga srečajo ob poti.

Tudi kolesarske nezgode se kdaj pripetijo

Pravijo, da kakšnih resnejših nezgod na svojih kolesarskh poteh doslej še niso imeli, kdaj pa kdaj koga zaustavi le kakšen padec. Tudi kakšen »gumi defekt« se pripeti po poti, kar pa zadnje čase najhitreje rešijo tako, da poškodovano kolo naložijo na svoj spremljevalni traktor s prikolico (slednjo so izdeleli sami), ki dopolnjuje njihovo zbirko starodobnih vozil.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.