https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Pavlinjek razkril svojo mesečno nagrado na Obrtno-podjetniški zbornici

12.06.2012 ob 18:38  

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), katere večina članov je na referendumu podprla prostovoljno članstvo, si želi, da bi del članstva ostal obvezen. Po besedah predsednika OZS Štefana Pavlinjeka bi bilo takih okoli 26.500, ki bi plačevalo minimalno članarino, preostalo pa bi temeljilo na prostovoljni bazi.


Kot je na novinarski konferenci po seji skupščine OZS v Ljubljani pojasnil Pavlinjek, bi okoli 26.500 članov (ti bi bili na listi A) plačevalo članarino v višini med 10 in 20 evrov mesečno, medtem ko višine prostovoljne članarine (lista B) še niso dorekli. Trenutno je sicer v OZS okoli 52.000 članov, članarina pa se giblje med 10 in 50 evri na mesec. Tisti, ki se ukvarjajo z domačo umetnostno obrtjo plačujejo 10 evrov, za ostalo je 20 evrov, obrtniki nad pet zaposlenimi plačujejo 30 evrov, za tiste, ki imajo več kot 50 zaposlenih, pa je zdaj članarina 50 evrov.

OZS bo izgubila polovico finančnih sredstev

Pavlinjek pričakuje, da bodo v začetku izgubilo približno polovico finančnih sredstev, ki so jih zdaj pridobili s članarinami. Po njegovi oceni bodo po novem sistemu na leto iz naslova članarine zbrali okoli štiri milijone evrov. Če predlog OZS o delu obveznega članstva ne bo šel skozi vladno sito in bo temeljilo zgolj na prostovoljni bazi, pa je njihov načrt B, tako Pavlinjek, da bodo usluge, ki jih zbornica nudi obrtnikom in podjetnikom, še dražje.

"Potencial obrtno-zborniškega sistema je močan, tudi država oz. vlada ga rabi, in, kot imam občutek, nima želje tega sistema zrušiti in mu dati manj veljave," je poudaril in dodal, da bodo do konca meseca pripravili svoje predloge za obrtni zakon in jih poslali vladi. OZS zahteva tudi, da trdno sodeluje s tistimi, ki bodo zakon pisali, kajti "zadaj" je po Pavlinjekovih besedah lastnina, ki mora biti definirana s strani zbornice.

"Moramo zaščititi lastnino, ki jo imamo, pa tudi kontinuiteto, ki jo ima OZS v državi. Narediti moramo tudi neboleč prehod na prostovoljno članstvo in postaviti nova orodja, na katerih bodo temeljile usluge, ki jih bodo morali obrtniki po novem plačevati," je dejal.

Po pojasnilih podpredsednika zbornice in predsednika upravnega odbora OZS Štefana Grosarja so nadaljnje aktivnosti zbornice vezane na pripravo sprememb obrtnega zakona. "Če ste prostovoljni, vam nihče ne more predpisovati oblike, metode in načine delovanja, združevanja in funkcioniranja," je poudaril in izrazil upanje, da bodo z vlado sodelovali pri predelavi obrtnega zakona. "Pripraviti moramo orodja, ki jih imamo na razpolago in ki jih še pridobivamo, za to, da bomo lahko pokrivali izpadli del članstva in članarine," je dodal.

Prehod na prostovoljno članstvo januarja 2014?

Kot je pojasnil Grosar, je 40.000 obrtnikov takih, ki zaposluje pet ali šest ljudi. Ti sami po njegovi oceni nimajo nobene možnosti pri "nobeni stvari". "Kako si vlada predstavlja, kdo bo v njihovem imenu vodil socialni dialog in bitko za boljšo zakonodajo, koga bodo imeli, če se sesuje ta hiša," se je vprašal. Skupščina OZS je danes sklenila, da se postopek sprejemanja sprememb obrtnega zakona izpelje po rednem postopku, kar pomeni, da je za zbornico realen in sprejemljiv datum za prehod na prostovoljno članstvo 1. januar 2014. Zbornica namreč potrebuje prehodno obdobje, v katerem se bo lahko ustrezno prilagodila in preoblikovala.

