https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Paradajzu suša ni prizadela škode, skrbi jih ogrevanje

30.08.2012 ob 9:10  

V steklenjakih pri Renkovcih paradižniki že celo poletje lepo zorijo. Škode jim ni povzročila niti suša, čakajo pa na dovoljenje za uporabo geotermalne energije.


Kot je za Finance pojasnil direktor družbe Paradajz, Dejan Šumak, zaščitna barva na strehi steklenjaka nekoliko zadržuje sončno toploto, obenem pa rastline z izhlapevanjem ustvarijo hlad.

Vodo, potrebno za zalivanje rastlin so zbrali sami v laguni za zbiranje deževnice ob rastlinjaku. V njej so v času neviht in deževja zbrali dovolj vode za vse poletje, tako za zalivanje paradižnika ni bilo potrebno uporabljati podtalnice.

Skrbi pa jim povzroča ogrevanje. Kljub temu, da so pridobili poskusno vrtino, ki jih je stala okoli milijon evrov, pa še nimajo dovoljenja za uporabo geotermalne energije. Če bodo morali kuriti plin, bo to povečalo stroške. Kot še pišejo v Financah, direktor Šumak ne dvomi v pridobitev dovoljenja, saj jih je pri tem podprlo tudi ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki je odobrilo 40-odstotno financiranje iz evropskih sredstev, a so postopki za pridobitev dovoljenja dolgi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.08.2012 ob 11:48 jimmy gost

      kak jeih nej sran, nategnole celo državo, regijo, občino, dobile pejneze od države, zaj pa delajo neki romuni za 2 €!!!

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.08.2012 ob 21:45 Missy gost

      Ja točno tak,te pa se še hvalijo kak so gratali dobrodelni ka so brezdomcon podarili paradajz, v resnici pa so ga od Tuša dobili vrnjenoga ka nej bil dobre kvalitete,te ga pa lejko podarjajo okrog ker njin itak vse zgnili

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.08.2012 ob 0:08 jastreb gost

      Rejsan sramota, po kaksnoj cejne lidje morejo etan delate. V tuse je bil cenejse paradajz kak v renkovcaj, to je prekmurska adijo logika?

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.08.2012 ob 7:16 123 gost

      Iz Španije uvažamo za 0,35 centa on pa ga odavle za 2.70, € zato da bi čimprej poplačal kredite delavcem pa mizerijo tipično balkansko vse je treba spokrasti in hitro obogateti na račun delavca SRAMOTA

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.08.2012 ob 15:47 jimmy gost

      ja glede talanja pradajza je istina, še župan ga je talal okrog :P

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.08.2012 ob 17:58 tulipan gost

      yimmi-kolko jaz vem ne dela doben romun tam. Plača je pa solidna, saj je enoizmensko delo-minimalna plača, kot pri večinoma tovarn; nevem kajje narobe s tem da podarijo paradižnik brezdomcen in ostalim potrebnim,ko ga je preveč količinsko? Naj raje zgnije? Halo,nekateri ste pa res nevoščljivi in verjamem,dato tisti kateri ste blizu. Vem, da so na paradajzu dekateri delavci že od samega začetka in so zadovolni. Gost 123-kolko vem stane v renkovcih lušt manj kot evro, za 35centov pa tudi španskega nikjer neboš dobil. Glavno da se popljuva domačine, pa če je res ali ne-sramota za prekmurce,da nevejo ceniti to kar so dobili-medtem,ko iz drugih regij zelo cenijo ta projekt. Fantje držite skupaj in le tako naprej-mi vas podpiramo!

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.08.2012 ob 21:48 titi gost

      kak brezveze v prazno klatite; sploj pojma nemate ka se dogaja, pa neka brezveze blatite; vsaki naj pred svojin pragon pomete!!!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.09.2012 ob 7:39 alf gost

      Lust je zakon!!!!!!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      02.09.2012 ob 10:25 balkon gost

      Kelko ges znan, je tan nej bil nikoli še nobeden Romun, pa tudi plačilo je nej 2 EUR na uro. kar nekaj ljudi tam dela že od vsega začetka in so zadovoljni. Toga blatenja na pamet je pa v Prekmurju itak dosta. Za mejne je LUŠT zakon. Želim jim čim več uspehov.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.