https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Balonarski klub Bakovci: Med nebom in zemljo, med ognjem in šampanjcem

4.5.2017  

Tokrat v rubriki Pom-Plus predstavljamo Balonarski klub Bakovci, katerega člani so štirje izkušeni piloti. Mi smo se pogovarjali s predsednikom kluba Silvotom Voharjem in tretje uvrščenim na lanskem državnem prvenstvu v letenju s toplozračnimi baloni Dejanom Buzetijem. 

Balonarski klub Bakovci je klub z večletno tradicijo. Društvo je bilo ustanovljeno leta 2005 in šteje 22 članov. So organizator vsakoletnega balonarskega festivala v Bakovcih. V mesecu maju bodo tako organizirali 12. Srečanje balonarjev v Bakovcih, ki bo potekalo 5., 6. in 7. maja 2017 na Športno rekreacijskem centru v Bakovcih. Med drugim so bili leta 2015 organizator »Odprtega državnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2015.«

V klubu so 4 toplozračni baloni, 4 piloti in dva tekmovalca v državnem merilu. Letno naredijo od 40 do 50 poletov, odvisno od vremenskih pogojev. Udeležujejo se balonarskih festivalov v Sloveniji, Avstriji, Franciji, Srbiji, na Madžarskem, Črni gori in Hrvaški. V zadnjih letih dosegajo njihovi piloti zavidljive rezultate doma in po svetu.

Na odprtem državnem prvenstvu v letenju s toplozračnimi baloni v Murski Soboti, junija 2016, kjer so bili soorganizator prvenstva, je Dejan Buzeti osvojil odlično tretje mesto in si priboril vstopnico za 20. Evropsko prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki se bo odvijalo od 21. do 27. avgusta 2017 v Brissac-Quincé v Franciji.

Kako poteka polet (start, polet, krst)?

Za polet s toplozračnim balonom si je potrebno vzeti čas. Na vzletnem mestu, ki se ponavadi določi glede na željo potnikov, se postavi balon. Pred samo postavitvijo balona pa pilot izmeri meteorološke podatke, da izve v katero smer bodo poleteli. Postopek postavitve balona za polet traja približno 30 minut, izvede pa jo zemeljska ekipa. Pilot opravi še zadnji pregled balona, nato se potniki vkrcajo v košaro balona in nepozabno doživetje poleta s toplozračnim balonom se prične.

Proti koncu poleta, ki traja približno eno uro, pilot pristane na primernem mestu, tako, da ne povzroča škode in si za pristanek na primer izbere travnik. Ves čas med poletom, balon spremlja zemeljska ekipa, ki po pristanku pomaga pospraviti balon. Ko je balon pospravljen se izvede »balonarski krst«. Po krstu se potnikom podeli naziv baron ali baronesa, kateremu se doda ime po kraju pristanka balona. Ob pridobitvi častnega naziva se baronu ali baronesi podeli tudi diploma in se nazdravi s kozarcem šampanjca.   

Najprimernejša obutev in obleka za polet z balonom?

Priporočljiva je udobna športna obleka in pohodniški čevlji. Zaradi jutranje rose so primerni škornji. Ne smemo pa pozabiti tudi na očala in morda še kako pokrivalo.

Kdaj je najprimernejši čas za letenje?

Vožnja z balonom je odvisna od vremena. Leti se, ko ni padavin ali premočnega vetra, kajti letenje ni možno ob premočnem vetru, ob padavinah in v času megle, ko je vidljivost majhna. V poletnem času se leti zgodaj zjutraj in pozno popoldne, predvsem zaradi visoke temperature. V zimskem času pa se lahko leti tudi čez cel dan, če to seveda dopuščajo vremenski pogoji. Končno odločitev o izvedbi poleta sprejme pilot, ki je odgovoren za varnost potnikov. Balonarstvo pa velja za najbolj varen letalski šport.

Koliko poletov imate za sabo?

Dejan Buzeti: Približno 300 poletov.
Silvo Vohar: Približno 300 poletov.

Kako dolgo je lahko toplozračni balon v zraku?

Toplozračni balon je lahko v zraku tako dolgo, koliko plina ima. Ponavadi traja polet z balonom eno uro. 

Kje se lahko nabavi toplozračni balon in kakšna je cena?

Toplozračne balone izdelujejo v tujini in to med drugim na Češkem, v Angliji, Ameriki, Belgiji, na Švedskem in v Nemčiji. Cena športnega toplozračnega balona (velikost do 300 kubičnih metrov zraka), je približno 50.000 evrov. To so predvsem manjši baloni. Baloni za komercialne polete pa stanejo 100.000 evrov in več. Vse je odvisno od velikosti balona. Večji je balon, več stane.

Kakšne načrte imate za letošnje leto in za prihodnost?

Načrtujemo udeležbo na 20. Evropskem prvenstvu v letenju s toplozračnimi baloni avgusta v Franciji. Ob morebitni potrditvi, pomoč pri organizaciji 24. svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni leta 2020 v Murski Soboti ter udeležba na raznoraznih tekmovanjih doma in v tujini.

Foto: Balonarski klub Bakovci

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.