Pavlinjeku 1900 evrov bruto mesečno

Zaupnico sedanjemu vodstvu je na skupščini izglasovalo 86 od skupno 94 poslancev, svoj odstop z mesta podpredsednika upravnega odbora OZS pa je podal Ivan Jani Ulaga. "Ko bo formirana nova zbornica, pride nov statut in nove volitve," je dejal Pavlinjek. Po njegovi oceni je na referendum o prostovoljnem članstvu, ki ga v OZS jemljejo kot posvetovalnega, prišla velika večina tistih, ki so po obstoječem obrtnem zakonu na listi B (tisti, ki imajo obrti podobne dejavnosti) in ravno ti so se izrekli za prostovoljno članstvo. Na listi A pa so po zakonu obrtniki.

Tako Pavlinjek kot Grosar sta predstavila tudi višino svojih prejemkov v lanskem letu. Pavlinjek je prejemal 1900 evrov bruto nagrade mesečno, Grosar pa 2400 evrov bruto.

STA

    Komentarji

    1. gost
      12.06.2012 ob 19:59 haha gost

      Nej čudno, ka je proti ukinitvi obveznega članstva! Kandidejran pa za delovno mesto ovoga, ka je odstopo. 2400 bruto mi je ravno zadosta.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.06.2012 ob 20:16 tasa gost

      Mislim, da si bo marsikatero podjetje premislilo, ali bo še naprej plačevalo članarino, zato pa jih je vertno tako strah uvesti neobvezno članstvo....saj pa itaq nimamo nobene koristi od njih...

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. smrt
      12.06.2012 ob 20:29 smrt

      @ to ni res o plači .njegova plača pri OZS je bila objavljena ko je bil izvoljen 5.000 € na mesec in koliko koli dobi ta človek se ne bo nigdar najo pejnez

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.06.2012 ob 20:43 piko gost

      Zdaj ka nede več mogo guliti obrtnikov de odstaupo vupam staviti.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.06.2012 ob 21:07 Roli gost

      Ka de Pavlinjek gučo itak so se tej glavne vse nepovratna sredstva raztalale.Delavce un lejko plačuje kak ščej pa deset krat njin lejko podukša pogodbo za določene čas, inšpekcija pa lejko ide samo k Lovenjake z njin na obed pa itak nika ne najdejo,mij ove male pa mo njeme plačivale 30 eurov un pa 50.Kolko pa je znoro državo ka ovak se z avijonon ka ga ma v Grace pa s helikopteron pa balonon nebe vozo.Ges san gor prišo ka njeme falij Zepelin ka lejko li doj spadne!!!!!!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.06.2012 ob 21:17 xy gost

      pridružujem se komentari gost-roli in smrt! kak se nede boro za velke pejneze, nej samo za plačo, kelko dobij kak podjetnik od razpisov, vse si potalajo, delavci pa minimalca, pa še to nej. Prekrškov kelko ščeš pri njen, pa pri brati pavlinjek jožiji! Drobiž-plačo v kuverti odkar obstojajo!!!!!Pa nišče nikaj, sramota..................;;;;;;

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. ribica
      12.06.2012 ob 22:16 ribica

      1.900€ dobi samo za prevozne stroške! Firmo pa vodi z Ljubljane.Baje sta mogla enkrat z Mandičon na nujen sestanek v Lj pa sta se frajara z helikopteron pelala na račun zbornice. 6.600€ bruto plače ma!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.06.2012 ob 23:35 luka gost

      ka PIŠTA nemas vec penez zato pa zdaj spet bos dal v svoj zep to ka bos zasluzo kako te nej sram

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. Truplo
      13.06.2012 ob 7:58 Truplo

      Včeraj je bilo na televiziji dokaj točno obrazloženo, kam vse gre denar... predvsem za odpravnine... Se ne čudim, da obrtniki nočejo članstva.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. smrt
      13.06.2012 ob 14:17 smrt

      @@ bilou je slišati tudi da je imel zaposlenega ( na črno špijuna ) ka je odo pazit što je bil na bolniškom in nej bil doma ga je špijon izdal Pavlinjeki of pa včasi knjižico .pri njemi ne bi delal raj bi bil klošar

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. smrt
      13.06.2012 ob 16:05 smrt

      bogme ide njemi dobro vijdi se ka ma dvej bradi .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.06.2012 ob 13:19 gost gost

      nede on več dugo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.