https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Društvo Kelih: »Širimo oko in duha na vsa kulturna in izobraževalna področja«

Križevci pri Ljutomeru, 25.9.2012  

Kulturno in izobraževalno društvo Kelih je bilo ustanovljeno z namenom združevanja interesov vseh tistih, ki se želijo izobraževati in izpopolnjevati na vseh področjih izobraževanja. Z imenom Kelih društvo namreč predstavlja kulturo, izobraževanje ter vinsko kulturo kot dragocenost in tradicijo na Slovenskem.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Zadnja tri leta se v društvu intenzivno ukvarjajo s problematiko čezmernega pitja alkohola, zato izvajajo več projektov. S publikacijo in letakom Prava mera v glavi na nek način povezujejo nekatere projekte:

Mladi in alkohol (v osnovnih šolah)

Z osnovnošolci se pogovarjajo o alkoholu in izvedejo delo v skupinah (izhodišče je zgodba o zabavi mladih). Skozi poročilo po skupinah in s pogovorom pa dosegajo cilje delavnice, ki so: kako reči NE alkoholu, spoznanje, da z alkoholom nisi nič bolj odrasel in frajerski, oblikovanje stališč mladih v odnosu do alkohola, spoznavanje in prepoznavanje vzrokov uživanja alkohola, spodbujajo razmišljanje o načinih zabave brez uživanja alkoholnih pijač, hkrati pa spodbujajo izražanje lastnega mišljenja in mnenj, pridobivanja komunikacijskih veščin, dela v skupini, razvijanje kreativnosti mladih.

Mladi in preprečevanje zasvojenosti z alkoholom na srednjih šolah (v srednjih šolah)

Z dijaki se pogovarjajo o prekomernem popivanju in nevarnostih, ki jih le-to prinaša. Dijake opozarjajo na morebitne posledice popivanja v parkih, na maturantskih izletih. Govorijo o vzrokih in posledicah alkoholizma. S tem projektom dosegajo podobne cilje kot pri projektu Mladi in alkohol.

Enološki dnevi (4-dnevna poletna šola za mlade)

Prvič so jih organizirali julija 2008 na Kogu v Prlekiji. Sledile so tri uspešne izvedbe v Slovenskih Konjicah in dve v Prlekiji. Program sicer zajema širjenje in pridobivanje znanja s področja enologije, dopolnjujejo pa se jezikovne, kulturne in likovne ustvarjalne vsebine. Izpostavljen je pomen in ozaveščanje kulturnega pitja vina mladih. Imajo enološka in tudi jezikoslovna predavanja, ki se navezujejo na kreativne ustvarjalne delavnice, povezane z etnologijo, kulinariko in kulturo ožjega območja (odvisno od kraja izvedbe) in Slovenije. Program je usmerjen predvsem v aktivno delo udeležencev (skupinsko delo, delo v paru, sodelovalno učenje). V veliki meri opozarjajo tudi na problematiko čezmernega pitja alkohola. Udeleženci se aktivno vključujejo v ustvarjalnico Vinoverzologija. Tako je nastalo precej zanimivih akrostihov, zgodb in sloganov na temo mladi in alkohol.

Smukarija

Društvo izvaja več projektov na različnih področjih. Med zanimivimi velja omeniti projekt Smukarija, festival za družine in mladino. Namen Festivala Smukarija je uživati v različnih dejavnostih, ki so primerne za otroke različnih starosti in njihove starše. Skozi igrarije, delavnice in ustvarjalnice družine vodi strokovno podkovana ekipa. Otroci razvijajo in pridobivajo različne spretnosti, znanja, izkušnje. Več o letošnji Smukariji si lahko preberete na tej povezavi: Smukarija.

Društvo Kelih aktivno sodeluje z ekipo Grossmanna in sicer pri organizaciji in izvedbi mednarodnega ocenjevanja, ki je predizbor za vinski tekmovalni del v času Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Tudi v času festivala izvajajo vinski tekmovalni del.

Salon Jeruzalem

Vsako leto organizirajo Salon Jeruzalem, predvsem zaradi širjenja prepoznavnosti Prlekije same, predvsem zaradi vrhunskih vin in kulinarike. Salonska predstavitev prleških vinarjev je vrhunski dogodek, kjer vina sodelujočih vinarjev in vrhunska prleška kulinarika gostujočega kuharskega mojstra povezujejo domačine in obiskovalce iz vseh koncev Slovenije in tujine. Kelih je močno vpet v samo organizacijo in povezuje prleške vinarje pri njihovem projektu.

V društvu pa sodelujejo tudi z Gostilno Zorko, saj skupaj organizirajo in pripravljajo tematske večere. Kot je poudarila vodja društva, Tjaša Kos, je pomembno tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo. Letos so v okviru občinskega praznika Občine Križevci organizirali Smukarijo, velik izziv pa je bila tudi izvedba slavnostne seje ob prazniku občine.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

PRIPOROČAMO:

VSI POM-PLUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.09.2012 ob 19:17 bralec gost

      Zelo zanimivo. Čestitke društvu za požrtvovalno delo!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.09.2012 ob 10:44 Mateja gost

      Pohvalno!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.