https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

OZS predlaga paket ukrepov na področju delovne zakonodaje

24.07.2012 ob 15:57  

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo predstavila predloge za tretji paket ukrepov za spodbujanje gospodarstva. "Za večjo konkurenčnost je treba spremeniti delovno zakonodajo s ciljem doseči večjo fleksibilnost zaposlovanja in razbremenitev delodajalca," so zapisali.


V zbornici predlagajo enoten, 30-dnevni odpovedni rok pri vseh vrstah redne odpovedi, delodajalec pa bi moral imeti možnost odpovedati pogodbo o zaposlitvi brez odpovednega razloga ter brez zakonsko določene odpravnine. Za OZS bi bila ob tem sprejemljiva tudi odprava instituta pogodbe o zaposlitvi za določen čas in s tem izenačitev zaposlovalnih pogojev za vse udeležence na trgu dela, so danes sporočili iz zbornice.

Po njihovem mnenju uvedba enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, kot je predlagana v vladnih izhodiščih za reformo dela, ne sledi pričakovanjem po administrativnem razbremenjevanju in stroškovni razbremenitvi delodajalcev, saj se tako v prilagoditvenem kot stabilnem obdobju podaljšujejo odpovedni roki glede na sedanjo ureditev.

Prav zato je ukinitev in bistveno krčenje nabora razlogov, ki opravičujejo zaposlovanje za določen čas, za OZS popolnoma nesprejemljiva, so navedli.

Poseben sklad za odpravnine

V OZS znova predlagajo, naj se za mikro in mala podjetja ustanovi poseben sklad za odpravnine. V ta sklad bi prispevali sredstva vsi socialni partnerji (delodajalci, delavci in država), pri čemer mora država zagotoviti sredstva že ob ustanovitvi sklada, da bi lahko opravljal svojo funkcijo že od svoje ustanovitve dalje.

Za ohranjanje zaposlitev bi v OZS znova uvedli institut čakanja na delo z nižjim nadomestilom plače v višini največ 70 odstotkov v primeru, ko delavec začasno ne dela iz razloga na strani delodajalca, delodajalec pa noče odpovedati pogodbe o zaposlitvi zaradi le začasno zmanjšane potrebe po delu. OZS predlaga, da se za priznavanje pravic, ki temeljijo na delovni dobi, uporabi zgolj kriterij delovne dobe pri zadnjem delodajalcu.

Po mnenju OZS bi morali iti prvi trije dnevi zadržanosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe zunaj dela v breme delavca. Kot menijo, bi namreč moralo biti plačilo za delo odraz dejansko opravljenega dela, zato naj bodo pravice pri zaposlovanju za delovni čas, ki je krajši od polnega, sorazmerne opravljenemu številu ur dela, čas odmora pa naj se ne šteje v delovni čas, temveč naj bo to predmet kolektivnega dogovarjanja.

40 ur na mesec preko podjemne pogodbe?

Poleg obstoječih zakonskih možnosti fleksibilnega zaposlovanja OZS predlaga, da se transparentno omogoči delo tako zaposlenim, brezposelnim in upokojencem na podlagi podjemne pogodbe ali kake druge pogodbe civilnega prava v manjšem obsegu, na primer 40 ur na mesec, ne glede na to, za kakšno delo bi se izkazala potreba, torej tudi za nekajdnevno delo iz osnovne dejavnosti delodajalca oz. za dela na sistemiziranih delovnih mestih.

OZS predlaga še, naj se poškodba na poti na oz. iz dela ne šteje za poškodbo na delu in da se delodajalca ne bremeni v višini 100 odstotnega nadomestila plače.

Poleg tega na zbornici predlagajo, naj se nadomestilo plače v breme delodajalca, ko je v bolniškem staležu, skrajša s 30 na 20 delovnih dni, naj se uvede institut razporeditve na drugo delovno mesto, kot je možno na podlagi veljavne zakonodaje, ter da naj se v času celoletnega bolniškega staleža ali porodniškega dopusta za regres ne bremeni delodajalca, ampak institucijo, ki v tem času izplačuje nadomestilo.

