https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Odprtje Evropskega muzeja Romske kulture in zgodovine

Murska Sobota, 24.08.2012 ob 8:00  

Včeraj je bil v Murski Soboti odprt prvi Romski muzej v Sloveniji. Slavnostna otvoritev je potekala v prostorih Hotela Zvezda, kjer se nahaja tudi Evropski muzej Romske kulture in zgodovine. 

Za odprtje prvega Romskega muzeja v Sloveniji se lahko zahvalimo Zvezi Romov Slovenije in Inštitutu za romološke študije, izobraževanje in kulturo. Z razstavo želijo osredotočiti romske materialne kulture, kajti večinoma Rome še vedno obravnavajo kot nomade, brez dosežkov, ki bi jih lahko ovrednotili kot kulturno dediščino. Slike, ki so razstavljene prikazujejo bivališča, prevozna sradstva, obrti in poklice, seveda pa tudi glasbo in Romski ples. 

Na slavnostnem odprtju Evropskega muzeja Romske kulture in zgodovine ni manjkalo seveda tudi slavnostnih govornikov. Slovesnosti so se udeležili mag. Jožek Horvat - Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije in direktor Inštituta za romološke študije, izobraževanje in kulturo, dipl. soc. delavka Janja Rošer predsednica Sveta romske skupnosti RS, prof, Dragoljub Acković, direktor Romskega muzeja iz Beograda in seveda vodja Službe za narodnosti mag. Stane Baluh in poslanec mag. Dejan Židan.

Predsednica Sveta romske skupnosti RS je ob odprtju Romskega povedala, "da je za Rome zelo pomembna zgodovina, kultura in tradicija, saj ti trije dejavniki povezujejo Rome po celem svetu. Romi imajo bogato kulturno dediščino s katero krepijo Evropsko skupnost in njeno kulturno raznolikost. Prav ta dedeiščina je prisotna tudi v tem muzeju."

Vodja Službe za narodnost mag. Stane Baluh je ob odprtju Evropske muzeja povedal, "kultura je namreč tista ki že stoletja in tisočletja bogati naše življenje, spudbuja naš razvoj in plemeniti našo dušo in razum, kultura stalna spremljevalka v našem vsakdanjem življenju in največkrat se ne sprašujemo o njenem izvoru in je ne analiziram. Evropski muzej Romske kulture in zgodovine bo odlična priložnost, da se bolj spoznamo z Romsko kulturo, se poučimo o njeni preteklosti, njenem nastajanju, njeni različnosti in da ob prireditvah kot je ta danes užijemo tudi njeno sedanjost. Romska kultura je namreč prekrasna, je barvita, čustvena, polna temperamenta in tudi strasti je pa tudi zelo raznolika, saj njeni ustvarjalci črpajo navdih iz okolij kjer živijo in v svoje delo prevzamejo elemente vnesejo kulture države v kateri ustvarjajo, je kot mozaik, ki ga včasih zelo očudujemo in ob njem odkrijemo vedno nekaj novega. Kljub več stoletni prisotnosti Romske skupnosti in kulture v Sloveniji večina oboje slabo pozna in zato so predsodki in diskriminacija še vedno prepogost pojav v slovenski družbi."

Z včerajšnjim odprtjem prvega Evropskega muzeja romske kulture in zgodovine želijo ohraniti svojo bogato on dolgo dediščino ter tradicijo. Muzej je na ogled v prostorih hotela Zvezda.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.08.2012 ob 9:10 kapitan gost

      V muzej še lahko dajo dokumentacijo o tem kako priti do denarja brez dela, kako dobiti visoke otroške doklade, kako ti država financira raznorazne stvari in še marsikaj.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.08.2012 ob 9:23 ss gost

      kapitan kak si ti pameten tij si sigurno nekši klošar ka nemas niti za burek

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.08.2012 ob 13:36 rompompom gost

      To ni muzej, to je vaba za denar!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.08.2012 ob 13:40 brzi gost

      se strinjam isti obrazi drugi prijemi za denar.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.08.2012 ob 14:56 kiki gost

      pa kaj vi znate ka je muzej ite rajši delat nej ka vred z nami romi tan na socialni stojite pa prosite za denar

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.08.2012 ob 16:26 cigec gost

      Cigani letijo v nebo !!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.08.2012 ob 18:17 tiki gost

      sramota in posiljevanje romske kulture

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.08.2012 ob 21:23 kuracpatak gost

      prvi romski muzej v sloveniji in evropi je v kamencaj občina črenšovci samo za informacijo

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.08.2012 ob 23:36 k gost

      tudi romi so ljiudje !!!!!!!! STOP NASILJU!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      26.08.2012 ob 13:57 ojoj gost

      prav imate! spet novi načini kako do razpisnega denarja. Isti obrazi, novi prijemi, kot je nekdo zgoraj povedal. Čudim se, da nekateri imajo sploh še čas spati, koliko funkcij že opravljajo!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      26.08.2012 ob 14:02 ++ gost

      ojojoj, "novinarji" se ponavadi pred pisanjon članka malo o stvareh pozanimlejo. Prvi muzej!?!?!? V ton muzeji je rastavljena srbska romska zgodovina. omg

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      27.08.2012 ob 12:35 brzi gost

      zakaj bi delali, če je naša država tako naivna da skozi okno meče davkoplačevalski denar.muzej ,gdo bo varnostnik.. spet negdo ki bo na črno služil denar,,,pejte nekam

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      27.08.2012 ob 15:04 katarina - teletekst gost

      napaka je v članku ni prvi romski muzej v sloveniji, je pa prvi Evropski romski muzej zgodovine in kulture, kar je razvidno iz slik. Vabljeni na ogled in se sami prepričajte, ne da komentirate nekaj na pamet in brez pravih informacij. Romski muzej je v Kamencih, v Hudejah in v Beltincih. Tudi v tujini jih je nekaj, najbolj poznani je v Brnu. Torej čestitke Zvezi Romov in Ištitutu za romologijo da so odprli Evropski romski muzej zgodovine in kulture v Murski Soboti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.