https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Jana Štrakl - Radgončanka, ki rada odkriva svet, se ukvarja z lomografijo in ustvarja nakit

19.9.2012  

Tridesetletna Radgončanka Jana Štrakl, ki v življenju najraje raziskuje, predvsem pa uživa v potovanjih ter v eksperimentiranju s fotografijami. Ukvarja se z lomografijo, ki jo sama imenuje kar eksperimentalna fotografija, pri kateri si lahko privošči prav vse.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, 

 zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Jana Štrakl iz Gornje Radgone je obiskovala osnovno šolo v rojstnem kraju, šolanje pa nadaljevala na Gimnaziji Ljutomer, od koder se je vpisala na Fakulteto za družbene vede v Ljubljani. Sama zase pravi, da ima veliko zanimanj, predvsem pa rada raziskuje. Nas je očarala z lomografijo, s katero se ukvarja in jo sama imenuje kar eksperimentalna fotografija.

Že kot otrok sanjala o potovanjih in ustvarjanju

Jana je že kot otrok sanjala o večih poklicih. "Če se prav spomnim, med drugim tudi to, da bom potovala (in me bo za to, seveda, kdo plačeval) ali pa, da bom ustvarjala nakit, obleke in podobno," o sanjah v otroštvu dodaja Radgončanka. Svoje otroške sanje o potovanjih ji uspeva danes tudi uresničevati.

Prepotovala je namreč že kar nekaj držav Evrope, Južno Ameriko in Azijo, obiskala Tajsko, Nikaragvo, Gvatemalo, Honduras, Mehiko, Brazilijo, Venezuelo, Kolumbijo, Kitajsko in Filipine. Sama pravi, da so potovanja po Evropi zanjo bolj izlet, vse ostale destinacije pa ji predstavljajo prava potovanja, kjer spoznava različne kulture, ljudi, jezike.

K temu pa nam Jana dodaja, da bi se težko opredelila, katera država ji je bila najbolj všeč. "V Mehiki imajo odlično hrano, v Venezueli mogočno naravo, na Kitajskem ogromna mesta, na Filipinih neskončne plaže ... Vsepovsod najdeš nekaj, kar ti priraste k srcu," pravi Jana, ki bi katero od prepotovanih destinacij zamenjala tudi s Slovenijo. "Za nekaj časa sem jo pravzaprav že zamenjala s Španijo, kjer sem preživela leto in pol ter s Kitajsko, kjer sem pol leta preživela v Shanghaju," pravi.

Na potovanju si je izbrala umetniško ime "JanaGitana"

Jana Štrakl je mogoče mnogim bolj poznana po imenu Janagitana. To ime uporablja predvsem, ko opisuje svoja doživetja iz potovanj na svojem blogu, katerega si je omislila, ko se je za nekaj časa preselila v Madrid. "Ime Janagitana je nastalo popolnoma spontano in se neverjetno prijelo," pravi.

Najprej je Janagitana uporabljala brezplačno domeno, ki ji kaj kmalu ni bila več všeč. "Zato sem si morala zamisliti novo ime domene, ki bi jo zakupila. S tem nisem želela komplicirati, zato sem med drugim poskušala registrirati tudi janabanana ali kaj podobno enostavnega, pa je že bilo vse zasedeno. Še isti dan sem po naključju naletela na besedo "gitano", katere pomen me je v tistem obdobju zelo dobro opisoval: neke vrste popotnik, take vrste kot en cigan. No, ženska različica te besede se je zelo prikladno rimala z mojim imenom. Tako je nastala Janagitana, ki pa sploh ne popusti," pojasnjuje svoje umetniško ime.

Madrid ključnega pomena tudi za lomografijo

Madrid pa ni bil odločilen le za njeno ime "Janagitana", pač pa tudi za njen prvi stik z lomografijo. V Madridu je Radgončanka namreč naletela na zelo pisano trgovinico s fotoaparati. "Mimo nje nisem mogla brez, da bi preverila, kakšni zanimivi fotoaparati so to. Že od prej sem namreč ljubiteljica fotografije, a kot fotograf si seveda "moral" fotografirat z digitalnim fotoaparatom, če si želel, da te vzamejo resno. Nato sem na internetu preverila kakšni fotoaparati so to in ugotovila, da je to nekaj, v čemer bi zagotovo zelo uživala. Tako sem za svoj rojstni dan odkorakala v trgovino in si za darilo kupila svoj prvi lomo fotoaparat, Diano F+ v, taki retro turkizni barvi, da se je nisem mogla nagledati," opisuje Jana, prav tako navdušena, kot je bila, ko je v aparat vstavila prvi film.

Jana hkrati prizna, da je že prvi film bil zelo zadovoljiv. "Osnove fotografije, ki sem se jih učila tudi na različnih fotografskih tečajih so mi zelo prav prišle. Zaslonko in čas namreč tukaj določaš popolnoma sam in ni gumba A, ki bi rešil tvoje neznanje. Ko so ti te osnove jasne, pa je fotografiranje z lomo fotoaparti še toliko bolj neobremenjeno, kar je tudi bistvo te fotografije," na hitro pojasni mlada fotografinja.

Pri lomografiji si lahko privoščiš vse!

Ker mi je lomografija po teh besedah bila še zmeraj nekako neznanka, sem jo prosila, da mi pojasni, kaj sploh lomografija je. "Lomografija je v osnovi analogna fotografija, v kateri ne obstajajo nobena pravila, pa še ta lahko kršiš. Jaz jo tretiram kot neke vrste eksperimentalno fotografijo in ravno to mi je všeč. Eksperimentiraš lahko s filmi (s takšnimi, ki imajo pretečen rok uporabe ali pa jih nato razviješ po kakšnem drugem postopku – crossprocesing), eksperimentiraš lahko z različnimi filtri, objektivi, skratka meja ni niti nebo. Pri lomografiji si lahko privoščiš vse! Najbolj zabavno pa je, da so ti fotoaparati po večini popolnoma plastični." In po tem opisu beseda lomografija dobi zame nekakšen pomen. Upam, da tudi za vas.

