https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Fidži - biser sredi Pacifika

Fidži, 15.9.2010  

Bula je najpogostejša beseda, ki jo boste slišali na Fidžiju. Pomeni dobrodošlico in se odlično dopolnjuje z dejstvom, da ljudje na Fiđžiju slovijo kot najprijaznejši na svetu. Če je to res, težko ocenim, potrdim pa lahko, da se med njimi človek res počuti odlično. Ko zapustite glavni otok in se napotite proti verigi otočja Yasawa, vas  čaka tisto, kar ste od Fidžija zares pričakovali.

Tišina, ki obdaja otok, je nepopisna

Današnja pom-tura bo v znamenju otočka Waya Lailai, ki nudi pristno zavetje domačinov. Na otoku je manjša vas s cerkvico, šola, ter nekaj idiličnih hišk za popotnike. Na otoku ni nobene trgovine, mobilnega signala in stalnega električnega toka. Na razpolago je hrana, ki jo ob zvoku gonga postrežejo trikrat dnevno. Ribe, sadje in krompir so vsakdanjik. Tišina, ki obdaja otok, pa je nepopisna. Morje pa prepredeno s koralnimi grebeni, polnimi pisanih ribic. Z majhnimi kajaki raziskuješ bližnje otoke, se potapljaš in loviš ribe z domačini.

Udeležite se lahko tudi tradicionalne slovesnosti  pitja  »kave«. Kava ali pravilno Yanqona je namreč lahka droga, ki je na Fidžiju legalna. Izgleda kot blatna voda in tudi okus lahko opišem kot tak. Po nekaj požirkih postanejo najprej ustnice omrtvičene, šele nato nastopi občutek sproščenosti.

"Fidži občutek" je fenomenalen!

Tradicionalni plesi, ki jih prirejajo tedensko, prikazujejo ljudožerske obrede, ki so bili nekoč na Fidžiju kar pogosti. Petje domačinov pričara res pravi Fidži občutek.

Če obiščete Fidži, vam bo takoj postalo jasno, zakaj je bil izbran za lokacijo snemanja filmske uspešnice Brodolom in še bolj znanega filma Plava laguna.

 

Na Fidžiju živi 850.000 ljudi. Pogled iz zraka.

Tradicionalne hiške imenovane "Bure".

 

Morje je kristalno čisto in prepredeno s koralnimi grebeni.

 

Otokov je cca. 330.

 

Tišina in spokojnost navdušujeta.

 

Začetek tradicionalnega obreda pitja "Kave".

 

Frangipani - roža Pacifika.

 

Okus "Kave" ni nič kaj prijeten.

 

Tradicionalni plesi

 

V sožitju z naravo

 

Vsi v šolskih uniformah in postriženi na kratko (tudi dekleta).

 

Fijitime!

 

Tudi s školjkami se da računati.

 

Več fotografij s Fidžija najdete v spodnji fotogaleriji.

Matjaž Ficko (tekst in foto)

Preberite tudi:

PREJŠNJE POM-TURE

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Chevapcic
      16.09.2010 ob 17:18 Chevapcic

      .. raj je raj na otoku Fidži .. ;-))

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. ana
      19.09.2010 ob 9:03 ana

      Tü pa rejsan more biti rajsko. Pa brez telefonov - uau!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gelipter
      26.09.2010 ob 9:20 gelipter

      što mi plača karto do fidžija?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. pikapoka
      02.10.2010 ob 10:40 pikapoka

      Redno dobro tura! Ščemo še več tak dobrih predstavitev!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.