https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pevci iz Gornje Radgone romali ob dnevu državnosti

26.06.2012 ob 13:53  

Pevci mešanega  pevskega zbora sv. Petra iz Gornje Radgone so se tradicionalno tudi letos na državni praznik 25. junija odpravili na romanje. Letošnja romarska pot jih je vodila v Šmarje pri Jelšah z namenom, da si ogledajo župnijsko cerkev in cerkev sv. Roka ter samostan in staro lekarno v Olimju.


Pot trpljenja, ki je speljana k romarski cerkvi sv. Roka, velja za najobsežnejši pasijonski kompleks v Sloveniji in bolj kot kateri koli se približuje ljudskemu čustvovanju. Graditelja kapelic, župnika dr. Mateja Vrečerja, naj bi h gradnji kapel navdihnila kalvarija v Gradcu. Kalvarija je bila zgrajena in opremljena v desetih letih, med letoma 1743 in 1753. Do leta 1745 je bilo zgrajenih šest velikih kapel, ki se navezujejo na žalostno Mater božjo in pet prizorov rožnega venca- postaj Kristusovega trpljenja. Kapelice zunaj tega koncepta pot dopolnjujejo, predvsem pa poživljajo in ustvarjajo pripovedno celoto. 14 kapel križevega pota opremljenih z bogatim baročnim dekorjem je razporejenih ob cikcakasti poti proti romarski cerkvi sv. Roka. 

Cerkev sv. Roka je bila grajena postopoma, vendar za leto njenega nastanka štejemo 1646. Ta letnica je zapisana tudi nad vrati, ki peljejo v zakristijo, kjer je prav tako zapis, ki utemeljuje gradnjo cerkve: Legenda pravi, da je leta 1645 v Ptuju razsajala kuga, od koder sta jo v Šmarje prinesla dva domačina. V kratkem času je pomorila več kot dvesto ljudi in da bi ljubi bog to nadlogo pregnal, so na vzpetini nad Šmarjem sezidali kapelico. Bog je na priprošnjo Matere božje, sv. Roka in sv. Boštjana uslišal skesane in vroče molitve ter kugo mahoma pognal iz dežele. Legenda nadaljuje, da so nato verniki nanosili toliko darov, da so na mestu prej neznatne kapelice postavili čarobno lepo cerkev in jo posvetili sv. Roku kot zavetniku in priprošnjiku zoper kugo.

Po molitvi križevega pota do vrha in ogleda cerkve sv. Roka ter opravljeni sv. Maši, ki jo je daroval g. župnik Franc Hozjan, so pevci pot nadaljevali v Olimje. V Olimju so se leta 1663 naselili patri Pavlinci. Gojili in nabirali so zdravilne rože, sistematično proučevali zelišča in iz njih pripravljali zdravila. Tega leta je bila tudi urejen prostor za lekarniške potrebe, ga danes imenujemo »Stara lekarna«. Danes prostor lekarne služi le za muzej, vendar sedanji patri minoriti ohranjajo tradicijo pridelave zdravilnih zelišči in njihove predelave, po čem je samostan v Olimju tudi poznan.

Prijetno, poučno in doživeto romanje so še dodatno popestrili domačini iz Šmarja s svojo gostoljubnostjo in presenečenjem pri cerkvi sv. Roka.

Foto in tekst : Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.