https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Turistično društvo Martin Martjanci - društvo aktivno na veliko področjih

4.4.2017  

Tokrat v naši rubriki predstavljamo Turistično društvo Martin Martjanci, ki s svojim širokim delovanjem na mnogih področjih že 15 let uspešno promovira domači kraj, ohranja kulturno in naravno dediščino, se medgeneracijsko povezuje in trudi živeti z naravo.


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

TD Martin Martjanci je bilo ustanovljeno novembra 2002. leta, ko so v Martjancih spoznali, da  potrebujejo dejavnost na podlagi prostovoljstva. Samo ime društva izhaja iz imena kraja, ki je nastalo ob znameniti gotski cerkvi Sv. Martina.

Danes je njihova paleta področij, na katerih delujejo, zares široka. Okvir njihove dejavnosti predstavljajo aktivnosti, kot so turistična predstavitev in promocija kraja, obujanje, predstavljanje in ohranjanje kulturne in naravne dediščine, varstvo narave, izvajanje kulturnih in zabavnih dejavnosti, tudi rekreacijskih dejavnosti, pa vse do izobraževanja, sodelovanja in povezovanja.

Osrednji del dejavnosti  predstavljajo ustvarjalne delavnice, ki se izvajajo čez vse leto. Tako v prostorih vaško gasilskega doma ob ponedeljkih ustvarjajo izdelke iz različnih materialov, pri čemer se poslužujejo različnih tehnik, v okviru tega pa ohranjajo našo dediščino, prav tako pa se lotevajo tudi osvajanja novosti na področju ustvarjanja.

Lansko leto obudili ljubezen do šivanja

V lanskem letu so se v njihovem društvu lotili tudi ustvarjanja s šivanjem, tako ročno kot strojno. Tako so nastali njihovi prvi  izdelki iz tekstila z raznimi dodatki, v načrtu pa je še dolga vrta podobnih izdelkov, ki se že tkejo v njihovih zamislih. Plod njihovih delavnic so zares raznovrstni izdelki, narejeni tudi ob različnih priložnostih, kot so Dan žena in Materinski dan, kakor tudi za obdaritev otrok ob Miklavžu in podobno.

Vsako leto se s svojimi izdelki pojavljajo na že tradicionalnih razstavah spomladi pred velikonočnimi prazniki pod nazivom Pozdrav pomladi ter jeseni na Razstavi adventnih in novoletnih izdelkov, oz. aranžmajev in drugih prireditvah doma in v tujini. V lanskem letu so  tudi registrirali pridobitno dejavnost kot dopolnilno, zaradi česar lahko izdelke prodajajo, s čimer si ustvarijo nekaj dodatnih prihodkov za nakup potrebnih materialov za nove izdelke.

Posebej radi delajo za otroke

TD Martin daje velik poudarek povezovanju in sodelovanju, tako medgeneracijsko, kot tudi medkrajevno z drugimi organizacijami. Tako sodelujejo  s krajevno skupnostjo, vsemi vaškimi društvi ter drugimi v občini Moravske Toplice,  gostujejo v Sloveniji in tudi na tujem, kamor jih povabijo. V lanskem letu so se tako v okviru krajevne skupnosti udeležili Festivala Sv. Martina v Szombathelyu na Madžarskem, kjer so  predstavili njihov kraj in društvo.

Še posebej radi pa delajo z otroki, oz. za otroke z namenom spodbujanja prostovoljstva in medgeneracijskega druženja ter promocije kraja in naše kulturne dediščine, kakor tudi skrbi za naravo, zdravo življenje ter prehrano , in sicer na raznih delavnicah in prireditvah v okviru Programa prireditev, ki ga sprejme vsako leto skupščina. Trudijo se slediti njihovemu sloganu – »Kjer živimo z naravo«, tako pa tudi sodelujejo pri vseh projektih za pridobivanje sredstev za kvalitetno in čim lepšo ureditev njihovega kraja ter življenja v njem v sožitju.

Društvo sredstva za delovanje pridobiva s prostovoljnim delom, članarino, prispevki, oz. donacijami, prodajo izdelkov ter s prijavami na ustrezne razpise za pridobitev javnih in evropskih sredstev.

S ciljem socialne vključenosti za hendikepirane  - projekt Zvitorepec

Njihovo društvo je bilo ob koncu lanskega leta povabljeno k sodelovanju na delavnicah Projekta »Zvitorepec«, ki se trenutno odvijajo v prostorih  Vaškega doma Martjanci. V okviru projekta je trenutno v teku likovno ustvarjanje za hendikepirane, izdelava lutk po likih Mikija Mustra iz stripov o Zvitorepcu, priprava lutkovne predstave, filma, risanke igrač in še bi lahko naštevali, delavnice pa bodo  skupaj  trajale kar 480 ur.

Nekaj njihovih junakov, ki so jih že izdelali,  si je možno tudi  ogledati v sklopu razstave, ki je bila z namenom predstavitve, poteka in namena projekta, odprta v okviru praznovanja Kulturnega praznika,  v prostorih društva v Vaškem domu Martjanci.

Konec leta praznujejo 15.  letnico delovanja

TD Martin obljublja v bodoče še mnogo projektov, izpod rok pridnih prostovoljcev pa zagotovo lahko čakamo še bolj zanimive in lepe izdelke, saj kot pravijo, se vsega lotijo odgovorno, z veseljem in zanosom. Trenutno na delavnicah zbirajo ideje in pripravljajo izdelke za bližajoče se dogodke, istočasno pa se že pripravljajo na praznovanje petnajstletnice, ko bodo na razstavi predstavili njihovo dosedanje delovanje in izzive za nadaljnje delo.

Več slik v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.