https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prvih 15 let skavtov v Črenšovcih polnih nepozabnih dogodivščin

Črenšovci, 31.08.2012 ob 11:30  

V Pomurju trenutno delujejo štirje stegi skavtov. Črenšovski steg te dni obeležuje 15 let svojega delovanja, zato smo pred jutrišnjim slavjem vodjo tamkajšnjih skavtov, Jano Hozjan, povprašali o njihovih začetkih in o dogodivščinah teh let.


Trenutno je v črenšovskem stegu (tako se imenujejo lokalne enote pri skavtih) 34 skavtov. Razdeljeni so v dve starostni skupini, in sicer izvidnike in vodnice (od 11 do 15 let) ter popotniki in popotnice (od 16 do 21 let). Starejši od 21 let pa so del skupnosti voditeljev. Prihajajo iz župnije Črenšovci, nekaj pa tudi iz Velike Polane in Lendave. Vsako leto skavtsko zaobljubo izreče okoli 10 novih skavtov, približno toliko pa jih svojo skavtsko pot tudi konča, bodisi zaradi tega, ker dopolnijo 21 let in se ne odločijo za voditeljstvo, bodisi zaradi tega, ker jim zmanjka volje in vztrajnosti. Prve obljube v Črenšovcih beležijo leta 1997. Takrat je svojo zaobljubo dala tudi Marjetka Tikivič, ki še danes aktivno sodeluje in pomaga voditeljem.

Skavtstvo je v Črenšovce pripeljal Milan Hanc, ki se je z njimi seznanil v Mariboru. Leta 1996 se je oblikovala skupina mladih, ki je prve izkušnje pridobila v sosednjem stegu v Beltincih. Med mladimi se je ideja skavtstva hitro razširila in zamikala precej mladih. Veliko zaslug pri tem ima tudi sedanji g. župnik Ivan Krajnc, ki je takrat kaplanoval v črenšovski župniji in, kot nam je povedala Jana, skavtom stoji ob strani že vse od začetka do danes.

Ime pove marsikaj o skavtu

Skavte se najlažje prepozna po oranžnih srajcah, modrih hlačah in rutki okrog vratu, katere barve nosijo simbolni pomen. Črenšovske skavte krasi rutka zelene, rumene in bele barve. Zelena pomeni ravnino, rumena žitno polje, bela pa je simbol za cvet črense. Vsak skavt po svoji obljubi dobi svoje skavtsko ime. Sestavljata ga dva dela: prvi del se nanaša na posameznikovo lastnost, drugi del pa je žival. Žival je identična imenu voda, kateremu pripada posameznik, prvi del imena pa izberejo soudeleženci tabora, na katerem posameznik izreče skavtsko obljubo.

Tudi po poti do Santiaga de Kompostela

Vsako leto skavti izvedejo zimovanje in poletni tabor. Gre za večdnevne aktivnosti izven domačega kraja, kjer se vsakič zgodi kakšna nepozabna dogodivščina. To je tudi čas, ko se skavti med sabo bolj spoznajo in povežejo. Najbolj ponosni pa so črenšovski skavti na tri posebne poletne tabore, in sicer skupni tabor vseh izvidnikov in vodnic iz Pomurja, Štajerske in Koroške Tak.si, ki se je zgodil leta 2005, tabor Jamboree leta 2008, skupni tabor vseh slovenskih skavtov, kjer se je na enem travniku zbralo 3000 skavtov, nepozaben pa je bil tudi njihov edini tabor v tujini, tabor popotnikov in popotnic v Španiji leta 2010, ko so prepešačili 120km po romarski poti proti romarskemu središču Santiago de Kompostela.

Pobeg iz goreče koče

V spominu črenšovskih skavtov ima posebno mesto tudi 10-metrski ogenj, ki so ga postavili ob praznovanju 10-letnice stega. Srečanja in tabori skavtov so vedno polni dogodivščin. Ena takih je pretresljiva izkušnja, ko je sedem skavtov spalo v koči, ki je ponoči začela goreti. Kot pa je dodala Jana, so se na srečo vsi pravočasno zbudili in se rešili iz goreče koče. »To je bila neka preizkušnja, ki se je zelo močno vsidrala v nas in po kateri smo postali bolj povezani ter hvaležni Bogu za varstvo.«

Skupine skavtov so med sabo zelo povezane. Srečujejo se na raznih regijskih in državnih srečanjih ter na posebnih dogodkih, kot so obletnice stegov, orientacijska tekmovanja in podobno. Kot pravi Jana, imajo tovrstna srečanja prav poseben čar, ker vidiš, da je v Sloveniji veliko mladih, ki sledijo ideji skavtstva, kot ga je pred več kot 100 leti začel Baden Powell. »Da ta ideja še danes zelo živi med mladimi, ti da vedno novo energijo za nadaljnje delo in ti dokazuje, da skavtstvo vodi posameznike po pravi poti do odgovornih in zrelih državljanov.«

Jutri adrenalinski izzivi ob reki Muri

Praznovanje 15-letnice delovanja bodo črenšovski skavti obeležili jutri. Pričelo se bo s pohodom z adrenalinskimi izzivi ob reki Muri, ki je namenjen vsem skavtom, ki pridejo k njim praznovat. Ob 18. uri bo zahvalna skavtska sveta maša, ob 19. uri pa slovesna akademija, ki bo vključevala pregled prehojenih prvih 15 let z zabavo in pogostitvijo za vse obiskovalce.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.