https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Že tretji mesec zapored nižja brezposelnost, V Pomurju še vedno najvišja

18.06.2012 ob 14:31  

Stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji se je aprila glede na marec znižala za 0,2 odstotne točke na 11,8 odstotka, s čimer se je znižala tretji mesec zapored. Število delovno aktivnih oseb se je zvišalo za okrog 2400, je danes objavil državni statistični urad.


Nižja stopnja brezposelnosti je predvsem posledica večjega števila delovno aktivnih moških in obenem manjšega števila registriranih brezposelnih moških. Stopnja brezposelnosti za moške je bila 11,3-odstotna, kar je 0,3 odstotne točke manj kot marca. Število delovno aktivnih in registriranih brezposelnih žensk je glede na marec ostalo skoraj nespremenjeno. Stopnja registrirane brezposelnosti za ženske je bila aprila 12,4-odstotna, 0,1 odstotne točke nižja kot mesec prej.

Najvišja stopnja registrirane brezposelnosti je bila v pomurski statistični regiji (17,3 odstotka), najnižja pa v gorenjski statistični regiji (8,7 odstotka). Delovno aktivnih je bilo 816.919 oseb, kar je okrog 2400 oseb oz. 0,3 odstotka več kot marca in za 1,2 odstotka manj kot aprila lani. Število delovno aktivnih sicer postopno narašča že od januarja letos, ugotavlja statistični urad. Aprila se je število delovno aktivnih moških povečalo za okoli 1800, število delovno aktivnih žensk pa za 600.

FOTO: www.sxc.hu

Število delovno aktivnih se je aprila najbolj povečalo v podravski statistični regiji (za 814 oseb), najbolj znižalo pa v obalno-kraški statistični regiji (za 212 oseb). Sicer se je število delovno aktivnih rahlo znižalo le še v jugovzhodni Sloveniji, v vseh ostalih statističnih regijah pa je naraslo.

Aprila je bilo zaposlenih 723.005 oseb, kar je na ravni marca in odstotek manj kot aprila lani. Število samozaposlenih se je glede na marec povečalo za 2,3 odstotka na 93.914, s čimer je bilo za 2,6 odstotka nižje kot aprila lani.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.