https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Sejem AGRA: Znani rezultati ocenjevanja mesnin in brezalkoholnih pijač

03.07.2012 ob 7:28  

Pod okriljem 50. jubilejnega mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA sta opravljeni tudi ocenjevanji kakovosti mesa in mesnih izdelkov ter brezalkoholnih pijač.


34. mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov

Na ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov je sodelovalo 37 podjetij z 207 izdelki iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije (33 podjetij s 179 izdelki iz Slovenije, 3 proizvajalci s 14 izdelki iz Hrvaške in eden izdelovalec s 14 proizvodi iz Avstrije).

Ob 50. jubilejnem sejmu AGRA je bil podeljen naziv Nosilec kakovosti, ki ga je za letošnjih 15 najvišjih priznanj iz vseh kategorij izdelkov prejela Pivka Perutninarstvo d.d.

Naslov Šampion kakovosti so prejeli izdelki s trikratno zaporedno zlato medaljo v letih 2010-2012: Kolekcija polpripravljenih jedi (Meso Kamnik d.d.), Kolekcija JELEN - mikro - sveže (Nimrod d.o.o.), Kolekcija DIVJI PRAŠIČ - mikro – sveže (Nimrod d.o.o.), Kolekcija SRNA  - mikro - sveže (Nimrod d.o.o.), Pršut kuhan - Anton (Meso Kamnik d.d.), Pršut pečen - Anton (Meso Kamnik d.d.), Piščančji fingersi (Perutnina Ptuj d.d.), Piščančji file v gorčični omaki z zelenjavnim rižem (Proconi, d.o.o.), Prleška tünka (Panvita MIR d.d.).

Priznanje za inovatorstvo, Priznanje za varne mesnine ter Priznanje za tržno ponudbo svežega mesa je prejela Pivka Perutninarstvo d.d. Številni izdelki so bili ocenjeni z zlato medaljo v kategorijah standardni izdelki, novi izdelki, varovalne (varne) mesnine,  in sveže/presno meso.

Kot je povedal prof. dr. Božidar Žlender, predsednik komisije Mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov: »Delež nagrajenih izdelkov je letos ponovno zelo visok in delež zlatih medalj za tržno ponudbo je celo nekoliko večji kot v preteklih dveh letih. To kaže na izjemno visoko kakovost izdelkov tudi v letošnjem letu in je lahko dobra informacija za kupce, ki vse bolj posegajo po takem mesu.« Rezultati ocenjevanja so po njegovih besedah dokaz, da se visoka kakovost domačih živilskih proizvodov lahko meri s tujimi izdelki na našem trgu.

16. mednarodno ocenjevanje brezalkoholnih pijač

Na ocenjevanju sadnih sokov, pijač in vod je glede na pretekla leta sodelovalo rekordno število proizvajalcev in njihovih izdelkov. 15 podjetij je poslalo na ocenjevanje 90 proizvodov, ki imajo poreklo v Sloveniji, Avstriji, Hrvaški, Madžarski in Združenih Arabskih emiratih. Iz Slovenije se je ocenjevanja udeležilo 12 podjetij z 62 vzorci, iz Avstrije dva proizvajalca z 11 vzorci, iz Hrvaške 1 z 9 izdelki. Trije izdelki so prispeli iz Madžarske in 5 iz Združenih arabskih emiratov.

Nagrado šampion kakovosti za izdelke s trikratno zaporedno veliko zlato medaljo na ocenjevanjih 2010 – 2012 sta prejela: Fructal Selection ananasov sok (Fructal živilska industrija d.d.) in Vital naranča - mrkva - limun s luteinom 1 l prizma (Vindija d.d. Prehrambena industrija).

Kot je po ocenjevanju povedal predsednik ocenjevalne komisije, prof. dr. Janez Hribar, so zadovoljni, ker so proizvajalci ponudili tudi veliko novih, najkakovostnejših izdelkov: »Med novostmi naj posebej omenim ponudbo sokov z večjim številom različnih sadnih vrst. Te nastopajo tudi v popolnoma novih kombinacijah in v različnih tehnoloških obdelavah.«

V večjem interesu za sadne sokove in manj za druge pijače pa Hribar vidi trend, »da se proizvajalci nagibajo predvsem k višji kakovosti sokov. To pomeni, da v sokove vnašajo prehransko pomembne snovi, zaradi česar je višja tako njihova senzorična kot tudi prehranska kakovost.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.