Jana pojasnjuje še, da je dobro poznati osnovno delovanje fotoaparatov, tako so namreč rezultati še boljši. Predvsem je dobro znati kako delujeta zaslonka in čas. "Nekaterim sicer tudi brez tega uspeva, vendar je zagotovo več posnetkov uspešnih, če imaš pravilne nastavitve. Ostale potrebne lastnosti so le kreativnost tako pri iskanju motivov kot pri načinu fotografiranja," še dodaja.

"Ljudje in obrazi so mi fascinantni!"

Ko Jana že omenja kreativnost pri iskanju motivov, me je seveda takoj zanimalo, kateri motivi jo najbolj navdušujejo. "Še vedno veliko fotografiram tudi digitalno in pri iskanju motivov je zelo pomembno, kateri fotoaparat držim v rokah. Nekako si predstavljam digitalne fotografije bolj resne z zahtevnejšimi motivi, medtem ko z lomo fotoaparatom raje ujamem zanimive trenutke z motivi, ki sicer lahko delujejo nepomembno," mi pojasni Jana, za katero so najbolj zanimivi ljudje, saj je to motiv, ki je zmeraj drugačen. "Ljudje in obrazi so mi fascinantni!"

Na potovanja z digitalnim in lomo fotoaparatom

Mlada Radgončanka poleg lomo fotoaparatov obožuje tudi digitalne fotoaparate. "Rada imam digitalno fotografijo. Na potovanjih je digitalni fotoaparat tisti, s katerim domov prinesem vse najpomembnejše spomine. Tudi lomofotoapart je vedno z mano, a ga raje vzmamem s seboj na kakšno plažo, kjer posnamem nekaj naključnih posnetkov. Je pa zanimivo to, da veliko ljudi slika s svojimi digitalci in nato fotografije preko instagrama spremenijo tako, da so podobne starim analognim fotografijam. Ljudem priporočam, da v roke vzamejo analogni fotoaparat in prepričana sem, da jim bodo rezultat še bolj všeč kot predelane digitalne fotografije," svetuje Jana.

K temu pa Jana doda še kratek opis svojih potovanj. "Potujem z Lonely Planetom, manjšim nahrbtnikom, kjer so le najnujnejše stvari in z letalsko karto v rokah. In s fotoaparatom seveda. Doma si sicer pripraviš približen načrt, kaj vse si boš kje ogledal, a se stvari hitro obrnejo, ko si enkrat na poti in ponavadi se zarisana pot ne obnese. Ravno to je čar potovanja, če ti je kje všeč ostaneš tam dlje časa, če ti kje ni všeč lahko takoj vzameš nahrbtnik in se vsedeš na avtobus ali vlak in odkriješ kakšno novo zanimivo mesto."


Mlada popotnica priznava, da ima najraje prav popotno fotografijo. "V preteklosti sem sicer imela tudi nekaj potopisnih predavanj, nekaj razstav, prav tako pa tudi objavljenih nekaj potopisev v različnih slovenskih revijah." Zadnje čase pa najraje o svojih potovanjih in dogodivščinah, ki jih je doživela opiše kar na svoj blog.

In ravno popotna fotografija je razlog, da se včasih prijavi tudi na kakšne razpise, nagradne natečaje. Tako je v lanskem letu prejela dve nagradi. In sicer so njeno fotografijo v lanskem letu uvrstili na razstavo najboljših fotografij natečajev National Geographica, na natečaju, ki ga je organizirala Tory Amos, pa ji je zmago prinesla ena izmed lomo fotografij, ki jih je posnela na Nizozemskem. Mlada popotnica in fotografinja pa se nam hitro potolaži, da bi si želela, da bi se še večkrat prijavila na razne nagradne natečaje oziroma razpise.

Lomografija, nakit, šivanje, odkrivanje sveta, vse to je Janagitana

Jana je rada aktivna in v naravi, ko je lepo vreme. "Med slabim vremenom raje ustvarjam nakit, beležke, zadnje čase se učim šivanja, včasih se lotim prenove kakšne omare ali mize, ki se je doma naveličam, posadim kakšno začimbo za domači čaj, sicer pa rada odkrivam svet," pravi.

V življenju si sicer najbolj želi, da bo uspešna tako na svoji poslovni kot kreativni poti ter da ji nikoli ne bo zmanjkalo idej. "Te so zmeraj najpomembnejše," kot sama pravi, hkrati pa upa, da se njene sanje ne bodo nikoli končale. "Sanje te puščajo zmeraj na realnih tleh."

Vse to, verjame, ji v življenju lahko uspe, če se ne bo obremenjevala s tem, kar si druge ljudje mislijo. "Moje življenjsko vodilo in to polagam vsem na srce je, da živim svoje življenje, preizkušam se v čim več stvareh in uresničujem ideje."

Janinih TOP 5:

Svetovni voditelj: Ne verjamem v politike

Glasbena skupina: Vsak dan kakšna druga

Kraj v Pomurju: Jeruzalem

Knjiga: Alamut

Želja v življenju: Da bom zmeraj našla nove izzive

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.09.2012 ob 8:21 batina78 gost

      Bravo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.09.2012 ob 15:00 sobočanec gost

      Ambasadorka lomografije! Čestitke in "kapo dol".

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.