https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Slaba gospodarska situacija v Pomurju zelo negativno vpliva na duševno zdravje

Tešanovci, 07.09.2012 ob 7:00  

Zaznati je prekomerno zaskrbljenost za prihodnost, pridružuje se ji tudi negativna samopodoba, izogibanje socialnim stikom, negativizem ...


Občina Moravske Toplice je v Tešanovcih kot vodilni partner projekta Ohranjanje duševnega zdravja/Mental Health priredila zaključno multimedijsko konferenco in praktično delavnico sproščanja.

Osebnih in družinskih stisk je veliko

Rdeča nit konference je bila ocena oziroma evalvacija uspešnosti projekta. Zaznati je negativne vplive trenutne gospodarske situacije, ki se kažejo v prekomerni zaskrbljenosti za prihodnost, kateri se pridružuje tudi negativna samopodoba, izogibanje socialnim stikom, negativizem ... Omenjene situacije so bile poleg težav v družini ter stiskah ob nenadnih življenjskih okoliščinah najpogostejši vzrok za obisk strokovnjaka.

V sklopu projekta Mental Health je bilo izvedenih pet vsebinskih sklopov, in sicer analize potreb populacije, informiranja in obveščanja do sme izvedbe preventivnih storitev za deset ciljnih skupin. Storitve so potekale v obliki delavnic, izobraževanj ter individualnih in skupinskih terapij. Kot posebej izpostavljena se je izkazala aktivna populacija (med 20 in 65 letom starosti), ki jo ogrožajo predvsem stresne, depresivne in tesnobne motnje.

Tudi starejši in osnovnošolski otroci so "na udaru"

Zaskrbljujoče pa ni le duševno zdravje aktivne populacije, ampak je obremenjenost z neugodnimi dejavniki duševnega zdravja precejnšnja tudi pri starejših nad 65 let in osnovnošolskih otrocih. Slednji so bili v okviru projekta najpogosteje obravnavani zaradi učnih težav in težav pri odraščanju.

Preventiva je vključevala tudi številna strokovna srečanja, izobraževanja ter delavnice s področja ohranjanja duševnega zdravja, ki so bila v sklopu projekta ponujena šolnikom, staršem, brezposelnim, otrokom, družinam, starejšim, iskalcem prve zaposlitve, žrtvam kaznivih dejanj, zdravstvenim delavcem, socialnim delavcem, vodstvenim delavcem, različnim timom v podjetjih in tudi športnikom.

Velika je potreba po kurativni dejavnosti

Kot so na zaključni predstavitvi projekta povedali izvajalci le-tega, je bila odzivnost velika. Največ povpraševanje jee bilo predvsem na tematiko medsebojnih odnosov v službi, v zasebnem življenju, skrbi za duševno zdravje v odrasli dobi ter problematiki vzgoje otrok in nasploh družinski dinamiki, od katere je duševno zdravje precej odvisno.

Skozi projekt se je sicer izkazalo, da se je poleg preventive pokazala velika potreba po kurativni dejavnosti oz. zdravljenju, in to pri vseh starostnih skupinah.

Oaza zdravja v Tešanovcih

Projekt Mental Health je namenjen preventivi in ohranjanju duševnega zdravja ter obravnavi že obstoječih duševnih motenj pri razlučnih ciljnih skupinah v različnih življenjskih situacijah in v vseh starostnih obdobjih. Vključuje Pomursko regijo v Sloveniji in Železno županijo na Madžarskem. Je rezultat sodelovanja štirih projektnih partnerjev na upravičenem območju sodelovanja.

V vlogi vodilnega partnerja projekta je Občina Moravske Toplice, kot partnerji so v projektu sodelovali še Zavod za zdravstveno varstvo Maribor, Občina Monošter in Center za socialno delo Monošter. Skupna višina pridobljenih sredstev za projekt v okviru Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Madžarska 2007-2013 je bila dobrih 542.000 evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in 63.790 evrov iz nacionalnih sredstev. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.09.2012 ob 9:04 - gost

      vej pa logično ka do ljudje zaskrbljeni, pa se izogibali "socailnim stikom", če nemajo slujžbe pa pejnez. što de pa odo na pijačo, če za srat papir nema. ali pa vrisko od veselja, či ne vej s koj de hrano familijo...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.09.2012 ob 21:14 gost gost

      doktori več nemo mogli ka nemo meli skem plačevati dodatnoga zavarovanja .pa še čakaš pri doktori tak dugo ka še bole betežen grataš .nej smo delavci uničili podjetja pa pokradnoli pejneze nego lopovi ka se šečejo in hinavsko sigejo .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.