https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Sejem AGRA: Komisija navdušena nad kakovostjo ocenjevanih vin

Gornja Radgona, 03.08.2012 ob 8:45  

Državno ocenjevanje vin v Gornji Radgoni je vnovič navdušilo s številom sodelujočih vzorcev in njihovo kakovostjo.


V prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni je med 23. in 25. julijem potekalo že 38. državno ocenjevanje Vino Slovenije. Svoje vzorce je na ocenjevanje poslalo 200 pridelovalcev s 610 vini, kar je po besedah predsednika ocenjevalne komisije, doc. Mojmirja Wondre »najboljši dokaz, da je Vino Slovenija Gornja Radgona v tem delu Evrope največje in najbolj prestižno ocenjevanje vin.«

Kot dodaja, so bili organizatorji in ocenjevalna komisija navdušeni tako nad številom kot tudi nad kakovostjo vin: »Priča smo bili nadpovprečni kakovosti vzorcev, med katerimi skorajda ni bilo izločitev. Letnik 2011 je izreden. Ljubiteljem in poznavalcem ponuja bogata, ekstraktna, aromatična vina, nekoliko višje alkoholne stopnje pa jim obetajo tudi dolgo življenjsko dobo.«

Na rednem delu ocenjevanja je sodelovalo 188 pridelovalcev vin s 573 vzorci vin. Večji delež vin je bil slovenskih, z vzorci vin pa so na ocenjevanju sodelovali tudi pridelovalci iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Makedonije, Slovaške, Srbije in Španije.

Foto: Arhiv pomurec.com

Podelili deset šampionov

Ocenjevanje je potekalo s štirimi petčlanskimi komisijami, ki so ocenjevale po mednarodno uveljavljenem sistemu s stotimi točkami. Podelili so deset šampionov, 34 velikih zlatih medalj, 112 zlatih medalj in 296 srebrnih. Med šampioni so letos bila tudi peneča vina, to sta Penina Babč 2005 iz kraške vinske kleti Vina Urdih ter Rumeni muškat 2009 iz bizeljske vinske kleti Istenič.

Naslov šampiona so si prislužili še Chardonnay 2011 vinarstva Branko Furlan iz Slovenske Istre, Pullus sauvignon G 2011 iz Ptujske kleti, Morillon Höchleit'n 2011 z avstrijskega posestva Felberjörgl, Ten barrels cabernet sauvignon reserva 2009 iz Chateau Kamnik, teran Prestige 2011 iz sežanskega Vinakrasa, Dišeči traminec 2011 iz apaške kleti Steyer vina ter Sauvignon LV 2003 in Sauvignon NPV 2009 iz belokranjske vinske kleti Prus.

Kakovost izkazala tudi vina ekološke pridelave

Ocenjevali pa so tudi vina iz ekološko pridelanega grozdja. Tega ocenjevanja se je udeležilo 12 pridelovalcev s 37 vzorci vin. Šampion v tej kategoriji je postal rumeni muškat 2010 iz ekološkega vinogradništva Rodica Truške.

Slovesna podelitev priznanj se bo zgodila 28. avgusta na 50. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni. Takrat bodo razglasili tudi letošnjega vinarja leta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.