    Komentarji

    1. gost
      24.07.2012 ob 16:37 felix gost

      OZS s Pavlekon na čelu, da mo pa lejko končno izstopili iz OZS, pa vas enjali hraniti? üši ste kak ZK, sicer je pa to ista šola. Siromaki ste 36 vör na cesti sakše den, kelko ste si izplačali pejnez.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.07.2012 ob 18:18 gost gost

      Te bi najrajši da bi mu delali samo kruh pa jabolko.Sicer pa vlada tega Plavljinjeka ne opošteva 5 posto.Ukinite obvezno članarino... Da se nedo tile debeluhi več redili na naših žuljih. Janša kaj čakaš????

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.07.2012 ob 20:12 sobočanec gost

      g. Pavlinjek ZDR ne pozna "instituta razporeditve na drugo delovno mesto"..............slabo poznate zakonodajo, to je bilo v prejšnjem zakonu. vendar ste ga direktori radi uporabljali, ko se vam je delavec zameril!!!!!!!!!!!!!!! Takšne stvari predlagate, da mi gre na bruhanje................; KAJ PA BI SPLOH RADI PLAČALI DELAVCEM'??? VSI SO ŽE NA MINIMALNI PLAČI, OA ŠE TO NE DOBIJO VEDNO, DRŽAVI NE BI RADI DALI NIL, SEBI PA POLNE ŽEPE KEŠA. KDAJ VAM BO DOVOLJ=??? IN KDAJ BO DRŽAVA UKINILA TAKŠNE PRED. OZS,GZS, IN ŠE VEČ PARAZITOV.....;;

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.07.2012 ob 20:49 gost 1 gost

      Mafija : Poglednite privatnike vsi imajo minimalni dobijček ali pa zgubo. Vozijo pa vsi drage avtoje hodijo večkrat na dopust,imajo vikende in jih nihče ne pijta odket denar.Nešterni delavcan ne plačujejo prispevkov, ne dajo regresa,včasih tudi plače ne dajo. g.PAVLINJEK in njegovi pa bi še bole radi vdarili po delavcaj.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.07.2012 ob 21:35 piki gost

      Pa če se zakonodaja tako spremeni da lahko vsaku uro odpustite delavca ,je še vedno potreno delo Če je delodajalec nesposoben si pridobiti trg si z novimi idejami ustvariti nova delovna mesta je vsa zakonodaja zastojn. Takšni ukrepi ne segajo drugam samo v povečanja osebnega premoženja in večjo zasužnjevanje delavcev z stalnim strahom pred izgubo službe.Zbudite se menedžerrji obrtniki ni vse v denarju več kot denar je vredna ČAST do imena katerega so ti naklonili starši ter spoštovanje katerega ti naklonijo tvoji sodelavci ter vsi ostali

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.07.2012 ob 10:34 smrkci gost

      NEGA VEČ BRATSTVA IN ENOTNOSTI ,KER SO GA NAM VZELI DELODAJALCI ,PSLANCI, TAJKUNI , MAFIJA IN ZAKONODAJA.21 LET SMO DELAVCI SUŽNJI TEJ PREKLETI BANDI.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. Truplo
      25.07.2012 ob 14:36 Truplo

      Nekateri trdijo, da so te zadeve v Avstriji narejene super v nulo. Delavec mora delati, je pa po svoje zaščiten tudi v nulo, če je priden in redno prihaja na delo. Dobro, tudi tam so neke nepravilnosti, v globalu pa so zakoni jasni. Zakaj neki prevajalec teh zakonov enostavno ne prevede in jih mi ne uporabimo. Država bi tudi prišparala, saj sedaj pišejo zakoni za ministerstva tudi razni najeti pravniki in še kdo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. smrt
      26.07.2012 ob 8:43 smrt

      Pavlinjek se nemre sprijazniti ka nede več pejnezov telko kelko je bilou pri obveznon članstvu v OZS .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.